KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Dogru beslenerek yazi formda geÇirin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8858)

eg24 06 Mart 2015 14:40

Dogru beslenerek yazi formda geÇirin
 
Yaz aylarinda artan hava sicakligi ve nem, yasam tarzi ve beslenme aliskanliklarinin da degismesini gerektirmektedir. Sicaklarla birlikte yüksek tansiyon, kalp yetmezligi ve koroner kalp hastaliklari gibi saglik problemlerinde artis gözlemlendigi gibi; terlemeyle su ve mineral kaybi sonucu, bas dönmesi, bayilma hissi ve bulanti gibi saglik problemleri de görülebilir.

Her mevsim oldugu gibi saglikli ve dengeli beslenme ile yaz aylarinda da siklikla görülen bu tür saglik problemlerinin azaltilmasi mümkündür.

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertug, yaz aylarinda saglikli ve dinç kalabilmenin yollari hakkinda bilgi verdi.

Susuz kalmayin

Yazin serinlemek için sivi tüketimine önem verilmelidir. Günde 2-2.5 lt su tüketiminin yani sira su içerigi yüksekligi nedeniyle taze sebze ve meyve tüketimine önem verilmelidir. Spor yapan ve agir islerde çalisanlarin sivi ihtiyaçlari daha fazladir. Sivi aliminin karsilanmasinda su haricinde süt, ayran, cacik, soda, limonata, bitki çaylari, sekersiz kompostolar ve taze sikilmis meyve suyu gibi içecekler dogru tercihlerdir.

Taze sebze ve meyve tüketin

Yazin dinç kalmak için C vitaminden zengin yesilbiber, maydanoz gibi yesil yaprakli sebzeler, kivi, çilek, erik gibi meyveler; A vitaminden zengin yumurta, havuç, kayisi, yesil yaprakli sebzeler; E vitaminden zengin kuru baklagiller, ceviz, findik, badem gibi yagli tohumlari tercih edilmelidir. Et seçiminde de bagisiklik sistemi için çok önemli olan omega-3 yag asitlerinin en zengin oldugu besinlerden balik, haftada 2-3 kez tüketilmelidir.

Plajda su tüketimine dikkat edilmeli

Yazin deniz keyfi öncesi bazi beslenme aliskanliklarina dikkat edilmelidir. Yemek yendikten sonra en az 30-45 dk denize girmek uygun degildir. Yine deniz öncesi 1-2 porsiyon meyveden olusan küçük bir ara ögün tüketilebilir. Plajdayken mutlaka su tüketiminize özen gösterilmelidir. Plaj çantasinda kuru veya taze meyve, grisini, findik, ceviz bulundurularak; gün içerisinde de peynirli sandviç ve ayran, izgara ve salata, tost ve ayran seklinde seçimler yapilabilir.

Yemeklerde bitkisel yag kullanilmali

Kati yaglarin kalp krizi riskini artirici etkisi vardir. Kalp krizleri yaz aylarinda daha çok görülmektedir. Bu nedenle özellikle yemeklerde bitkisel sivi yag kullanimina dikkat edilmelidir. Yagli tohumlar (bitkisel yaglar, ceviz, fistik vb.) da yag içerdiginden asiri miktarda tüketilmemelidir. Özellikle kahvaltilarda ekmege sürülen yaglarla, sebze yemeklerinde asiri yag kullanmamaya özen gösterilmelidir. Krema, mayonez gibi yagli besinlerin sicakta bozulma riski çok yüksek ve sindirimi zordur. Ayrica pisirme yöntemleri de çok çok önemlidir. Yemekleri pisirirken kizartma ve kavurma yerine; haslama, izgara ve firin gibi saglikli pisirme yöntemleri uygulanmalidir.

Bu yiyecekler yazin yasaklar listesinde olmali!

• Yagda kizartmalar, kavurmalar (et, sebze, hamur isi), yagli sos eklenmis besinler.
• Asiri tuz ve tuzlu besinler.
• Sucuk, salam, sosis, pastirma vb. islenmis besinler.
• Sakatatlar (karaciger, böbrek, dalak, beyin vb...)
• Bütün yagli yiyecekler (yagli etler, kaymak, krema, mayonez, tahin, yagli soslar)
• Kuyruk yagi, iç yagi, tereyagi, margarin.
• Sekerli meyve sulari, sekerli-asitli içecekler.
• Içerigi bilinmeyen hazir gidalar.
• Alkollü içki tüketimine de dikkat edilmelidir. Tüketimde tercih hafif alkollü içkilerden yana kullanilmali özellikle aç karnina alkol alinmamalidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 05:14.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51