KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Biber gazi deyip geÇmeyin, kanser yapabilir! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9214)

eg24 09 Mart 2015 15:37

Biber gazi deyip geÇmeyin, kanser yapabilir!
 
Toplumsal eylemlerde siklikla kullanilan biber gazinin telafisi güç tehlikeli sonuçlar ortaya çikardigi belirtildi. Biber gazina yogun bir sekilde maruz kalinmasi durumunda dokularin tahrip olduguna dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, “Biber gazi kansere veya astim hastalarinda ölüme neden olabilir ”dedi.

Taksim Gezi parki ile baslayan ve ülkenin birçok sehrinde gelisen eylemler sirasinda kullanilan biber gazi yeniden tartisma konusu oldu. Biber gazinin maruz kalinma ve yogunluguna göre, canlilarda geçici veya kalici körlüge neden oldugunu belirten Alerji ve Astim uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak; “Biber gazi, özellikle göze temas ettikten hemen sonra gözün ön cephesine etki ederek yanma, batma, sulanma ve ardindan da geçici veya kalici körlüge neden olabiliyor” dedi. Aci biber özütünden üretilen ve capsaicin adli bir madde içeren biber gazinin insan vücudunda kizariklik, sislik ve yaniga neden oldugunu söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak, “Tekrarlayan yogun temaslar sonrasinda ise, gözdeki kornea tabakasinda hasarlar olusturarak kalici körlüge neden olabilir” diye konustu.

Astim Hastalari Için Tehlike

Capsaicin adli maddenin yangisal bir etki olusturarak bronslari güçsüzlestirmesi sonucu öksürük, hirilti, nefes darligi durumlarinin ortaya çikacagini ifade eden Prof. Dr. Yonca Tabak, “Bu durumun geçmiste ölümle sonuçlandigi vakalar vardir. Biber gazinin ani etkisi 30-45 dakika sürer. Zamanla saatler içinde azalarak sona erer. Süre kisiden kisiye degismekle birlikte astimin agirlik derecesine göre de farklilik gösterebilir. Bu nedenle biber gazina maruz kalan bir astim hastasina önlem olarak nefes açici ilaci bir an evvel uygulamak ve en yakin hastanede bir süre gözlem altinda tutmak hayat kurtarici olacaktir” dedi.

Prof. Dr. Yonca Tabak, biber gazina yogun sekilde maruz kalinmasi ve agizda biriken capsaicin adli maddenin yutulmasi durumunda astima bagli olarak mide zarinda hassasiyet yaratan reflünün nefes darligini daha da kötülestirecegini belirtti.

Biber gazi temasindan önce astim ile ilgili bir yakinma yasamayan saglikli kisilerde de öksürük, nefes darligi gibi sonuçlarin gelisebileceginin unutulmamasi gerektigini ifade eden Prof. Dr. Yonca Tabak, yapilan bilimsel arastirmalar sonucunda biber gazina sik ve yogun sekilde maruz kalan kisilerde kanser belirtilerinin ortaya çikabilecegini hatirlatti. Prof. Dr. Yonca Tabak, biber gaziyla temas aninda alinmasi gereken önlemleri söyle siraliyor:

1- Biber gazi suda erimeyen bir maddedir. Bu nedenle su ile yikamak ise yaramaz.

2- Süte batirilmis bir havlu veya kumas ile cilde ovalamadan tampon yapilmasi veya sütün yüze sprey halinde uygulanmasi ciltte batma hissini azaltacaktir.

3- Temas sonrasi mümkün oldugunca cilt alaninin ellenmemesi, ovusturulmamasi gerekir.

4- Biber gazi yagli bir madde oldugundan hafif bir deterjan ya da bebek sampuani kullanilarak soguk su ile yikamak ciltteki etkisini hafifletebilir. Sicak su kesinlikle kullanilmamalidir.

5- Temas sonrasi sik sik gözkapaklari kirpilarak gözyasi ile maddenin uzaklastirilmaya çalisilmasi gerekir. Gözlere saf gözyasi damlasi uygulanmasi da etkiyi kismen hafifletecektir.

6- Astim teshisi olan hastanin nefes açicilarla ilk müdahale sonrasi hizla en yakin hastaneye gözlem altinda tutulmak üzere sevki uygun olur.

7- Biber gazina maruz kalma olasiligi olan bir alana zorunlu seyahat söz konusu ise astim hastalarinin önceden koruyucu kortizonlu sprey ilaç kullanmasi tepkiyi hafifletecektir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:59.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51