KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ramazan’ da saglikli beslenin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9084)

eg24 08 Mart 2015 14:07

Ramazan’ da saglikli beslenin
 
11 ayin sultani Ramazan geldi. Yaz sicaklarinin iyiden iyiye kendini hissettirmesi ve çok uzun saatler boyunca oruç tutulacak olmasi nedeniyle, Ramazan’da dogru ve dengeli beslenme ve yeterli sivi alimina dikkat etmek çok büyük önem tasiyor. Susuzluga bagli olarak gelisen sivi kaybini engellemenin püf noktasi ise mutlaka sahura kalkmak. Sahura kalmaya üsenip oruca sadece iftarla devam edenlerin ciddi sekilde sivi ve tuz kaybi yasayip hipoglisemiye bile girebilecegini söyleyen Liv Hospital Gastroentoroloji Uzmani Dr. Ahmet Burak Toros “Günlük temel sivi ihtiyacimizin 1-1.5 litre, iftar ve sahurda tuzlu besin alinacagini da varsayarsak orucu idame ettirmek için bu sivinin iftar ve sahurda dengeli olarak alinmasi gerekli. Hatta sahurda ve iftarda birer litre su içilebilir” diyor…

Iftar ve Sahurda Bol Bol Su!

Liv Hospital Gastroentoroloji Uzmani Dr. Ahmet Burak Toros, sahura kalkildiginda bol bol su içmek ve sivi alimini arttirmanin önemine dikkat çekiyor. Ramazan ayi gibi uzun süre aç kalinan bir dönemde sagligimizi koruyabilmek adina planli bir beslenme düzeni olusturmanin sart oldugunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Ahmet Burak Toros “Ramazan ayinda uygulayacaginiz yeterli ve dengeli beslenme programiyla hem mide problemlerinin önüne geçebilir hem de kilo kontrolü saglayabilirsiniz” diyor. Vücuttaki sivi miktarinin yüzde 20 azalmasinin yasamsal risk olusturduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Ahmet Burak Toros “Sivi alimi çok önemli. Bu nedenle de sahurda ve iftarda su alimimizi 1.5- 2 lt kadar olacak sekilde ayarlamamiz gerekiyor.

Sahurda tatli yok

Ramazan ayi gibi uzun süre aç kalinan bir dönemde sagligimizi koruyabilmek adina planli bir beslenme düzeni olusturmanin sart olduguna dikkat çeken Toros bu tempoya girmeden önce mide sagligimizdan emin olmamiz gerektigine vurgu yapiyor. Iftar sahurda günün geri kalaninda yemek yenmeyecegini düsünüp agir yemekler yememek gerektigini söyleyen Yrd. Doç.Dr. Ahmet Burak Toros “Önden biraz çorba içtikten sonra hafif bir ana yeme, ufak bir kase salata ve birkaç dilim tahilli ekmek yenebilir. Iftarda bir porsiyon tatli yenebilir ama sahurda tatliya yer yok. Yemege yüklenmek büyük hata olur. Ayrica gün içinde asiri terlemeye ve sivi kaybina sebep verecek aktivitelerden uzak durmak ve uzun süre günes altinda kalmamak gerekir. Iftar ve sahura uyup hafif ögünler yenildiginde Ramazan’da bir kilo vermek de mümkün” diyor.

Mideniz ne diyor?

Yemek yedigimiz ya da yemek yemeye alisik oldugumuz saatlerde mide daha çok asit salgiliyor ve bagirsaklar daha hizli çalisiyor. Uzm. Dr. Ahmet Burak Toros, uzun saatler aç kalan bireylerin var olan mide problemlerinin böyle dönemlerde ciddi saglik sorunlarina yol açabilecegini söylüyor. Toros, reflü, ülser, gastrit, ülser baslangici ya da erozyon denilen asinmalara sahip olan hastalarin mutlaka hekim kontrolü altinda oruç tutmalari gerektigini, tedavileri devam ediyorsa iftar ve sahurda mide ilaçlarinin kullanilmasinin önemli oldugunu söylüyor. Aksi takdirde siskinlik, hazimsizlik, karin agrilari, bulanti ve kusmalarin eslik ettigi saglik problemlerinin ortaya çikacaginin altini çiziyor. Endoskopinin tani koymada en etkili araç oldugunu sözlerine ekleyen Toros, muayene sonrasi gerek ilaçla gerekse uygun bir diyetle mide problemlerinin önüne geçilebilecegini sözlerine ekliyor. Ahmet Burak Toros’a göre sahurda ya da iftarda mideye asiri yüklenmeden yeterli ve yavas yemek yemek büyük önem tasiyor.

MIDEYLE ILGILI SORUNUNUZ VARSA…

• Yavas yiyerek, iyi çigneyin.
• Hafif ögünler tercih edin.
• Yiyecek ve içeceklerinizin çok sicak veya çok soguk olmamasina dikkat edin.
• Karinda basinci artiran siki kemer, çamasir kullanmayin.
• Yemeklerden hemen sonra yatmayin ve gün içinde agir sporlar yapmaktan kaçinin.
• Kisa yürüyüsler yaparak, mide ve bagirsak hareketlerini daha düzenli hale getirebilirsiniz.
• Iftar ve sahurda bol bol su için.
• Iftarda bir porsiyon tatli yenebilir ama sahurda tatlidan kaçinin.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51