KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ideal dogum sekli ne olmali? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8961)

eg24 07 Mart 2015 13:51

Ideal dogum sekli ne olmali?
 
Günümüzde milyonlarca anne adayi, ideal dogum sekli konusunda kararsizlik yasiyor. “Dogal olan en dogrusudur” diyerek normal dogumu tercih edenlerin yaninda, bu dogum seklinden korktugu için sezaryen ile dogumu düsünen hamileler de var. Özellikle dogum zamani yaklastikça, ideal dogum seklinin ne olacagi konusunda karar verilmesi gerekiyor. Bebek özlemi, annelik heyecani, dogum korkusu derken bu özel süreç, pek çok güzel duyguyla birlikte endiseleri de beraberinde getiriyor. Her anne adayinin kafasini kurcalayan bu önemli soruyu Emsey Hospital’dan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Nesrin Bastug’a yönelttik.

En ideal dogum yöntemi hangisidir?

Anne ve baba adaylari gebelikte siklikla en ideal dogum sekline karar verme üzerine düsünüyorlar. Anne adaylari genellikle, yakin çevrelerinin de etkisiyle ideal dogum yöntemi konusunda yanlis bilgilere de ulasabiliyorlar. Normal dogum ya da sezaryen dogum için, biri digerinden üstün demek dogru degildir. Her ikisinin de kendine göre avantajlari ve dezavantajlari vardir.

Bir anne adayinin hangi yöntemle dogum yapacagina nasil karar verilir?

Dogum sekline, doktor ve hastanin birlikte karar vermesi gerekir. Gebelik takibini yapan doktor, 36. ve 37. haftada dogum sekli konusunda bir degerlendirme yapar. 37. haftada bebek bas geliyorsa, dogum agirligi 4000 gramin altindaysa, bebegin esi rahim agzini kapatmiyorsa, vajinal muayenede çati darligi saptanmamissa, normal dogum planlanabilir ve beklemeye geçilir.

Dogum yöntemine karar vermek için beklenmesi gereken bir süre var midir?

40. haftaya bazen de 40 hafta + 7 güne kadar normal dogum süreci beklenebilir. Eger sezaryen uygulanacak ise, öncesinde sezaryen için gün verilir.

Diyabetli bir anne adayi hangi yöntemi seçmelidir?

Diyabetin varligi dogum seklini etkilememekle beraber, diyabete bagli iri bebek normal dogumu engelleyebilir. Ayrica diyabetle birlikte yüksek tansiyon, bebekte gelisme geriligi, plasental yetmezlik durumlarinda dogumu sezaryen ile yapmak gerekebilir.

Üst üste düsük yapan anne adaylari ne yapmalidir?

Üst üste düsük yapan anne adaylarina herhangi bir kromozomal anomalisi ya da kanda pihtilasmaya egilimlri olup olmadigini tespit etmek için ileri tahlil ve tetkikler yapilir. Annenin immün sisteminin vücudunda bebegi kabul edip etmemesi ile ilgili tetkikler vardir. Eger bir sikinti tespit edilirse, buna yönelik ilaç tedavisine baslanir.

Tüp bebek yöntemiyle hamile kalanlar hangi yöntemle dogum yapmalidir?

Tüp bebekle olusan gebelik, dogum seklini etkilemez. Tüp bebek gebeligi denince akla ilk sezaryen gelmesine ragmen, uygun vakalarda normal dogum da yapilabilir.

Dogum yöntemlerinin olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Her sey yolunda gidiyor ve normal dogumu engelleyecek tibbi bir süreç görünmüyorsa, dogum sekillerini karsilastirmak gereksiz olur. Kadin bedeninde var olan dogum programi, anne ve bebek için en sagliklisidir. Fakat, gerektiginde sezaryen hayat kurtarici bir operasyondur. Örnegin; dogal yollardan gebelik elde edilemiyorsa ancak o zaman tüp bebek islemleri yapilir. Dogum için sezaryeni de bu mantikla seçmek gerekir. Günümüzde maalesef, gereksiz yere artan sezaryen oranlarinda anne adaylarinin korkulari, telaslari, büyük rol oynamaktadir. Dogum gibi anne ve bebek için çok özel bir yolculugun keyfi, gereksiz müdahalelerle kaçirilmasin diye, annelerle özel çalismalar yapilir. Bu durumda, gerektiginde sezaryen yapilabilecegi güveni anneleri rahatlatir. Her seye ragmen dogum agrisi fikrinden rahatsiz olan anne adaylari için epidural analjezi uygulanarak, anne adayinin normal dogum sansi arttirilir.

Suda dogum yöntemi de bir alternatif midir?

Suda dogum yönteminde, suyun gevsetici etkisinden faydalanilarak dogum süreci gerçeklestirilmeye çalisilir. Suda dogum çok yeni bir dogum seklidir. Bu uygulamayla ilgili henüz yeteri kadar bilimsel verilere ulasilmisilmamistir. Bu konu, Amerika’da bazi kliniklerde halen deneme asamasindadir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:34.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51