KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Asiri sicaklarda kalp sagliginizi koruyun (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=8997)

eg24 07 Mart 2015 14:05

Asiri sicaklarda kalp sagliginizi koruyun
 
Kalp hastaliklari mevsim tanimasa da, kalp sagligini korumak için yaz aylarinda da dikkat edilmesi gerekmektedir. Sicak havalarda bilinen bir kalp hastaligi olan kisiler gibi kalp hastasi olmayanlar da bazi önlemler almalidir. Memorial Atasehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Baskani Prof. Dr. Azmi Özler, sicak havalarda kalp sagligini korumanin yollari hakkinda bilgi verdi.

Susuz kalan vücutta kan akisi yavaslar

Vücut susuz kaldiginda kanin damarlardan yavas akmasi, bazi kalp- damar problemlerine yol açabilmektedir. Özellikle bilinen bir kalp damar hastaligi olan, bypass ya da kalp kapak degisimi ameliyati geçirmis, kalp damarlarina stent takilmis olan hastalar yaz aylarinda su tüketimlerine çok dikkat etmelidir. Yeterli su tüketimini saglamalidirlar, aksi takdirde kanin koyulasmasi sonucu akimin yavaslamasina bagli olarak kalp damarlarinda tikanma riski olusabilir. Kalp kapak ameliyati geçirmis kisilerde de kan da pihtilasma sonucunda istenmeyen inmeler gözlenebilir. Kan sulandirici olan “kumadin” benzeri ilaçlari kullanan kisilerin de yaz sicaklari nedeniyle bol su tüketimlerine dikkat etmelidirler.

Kalp sagliginiz için nem orani düsük yerlere gidin

Yaz aylarinda kalp sagligini korumak için nem orani daha düsük olan tatil mekanlari tercih edilmelidir. Sicak havalarda 11:00 ve 16:00 arasi disari çikilmasi kesinlikle uygun degildir. Özellikle kalp-damar hastalari kendilerini bunaltmayacak kadar serin yerlerde oturmalidir. Disari çikilmasi gerekiyorsa genis kenarli bir sapka takilabilir. Önemli olan bas bölgesine direkt günes isigi alinmamasidir.

Suya baliklama atlamak sok etkisi yaratir

Denize girmek herkes gibi kalp-damar hastalarinin da en dogal hakkidir. Ancak denize girerken ilk dikkat edilmesi gereken kisinin herhangi bir kalp-damar problemi olmasa da, kalbin bulundugu bölgenin direkt su ile temas etmemesidir. Denize baliklama atlamak, bu konuda yapilan en büyük hatadir. Çünkü bazi kesimlerde deniz isisi oldukça düsüktür. Soguk suyu dogrudan kalbe temas ettirmek, ani bir sok ile damarlarda büzülmesine sebep olabilmektedir. Bu da beklenmeyen bir kalp krizi riski ile karsi karsiya kalinmasina sebep olabilir. Denize sirt üstü girmek daha dogru olacaktir.

Klima kalp krizine yol açar mi?

Kalp krizi riskini tetiklememek için vücudun ani sicak-soguk degisiminden uzak tutulmasi gerekmektedir. Serinlemek için elbette klima kullanilabilir; ancak direkt olarak klima karsisina geçmek dogru degildir. Klima isisini 22 derecede tutmak, iç ve dis isi arasinda büyük farklar yaratmamak, klimanin nem giderici özelliginden faydalanmak gerekir. Evde klima kullanilacaksa filtre temizligine özen göstermelidir. Unutulmamalidir ki; klimalardan yayilan bazi mikroplar kalp kasini da tutan enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Özellikle asiri sicaktan asiri soguga ani geçisler kalp spazmi ve kalp krizi tehlikesi yaratabilir. Örnegin 38-40 derece sicaklik olan bir ortamdan birden klimanin çalistigi 18 derecelik bir ortama ani geçisler kalp krizine davetiye çikarabilmektedir. Serinlemek amaci ile vantilatörler de kullanilabilir. Distan gelen bir hava olmadigi için de mikrop tutucu özelligi yoktur.

Yazin idrar söktürücü özelligi olmayan ilaçlar içilmeli

Tansiyon ilaçlarinin birçogunun idrar söktürücü özellikleri vardir. Vücuttaki fazla tuzu, kalbi yoran suyu disari atarlar. Böylelikle vücutta bol miktarda sodyum, potasyum kaybi olmaktadir. Yazin ise bu durum daha önemli bir hal almaktadir. Zaten ilaç ile olan kayip terleme ile daha fazla olacagindan iki kat daha fazla olacaktir. Vücudun fazlaca su kaybi yasamasi, suur kaybi ve ritim bozuklugu yaratabilmektedir. Bunun için tansiyon ilaci kullanan kisilerin doktorlarina danisarak idrar söktürücü olmayan ilaçlari kullanmalari gerekmektedir.

Saglikli beslenmeye özen gösterin

Yaz aylarinda tüm ögünlerde hafif ve besin degeri yüksek gidalar alinmasi çok önemlidir.

Aksam yemeklerinin saat 19:00, en fazla 20:00’ye kadar yenilmesi önemlidir. Asitli içecekler yerine limonata, soda ve ayran tercih edilebilir. Su ve elektrolit kaybina karsi yeterli miktarda su tüketilmesi gerekmektedir. Asiri sicaklarda yüksek dereceli alkollü içeceklerden uzak durulmalidir.

Kalp ameliyati olanlara tatil yasak degil

Ameliyat olanlarin ilk 1 ay doktor kontrolünde olmasi sarttir. Bu sürecin sonunda doktora danisilarak tatil plani yapilabilir. Önemli olan tatilde yapilacak aktivitelerdir. Ameliyat esnasinda açilan kemiklerin kaynamasi 2 ayi bulacagindan, yapilacak sporlar için mutlaka doktora danisilmalidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51