KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Sahur sonrasi hemen uyumak reflÜye neden oluyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8949)

eg24 07 Mart 2015 13:48

Sahur sonrasi hemen uyumak reflÜye neden oluyor
 
Ramazan’da uzun süren açlik sonrasi iftar ve sahurda yanlis beslenme, mide rahatsizliklarina yol açiyor. Özellikle Reflü hastalari için sahurun önemini vurgulayan uzmanlar, sahur sonrasi hemen yatmanin sakincali oldugunu belirtiyor. Central Hospital’dan Genel Cerrahi Uzmani Prof. Dr. M. Rafet Yigitbasi, Reflü hastalarinin Ramazan’da dikkat etmesi gereken hususlari anlatti...

Ramazan ayinin yaz mevsimine gelmesi, aç kalinma süresinin uzamasi ve asiri sicaklara ilaveten degisen yeme aliskanliklarinin reflü, ülser ve gastrit gibi mide hastaliklariyla nasil etkilestigi merak edilen unsurlarin basinda gelir. Uzun süreli açligin asid fazlaligina neden olabilecegi teorik olarak kabul edilse de, oruç tutan kisilerde bu durum biraz farklilik arz eder. Mide salgilari ve asidin uyarilmasinda önemli bir faktör olan “salgilamanin beyinsel fazi” ibadet düsüncesi ve beyinsel kabule bagli olarak asid üretiminde etkinligini yitirmekte, ayrica asid üretiminin ikinci evresi olan “midesel faz” da, midenin bos olmasi nedeniyle aktif olmayacagindan asid üretimi minimum seviyeye inmektedir. Böylece ramazan orucu, asid fazlaliginin olumsuz etkileyecegi mide rahatsizliklarinda sanildigi gibi zararli etki olusturmamaktadir. Ancak aktif ülser ve gastriti bulunan veya mideye dokunan ilaçlar almak zorunda olan hastalarda oruç tutmak için doktora danisilmasi önerilir.

Sahur sonrasi hemen yatmak yasak...

Reflü; midedeki asit ve gidalarin yemek borusuna geri gelmesine bagli olarak bu bölgede tahrise ve gögüs arkasinda yanmalara neden olan bir hastaliktir. Bu durumda asit fazlaligindan ziyade yemek borusu ile mide arasindaki kapak mekanizmasinin gevsemesi rol oynamaktadir.

Iftar yemeginde fazla yemek, baharatli, yagli ve kizartma benzeri yiyeceklerle fazla çay kahve tüketiminden kaçinmak, reflü olasiligini azaltacaktir. Bol sivi alarak, besinleri yavas ve iyi çigneyerek yemeli, hazmi kolay olan lifli gidalar tercih edilmelidir. Mümkünse iftar, en az 2 seansa bölünerek yapilmali, iftar sonrasi olusan agirlik hissi sonrasi kesinlikle hemen uzanilmamalidir.

Uzmanlarin reflü hastalarina tavsiyesi olan yataga girerken midenin olabildigince bos olmasi kurali Ramazan ayi için de geçerlidir. Uzun ve efor gerektiren bir ibadet olan teravih namazi hem iftarda alinan enerjinin depo edilmek yerine harcanmasina katkida bulunur, hem de reflü hastalari için önem arz eden midenin bosalmasina yardim eder.

Hormonal biyoritme uygun olarak vücuda yeterli miktarda enerji saglamaya yarayan sahur yemegi oldukça faydalidir ve bu ögünün kesinlikle atlanmamasi gerekir. Sahur yemeginde hafif seyler yenmesi, midenin tamamen doldurulmamasi ve yemekten sonra hemen yatilmamasi reflü hastalari için önerilir. Mide hastaliklari nedeniyle ilaç kullanan hastalar oruç tutmak istediklerinde, ilaç zamanlarinin yeniden ayarlanmasi için hekimlerine basvurmalidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:08.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51