KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ultaviyole isinlari cilt kadar gÖzlere de zarar veriyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9211)

eg24 09 Mart 2015 15:36

Ultaviyole isinlari cilt kadar gÖzlere de zarar veriyor
 
Günesin zararli etkileri arasinda, günes yaniklari, cilt kanseri ile vücudun sivi mineral dengesindeki bozukluklar gelirken, isinlar göz sagligini da olumsuz etkiliyor. Günese korunmasiz olarak uzun süre bakmak katarakt ve görme kayiplarina yol açabiliyor. Günesin siddetli isi etkisine bagli olarak günes çarpmasi, suur kaybi, felç, kalp krizi ve ölüm de görülebiliyor. Acibadem Ankara Hastanesi Göz Hastaliklari Uzmani Ugur Emrah Altiparmak, yaz günesi nedeniyle gözlerimizi bekleyen tehlikeleri ve korunma yöntemlerine iliskin sorulari söyle yanitliyor:

Günes isinlarinin zararli etkileri hangi göz hastaliklarina sebep olabilir?

Özellikle yaz aylarinda göze direk temas eden bu zararli günes isinlari gözün önündeki saydam tabakada ultraviyole yaniklarina ve retina tabakasinda görme merkezi hasarina sebep olabilir. Atmosfer isinlari mercekte bulaniklik yaratmakta ve katarakt gelisimine neden olmaktadir. Vücudun diger kisimlarinda oldugu gibi göz kapaklarini kaplayan deride ve konjonktiva tabakasinda da kanser olusumuna neden oldugu bilinmektedir.

Yüksek risk grubunu kimler olusturmaktadir?

Günesle temasta bulunan herkesin bu zararli isinlara karsi gözlerini korumasi gerekmektedir. Ancak özellikle açik renk gözlüler, makula dejenerasyonuna genetik egilimi olanlar, gözlerinden herhangi bir cerrahi operasyon geçirmis olanlar ve lazer tedavisi görmüs olanlar yüksek risk grubunu olusturmaktadir. Çocuklarin göz merceginin ultraviyole isinlari süzebilme yeteneginin yetiskinlere göre az olmasi ve ileri yaslarda ortaya çikan makula bozulmalarinin kisilerin geçmiste maruz kaldiklari günes isigi miktariyla ilgisi nedeniyle çocuklar da yüksek risk grubuna girmektedir.

Gözlerimizi günes isiginin zararli etkilerinden nasil koruyabiliriz?

Göz bu zararli isinlardan korunmak için birçok dogal koruma sistemine sahiptir. Gözlerin koruyucu kemik yapi içine yerlesmis olmasi, kas, burun, yanaklar, göz kapaklari ve iris tabakasi gözün fazla isiktan korunmasini saglar. Ancak göze giren bu isinlarin miktari arttigi zamanlarda ve ortamlarda bu tabakalarin koruyucu etkisi azalmakta ve hem kendileri, hem de sinir tabakasi hasar görmektedir. Gözlerimizi günesin bu zararli isinlarindan korumak için yaz aylarinda ve açik havalarda günes gözlügü kullanilmalidir. Özellikle günesin dik geldigi 10.00 – 16.00 saatleri arasinda günesle direk temastan kaçinilmalidir.

GÜNES GÖZLÜGÜ ALIRKEN BUNLARA DIKKAT EDIN!

Gözlük kullanilmasi kadar kullanilan gözlügün kalitesinin de büyük önem tasiyor. Yeterli UV korumasi olmayan günes gözlüklerinin kisiye faydadan çok zarar getirir. Günes gözlügü kesinlikle isportadan veya seyyar saticidan alinmamali. Bu gözlüklerin özellikle çocuklara takilmasi büyük bir risktir. Günese karsi uygun gözlük kullanmayan kisinin retinasina ulasan zararli isinlarin miktari da artacaktir. Günes gözlügü seçerken görünümden ziyade gözlügün fonksiyonu ön planda tutulmalidir. Çerçevenin yeterli genislikte olmasina, göze mümkün oldugunca yakin durmasina dikkat edilmeli. Günes gözlügünün camlarinin homojen renkte olmasina ve lokal renk degisikligi olmamasina özen gösterilmelidir. Çok koyu renkli camlar gözdeki kontrasti bozar ve görme keskinligini azaltir

Ugur Emrah Altiparmak, günes gözlüklerinin, göz sagligi için önemli oldugunu vurgulayarak ve kullanilmadan önce mutlaka uzman göz hekiminin önerilerinin alinmasi gerektigini de sözlerine ekledi.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51