KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Yazin ayak ve tirnak bakimina 2 kat Özen gÖsterin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8943)

eg24 07 Mart 2015 13:46

Yazin ayak ve tirnak bakimina 2 kat Özen gÖsterin
 
Ayak bakimi ve sagligi kisisel hijyenin en önemli göstergelerinden biridir. Günün büyük bir kisminin ayakta, yürüyerek ya da bir yere yetisebilmek için kosarak geçirildigi düsünüldügünde ayak sagliginin önemi daha iyi anlasilabilmektedir. Hareketsizlik, asiri kilo, yaz aylarina uygun olmayan ayakkabi seçimleri ve bazi kronik hastaliklar ayak sagligini olumsuz etkilemektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Dermotoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hande Ulusal, ayak ve tirnak sagligi hakkinda bilgi verdi.

Düzenli ayak muayenesi çok önemli

Bütün vücudun yükünü tasiyan ayaklar oldukça kompleks bir yapiya sahiptir. Ayagin kas, kemik, eklem ve tirnak yapisindan kaynaklanan hastaliklari oldugu gibi diyabet, atardamar ve toplardamar bozukluklari, nörolojik ve romatizmal hastaliklar gibi sistemik bazi hastaliklara ait bulgular da ilk olarak ayakta ortaya çikabilir. Deri ve tirnak ile ilgili olarak egzema, nasir, mantar, sedef hastaligi, liken gibi hastaliklarin belirtilerine rastlanabilir. Düzenli olarak ayak muayenesi ve ayak bakimi ile birçok sorun daha ortaya çikmadan çözülebilir. Seker hastaligi ve dolasim bozuklugu olan kisilerde deri beslenmesinin bozulmasi nedeniyle travma ile kolay yara açilabilecegi ve yara iyilesmesinin gecikebilecegi göz önüne alinarak, bu kisilere travmadan korunmalari konusunda egitim verilmektedir.

Havalarin isinmasi ile birlikte mantar enfeksiyonlarina dikkat!

Mantar enfeksiyonlari, ayak parmak aralarinda beyazlasma, ayak tabaninda kizariklik ve pullanma seklinde belirti verebilirken tirnaklarda sari siyah renk degisimi ve kalinlasma olarak ortaya çikabilir. Özellikle yazin havuz gibi ortak alanlarin kullanilmasindan dolayi mutlaka öncesinde tirnaklardaki mantar enfeksiyonlarinin tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayni zamanda erizipel (yilancik) gibi bir takim bakteriyel enfeksiyonlara da giris kapisi olusturabilmektedir. Ayaklar kuru tutularak, pamuklu çoraplar tercih edilerek ve ayni ayakkabiyi birer gün arayla giyerek mantar olusumu engellenebilir.

Nasir olusumunu engellemek için rahat ayakkabilari seçin

Ayakta görülen bir diger önemli problem nasirlardir. Nasirlar kemik çikintilari veya basinç noktalari üzerindeki deri kalinlasmalaridir. Nasirlar ayak kenarlarinda, tabanlarinda veya ayak sirtlarinda olabilir. Nasirdan korunmak için çok yüksek olmayan ve genis burunlu ayakkabilar tercih etmek, düzenli olarak ayak bakim kremlerini uygulamak, kemik çikintisi olan alanlara destekleyici malzemeler kullanmak faydali olmaktadir. Tedavide lokal olarak uygulanan nasiri eritici etkisi olan ilaçlar ya da “kriyoterapi” denilen sivi azot ile dondurma tedavisi uygulanabilir.

Ayak tirnaklarini keserken dikkat

Batik tirnak; tirnagin çevresindeki derinin içine gömülü oldugu zaman zaman agrili olabilen bir durumdur. Tirnagi batigi kisilere oldukça rahatsizlik verebilmektedir. Batik yerinde enfeksiyon gelismisse; kizariklik ve akinti da görülebilir. Basparmakta daha sik olusmaktadir. Kan dolasimi bozuklugu, sistemik hastaliklar, diyabet ve ayak iskelet anormalliklerinde sik görülür. Tirnagin yanlis kesilmesi, travma ve uygun olmayan ayakkabi kullanimi tabloya sebep olabilir. Tedavide öncelikle bakteriyel enfeksiyon eslik ediyorsa antibiyotik kullanimi, lokal antibiyotik tedavisi, tirnakta mantar enfeksiyonu varsa onun tedavisi yapilmaktadirEger batik çok siddetli ise; cerrahi müdahale gerekebilir. Bu durumda “tirnak teli uygulamasi” etkili bir çözüm olabilmektedir. Ayrica, genel olarak ayak tirnaklarini keserken küt bir sekilde kesmeye özen göstermelive tirnagin uçtaki beyaz kismi 1-2 mm olarak gözükecek kadar kesilmelidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:01.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51