KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Hamilelikte kabizliga karsi nasil önlem alinmali? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9070)

eg24 08 Mart 2015 14:03

Hamilelikte kabizliga karsi nasil önlem alinmali?
 
Anne adaylarinin hamilelikleri süresince en önemli yakinmalarindan biri kabizliktir. Özellikle hamileligin ilerleyen aylarinda ortaya çikan kabizlik sorunu anne adayi için rahatsizlik veren bir durum olsa da yakinmalari basit önemlerle hafifletmek mümkün. ART Tip Merkezi Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Op. Dr. Senai Aksoy hamilelikte kabizlik sorununu ve çözümlerini anlatiyor!

Gene olarak günde bir defa büyük abdest (defekasyon) yapilir. Bu durumun ebeveynler tarafindan bebeklikte verilen tuvalet egitimi sonucunda gelisen aliskanliklara bagli oldugu düsünülüyor. Ancak günümüzün yasam kosullari insanlarin (posasiz yiyecekler, hareketsiz bir yasam tarzi vs) kabizligin gittikçe daha fazla yayginlasmasina neden oluyor. Hamilelik boyunca anne adaylarinda genel olarak var olan kabizlik sorunu bir miktar artis gösteriyor. Bu durum anne adaylarinin duygusal hassasiyetleri sonucunda oldugundan daha agir bir sorun olarak algilaniyor. Bundan dolayi kabizlik hamileler arasindaki en yaygin yakinmalardan biri. Kabizliga neden olan hormon degisimi ve rahmin bagirsaklara uyguladigi baski tedavi gerektirmez. Önce ki yillarda bu durum fazlaca abartilmakla birlikte, kabizligin zehirlenmelere neden olabilecegi düsünülüyordu. Ancak kalin bagirsaklarda emilimin fazla olmamasi nedeniyle burada uzun süre kalan gaytanin (büyük abdest) herhangi önemli bir yan etkisinin (çok uzun süre kalmamasi kaydiyla) olmadigi artik biliniyor. Ayrica kabizlik sorunu olan anne adaylarina müshil ilaçlarinin verilmesinin anlamsiz oldugu ve ilaçlara bagimlilikla birlikte, ishale bagli tuz-elektrolit kaybinin daha büyük olumsuzluklara yol açtigi kabul gören bir gerçek. Bunun disinda bagirsakta olusan gazin neden oldugu yakinmalarin tedavi edilmesi öneriliyor.

Kabizliga karsi en önemli önlem beslenme degisikligi

Hamilelik süresi boyunca ortaya çikan hastaliklarin basinda fissur (makatta çatlak), hemoroid (basur) yer aliyor. Bu hastaliklara bagli olarak agri, üsenme, tuvalet bulamama nedeniyle defekasyon isleminin ertelenmesi sonucu rektum zamanla genisliyor, tembellesiyor ve asiri ikinmalar sonucu sinirlerin de zedelenmesiyle kabizlik iyice yerlesiyor. Yakinmalari hafifletmenin en uygun çözüm yolu anne adayinin her gün ayni saatte kendisini tuvalete çikmak (defekasyon) için zorlamasi. Tuvalete çikarken (defekasyon) rektumun bosalmasina neden olan karin içi basinç artmasini saglanmak için en uygun pozisyonda bulunmak gerekiyor.

Anne adayinin anal fissur, hemoroid gibi agrili defekasyon ve sonucunda seyrek olarak tuvalete gitmeye neden olan rahatsizliklari varsa tedavi edilmeli. Tedavide agizdan alinan ilaçlar ve diyet büyük bir rol oynamazlar. En iyi çözüm yolu hamilenin kendi çabasi ve küçük lavmanlar yapmak. Lavmanlar normal refleks olusuncaya kadar 2 günde bir tekrarlanabiliyor.

Hamilelik süresince hormon degisiminin neden oldugu kabizligi artiran etkenler hareketsiz bir yasam tarzi, posasiz yiyecekler ve az su içmek. Kabizligin yarattigi rahatsizliklari azaltmak için diyet yapmak öneriliyor.

Özellikle lifli, posali her çesit sebze ve meyve, nisastali, zeytinyagli yemekler ve bol su almak bagirsak hareketlerini artiriyor. Ayrica yakinmalari azaltmak için aksamlari erik veya kayisi kompostosu içilebilir. Sabah ise yenilen birkaç kuru incir çogu zaman rahatsizligi azaltir. Bunlarin disinda sabahlari bir bardak ilik su içmek de bagirsak hareketlerini artirabilir. Hemoroid ve fissurler, kabizlikla birlikte artiyor. Bu nedenle her seyden önce düzenli tuvalet aliskanliginizi yeniden kazanmasi gerekiyor.

Beslenme önerileri

• Her türlü lifli gidayi (çig sebze ve meyveleri) bolca tüketebilirsiniz.

• Meyve sulari, kuru kayisi, kuru erik, kuru incir kompostolari içebilirsiniz.

• Sabah kahvaltisi sirasinda bir bardak sekerli ilik su içebilirsiniz. Dilerseniz suya bir kasik yag ilave edebilirsiniz.

• Egzersiz yapmayi ihmal etmeyin. Özellikle mümkün oldugunca yürüyüs yapmaya çalisin.

Aldiginiz önlem sonucunda yakinlarinizda bir degisim olmazsa, doktorunuza tedavi yöntemleri konusunda danisabilirsiniz.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51