KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Fazla kilolar is hayatinizi nasil etkiler? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9015)

eg24 07 Mart 2015 14:12

Fazla kilolar is hayatinizi nasil etkiler?
 
Fazla kilolarin sadece sagliginizi etkilemek ile kaldigini zannediyorsaniz oldukça yaniliyorsunuz. Ideal kilodan yukari dogru olusan her sapma yani bel ve kalça bölgenizde fazladan depolanan her yag kütlesi sagliginiz ile beraber sosyal yasaminizi ve kariyerinizi de etkiliyor.

Vücutta yag dokusunun artmasi olarak tanimlanan sismanlik, tüm yasantimizi etkiliyor. Karin bölgesinde depolanan yaglarin fazla olmasi her ne kadar daha tehditkâr gözükse de, kalça çevresinde depolanan yaglar da aslinda o kadar masum degil! Yani vücudumuzun hangi bölgesinde daha yogun olarak depolanirsa depolansin fazla kilolar kariyer basamaklarindaki yolculugumuzu olusturduklari olumsuz etkiler ile yavaslatiyorlar.

Nasil mi?

Uyuyorum saniyor aslinda uyumuyorsaniz… Fazla kilolu kisilerde horlama ve uykuda solunum durmasi siklikla rastlanan ve uyku kalitesini azaltan durumlardir. Eger uykunuzu tam alamiyorsaniz, is yerinde dikkatinizi toparlamakta güçlük çekersiniz.

Sik sik acikma… Fazla kilolu kisilerde olusan insülin direnci (kan sekerinin dokulara etkin olarak tasinamamasina neden olur) kisilerin sik sik kendisini aç hissetmesine ve atistirma isteginin artmasina yol açar. Akli sürekli yemeklerde ve tatlilarda olan birinin ise yogunlasma basarisi oldukça azdir.

Hareket Güçlügü: Fazla kilolar ne yazik ki hareketlerimizi de sinirlandirir. Hareketlerin yavaslamasi ve sinirli olmasi ise özellikle yüksek tempolu islerde basari çitasinin asagi inmesi anlamina gelir.

Fazla kilolarin kariyerimiz üzerindeki olumsuz etkileri yalnizca bu kadarla da sinirli degildir. Fazla kilolu kisilere yeterli destek hizmeti saglamayan kurumlar da, kurumsal basari anlaminda kayip yasarlar. Çünkü fazla kilolu kisiler özellikle de sisman siniflandirmasinda yer aliyorlarsa düsük yasam kalitesine sahiptirler. Sismanliga bagli olarak vücutta olusan olumsuz degisiklikler ve hastaliklara yakalanma riskinin yükselmesi uzun bir kariyer yolculuguna çikma gücünü elinizden alir.

Basarili bir kariyer ve kariyer basamaklarinin hizla çikilmasinda temel anahtarlardan biri saglikli beslenmedir. Saglikli beslenmeyi aliskanlik haline getiren biri saglikli bir beden kadar saglikli bir zihne de sahip olur.


KARIYER ÇITASINI YÜKSELTMEK ISTEYENLERE 8 BESLENME ÖNERISI

• Kahvaltidan vazgeçmeyin… Ofiste maksimum performans için yapmaniz gereken ilk sey güne güçlü baslamaktir. Uyandiktan sonra bir saat içerisinde yapacaginiz kahvalti ile dikkat sürenizi uzatabilir ve performansinizi arttirabilirsiniz. 1-2 dilim peynir, 1-2 dilim tam bugday veya tam çavdar ekmegi ve sögüs mevsim sebzeleri ile yapacaginiz kahvalti günün baslangicinda kendinize yapacaginiz en büyük iyilik olacaktir.

• Ara ögünleri ihmal etmeyin… Yemekleri yedikten 3 saat sonra kan sekeri düsmeye baslar. Kan sekerinin düsmesi ile paralel olarak performansinizda da azalma gözlenir. Bu nedenle ana ögünlerden 2–3 saat sonra mutlaka saglikli bir seyler atistirmali ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamalisiniz. Meyveler, süt ürünleri, meyveli yogurtlar, ekmek-peynir ve kuruyemisler saglikli ara ögün tercihleridir.

• Su içmeyi unutmayin… Vücudumuz susuz kaldiginda performansimizda belirgin bir azalma olur. Vücut suyu %1–2 oraninda azaldiginda konsantrasyon bozukluklari, performansta azalma ve dikkatsizlik gibi sorunlar olusur. Bütün bunlarin önüne geçmek için yapilmasi gereken susamadan su içme aliskanligi kazanmaktir. Çünkü susama hissi vücut suyunun belirli bir bölümü kaybolduktan sonra ortaya çikar. Basarili bir kariyer için günde 8–15 su bardagi su içmeniz gerektigini unutmayin.

• Ögün atlamaktan vazgeçin… Isleriniz ne kadar yogun olursa olsun kendiniz ve sagliginiz için ayiracaginiz bir ögün zamani mutlaka olmali. Basarili bir kariyer isteyen herkesin düzenli beslenmesi gerektigini unutmayin. Ögün atlayarak hem metabolizmanizi yavaslatir hem de performansinizi azaltirsiniz. Optimum performans için günde 3 ana 3 ara ögün olacak sekilde beslenin ve hiçbir ögünü atlamayin.

• Tam tahil ürünlerini tercih edin… Çalisirken sik sik karniniz acikiyorsa ve açlik nedeni ile islerinizi aksatiyorsaniz beslenme tarzinizda daha çok tam tahil ürününe yer vermelisiniz. Tam tahil ürünleri beyaz ekmek ve rafine tahil ürünlerine nazaran daha uzun süre tok tutar. Ayrica sizi kabizliktan, siskinlikten korur ve seker, kalp-damar ve kanser gibi kronik hastaliklara yakalanma riskinizi azaltir.

• Yagli besinlerden uzak durun… Yüksek yagli besinler, kizartmalar ve kavurmalar konsantrasyonu kisa ve uzun dönemde olumsuz etkiler. Bu nedenle yüksek yag içeren besinlerin tüketimini sinirlandirmalisiniz. Bunlarin yerine haslama, bugulama ve firinda pismis yiyeceklere yönelmelisiniz.

• Hafiza için haftada 3 kez balik tüketin… Omega-3 yag asitleri, hafiza için çok önemlidir. Bu yag asitleri açisindan en zengin olan besin ise baliktir. Güçlü bir hafiza ile gelen basarili bir kariyer için haftada 3 kez balik tüketmelisiniz.

• Saglikli Beslenmeyi aliskanlik haline getirin… Sagliginizda ve kariyerinizde uzun dönemli bir basari istiyorsaniz saglikli beslenmeyi aliskanlik haline getirmelisiniz. Eger saglikli beslenmek yasaminizin bir parçasi haline geldiyse basari da yaninizda olacaktir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:21.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51