KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Bayram sekeri diyabetin zehiri olmasin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8868)

eg24 06 Mart 2015 14:43

Bayram sekeri diyabetin zehiri olmasin
 
Bayram sonrasi asiri yemek yemek, agir hamur isleri, seker, çikolata ve serbetli tatlilari fazla tüketmek, sindirim sistemi rahatsizliklarinin yani sira, kan sekerinin hizli yükselmesine sebep olarak, diyabet hastalari için ciddi tehlike olusturuyor. Central Hospital’den Beslenme ve Diyet Uzmani Deniz Safak, diyabetin seker basta olmak üzere karbonhidrat, protein ve yag ile iliskili bir metabolizma hastaligi oldugunu hatirlatarak, bayram süresince nasil saglikli beslenilmesi gerektigini anlatiyor.

BAYRAMDA SEKER TÜKETIMINE DIKKAT

Bayram çok güzel ve anlamli ancak saglik açisindan degerlendirildiginde, beraberinde getirdigi rahatsizliklar için ayni yorumu yapmak pek mümkün degil. Ramazan ayi boyunca oruç tutan kisilerin birçogunda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme egilimi görülüyor. Bayram boyunca ölçüsüzce besin tüketimi; kronik hastaligi olan kisilerde sorunlar olusturabilecegi gibi saglikli bireyler için de risk içermektedir.

Hizli seker degisiminden kaçinilmali

Bayramla birlikte, özellikle tatli tüketiminde asiri bir artis yasaniyor. Seker, çikolata ve serbetli tatlilarin çok tüketilmesi, vücudumuzda asiri seker yüklenmesine, sonrasinda da sekerin düsmesine sebep oluyor. Gereginden fazla tatli gidalar tüketmek, asil besin ihtiyaçlarimizi karsilamamiza da engel olabilir. Artan tatli tüketimi yag ve kolesterolde ani yükselislere neden olacagi gibi, ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, kalp-damar hastaliklari, mide-bagirsak hastaliklari olanlarin ve yasli kisilerin de bu konuda daha hassas davranmalari gerekiyor. Diyabet ve seker basta olmak üzere karbonhidrat, protein ve yag ile iliskili bir metabolizma hastaligi oldugundan bu kisilerin hamur isi yiyecekleri sinirlamalari ve tatlidan uzak durmalari gerekmektedir. Sadece diyabet hastalarinin degil saglikli bireylerin de kan sekerlerini dengeleyebilmesi için tatli tüketimine sinir getirmeleri önerilir. Çay sekeri olarak bilinen glikozun; kanseri besleyebildigi, bagisiklik sistemini zayiflattigi ve metabolizmayi kötü etkiledigi de unutulmamalidir.

Eger tatli besinler tüketilecekse günde bir porsiyonu geçmeyecek sekilde planlama yapilmalidir. Baklava için 3 dilim, sütlü tatlilar için bir kase uygun miktarlar olmaktadir. Serbetli tatlilardan sonra yarim bardak kadar süt veya ayran içilmesi tavsiye edilir. Bu sekilde tatlidaki seker miktari ile sütlü üründeki protein etkilesir ve sekerin kanda hizli yükselmesi engellenmis olur. Tatlidan uzak durulamayacaksa bu önlemlerin alinmasi faydali olur.

Bayramda tüketilen sivi gidalara dikkat

Sadece yenilen tatlilar degil içecekler konusunda da dikkat edilmeli, çay ve kahve çok tüketiliyorsa, alinacak seker miktari azaltilmalidir. Yaz aylarinda sekerli hazir meyve sulari ve limonata tercih edilen içecekler arasindadir ancak seker oranlari yüksek oldugundan çok tüketilmesi sakincalidir. Ramazan boyunca vücutta olusan su kaybinin telafisi için günlük 2- 2,5 litre su içilmeli ve sulu gidalarin tüketimine önem verilmelidir. Içecek tercihlerinde ise, kahve ve asitli içecekler yerine çay, ihlamur ya da meyve çaylarinin tüketilmesi önerilir.

Bayramla beraber tekrar düzenli beslenme sistemine dönmek gerekmektedir. Bayram süresince ara ögünler atlanabildigi için kilo artisi da yasanabilir. Bu sebeple bayram süresince besinlerin dengeli tüketilmesi gerekir. Gereginden fazla et ve tatli yenildiyse, günün geri kalaninda meyve, salata, sebze gibi besin degeri yüksek ancak kalorisi düsük besinler tüketilmelidir. Taze sebze ve meyve saglikli bir vücut için gerekli oldugu kadar, tok tutma özelligine de sahiptir. Her 3 saatte bir yapilan küçük ögünler, sindirim sistemini yormadan metabolizmanin hizlanmasini kolaylastirmaktadir.

Dogru beslenerek mide ve bagirsak hastaliklarini engelleyin

Sindirim sistemi agizda baslayip, bagirsaklarda son bulur. Sindirim sisteminin düzenli çalismasi metabolizmayi düzenler ve olusabilecek hastaliklarin da önüne geçilebilir. Dogru beslenildigi takdirde gastrit, ülser, reflü, kabizlik ve ishal gibi hastaliklar da engellenebilir. Bu nedenle yedigimiz gidalarin miktari ve zamani önemlidir. Mideyi gereginden fazla yormak sindirimi zorlastiracagi için, kizartma gibi yagli, sekeri fazla serbetli tatlilari, baharatli, katki maddesi yüksek hazir yiyecekleri, tuzu yüksek salamura besinleri mümkün oldugu kadar tüketmemek gerekmektedir. Daha hafif ve saglikli olmasi açisindan yiyeceklerin haslanarak, izgara ya da firinda pisirilerek hazirlanmasi önerilir.

Bayram süresince fiziksel aktivite olarak her gün 30 dakika yürüyüs yapilmalidir. Fiziksel aktivitenin; bagirsak hareketlerini arttirdigi, kan sekerini ve kolesterolü azalttigi, kilo vermeye ve formu korumaya yardimci oldugu unutulmamalidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 19:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51