KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Çocugunuzu yaz hastaliklarindan koruyun (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9220)

eg24 09 Mart 2015 15:38

Çocugunuzu yaz hastaliklarindan koruyun
 
Hava sicakliklari günden güne artiyor. Yaz mevsimi çocuklar için tatil ve eglence anlamina gelse de, yaz hastaliklari bu dönemi sikintili hale getirebiliyor. Memorial Etiler Tip Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Deniz Tamtekin, yaz aylarinda ortaya hastaliklar ve korunma yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Yaz aylarinda çocuklari bekleyen tehlikeler

Yaz aylarinda en fazla ishal, günes çarpmasi, deri hastaliklari ve sivi kayiplarina bagli hastaliklar çocuklarin sagligini tehdit etmektedir. Ayrica çocuklarin park ve bahçe gibi açik alanlarda daha çok zaman geçirmesi; böcek sokmalarini, oynarken düsme, çarpma gibi kazalari ve burun kanamalarini beraberinde getirmektedir. Havuz ve deniz mevsiminin açilmasi ile göz ve kulak enfeksiyonlarinda da artis yasanmaktadir.

Günesi özledik ama dikkat!

Günes çarpmasi ve yaniklari, günesten kaynaklanan baslica hastaliklardir. Asiri sicaklar vücutta sivi ve elektrolitlerin kaybina yol açar. Günes çarpmasi ise bunun sonucunda bayilma ile ortaya çikar. Günes çarpmasindan çocuklari korumak için birkaç basit önlem alinmalidir. Bunlarin basinda; bütün çocuklarin özellikle 6 aydan küçük bebeklerin saat 10.00- 16.00 arasinda günese çikartilmamalari, güneste kalma süresinin 10 dakika ile baslayip yavas yavas artirilmasi ve mutlaka yüksek koruyuculugu olan günes kremlerinin kullanilmasi gerekmektedir.

Çocugunuz eve halsiz geldiyse…

Ates yükselmesi, halsizlik, bayginlik ve kusma günes çarpmasinin en önemli belirtileridir. Sivi ve elektrolit kaybi sonucu meydana gelen günes çarpmasi için öncelikle yapilmasi gerekenler, çocugun atesinin düsürülmesi ve kaybedilen sivi ve elektrotlarin yerine konulmasidir. Çocugun atesini düsürmek için ilk müdahale ilik su ile yapilmalidir. Ilik suya sokulan çocuk atesi düsürüldükten sonra mutlaka bir saglik kurumuna götürülmelidir. Birinci derece günes yaniklarinda ise kizariklik ve deride gerginlik hissi olusur. Çocuklarda görülen bu tür yanmalarda ilk yapilmasi gereken çocugu yine ilik suya sokulmak ve nemlendirici kremlerle derideki gerginlik hissini azaltmaktir. Hastanin agrisi varsa doktoruna sormadan agri kesici kullanilmamalidir. Çocuklar yaz aylarinda bol sivi gidalar tüketmelidir. Yaz aylari meyve açisindan zengindir. Özellikle karpuz, kavun gibi sulu meyveler tercih edilmelidir. Yemekler hafif yenmeli, çok agir yemeklerden kaçinilmalidir.

Günes kremi seçimi çok önemli

Günesin zararli etkilerini azaltmanin en etkili yollarinda biri de günes koruyucu kremi kullanmaktir. Çocuklarda kullanilan kremlerin faktörünün 30’dan yüksek olmasina dikkat edilmelidir. Ayrica kimyasal koruma içeren günes kremleri yerine mekanik koruyucu içerenler tercih edilmelidir. Bunlarin disinda genis kenarlikli sapkalar ve ince kumastan (penye veya tülbent) hazirlanmis bol bir giysi çocuklarin günesten korunmalarina yardimci olacaktir. Çocukken günese fazla maruz kalan ciltler hem daha erken yaslanir, hem de cilt kanserine yakalanma riski artar.

Havuzlardaki bulasici hastalik riskine dikkat!

Yazin çocuklar için havuzdan çok deniz tercih edilmelidir. Saglik ve hijyen kurallarina uyulmayan havuzlar enfeksiyon hastaliklarinin olusumuna neden olur. Ayrica fazla klorlanmis havuzlar ise çocuklarda deri, kulak ve göz gibi organlarin alerjik hastaliklara neden olabilir. Bu nedenlerle özellikle 4 yasin altindaki çocuklarin havuza sokulmamasi önerilmektedir. Temizligi iyi yapilmamis havuzda bulunan mikroplar ciltteki küçük bir çizikten girerek iltihapli yaralarin olusmasina neden olur. Idrar yollari ve mantar enfeksiyonlarinin yazin daha çok görülmesinin nedeni yine yeteri kadar temizlenmeyen havuzlardir. Havlu ve terlik gibi esyalarin ortak kullanimi da mantar enfeksiyonlarinin hizla yayilmasina neden olmaktadir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:28.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51