KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Çocugunuz ateslendiginde bunlara dikkat edin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9235)

eg24 09 Mart 2015 15:44

Çocugunuz ateslendiginde bunlara dikkat edin
 
Son günlerde çocuklarda çok yogun bir sekilde görülen ates vakalari ebeveyinleri endiselendiriyor. Atesin aslinda çocugun enfeksiyonla savastigini ve vücudun enfeksiyondan kurtulmaya çalistigini gösteren iyi bir belirti oldugunu söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ebru Gözer, “Çocugunuzun atesinin olmasi mutlaka antibiyotik tedavisi gerektigi anlamina gelmez” dedi. Dr. Gözer, çocuklarda ates sorunu için önerilerde bulundu.

Vücut isisinin normalin üzerinde olmasi olarak tanimlanan ates, çocugunuzun yas, genel saglik durumu, hareketlilik seviyesi ve gün içindeki zaman ve giysileriyle sekilleniyor. Genel olarak, 38oC üzerine çikan vücut isisi ates olarak kabul edilirken bu esik deger, ates ölçümünde kullanilan yönteme göre de degisiklik gösteriyor. Koltuk alti ölçümlerinde 37-37.3 esik olarak kabul edilirken rektal veya oral ölçümlerde ise 38-38.3 derece esik deger olarak aliniyor.

Atesin çocukluk çagi enfeksiyonlarinda en sik görülen semptom oldugunu söyleyen Anadolu Saglik Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Ebru Gözer, özellikle viral enfeksiyonlar sirasinda atesin siklikla ilk semptom olarak ortaya çiktigini belirterek, “Virüs kaynakli enfeksiyonlarda, ilk 3-4 gün ates 38-40 C arasinda seyredebilir. Ates düsürücülere yanit vermeyebilir. Ates disinda burun akintisi, bogaz agrisi, halsizlik, kas agrilari, karin agrisi, bulanti ve kusma yapabilir.” dedi. Ilkbahar aylarinda yüksek atesle seyreden adenovirüs, enterovirüslere sik rastladiklarini dile getiren Dr. Ebru Gözer, “Adenovirüs, solunum yolu sekresyonlari, yakin temas ve esyalar ile kolayca bulasabilir. Üst solunum yolu yakinmalarina ek olarak ishal de görülebilir. Ayni etkiyi enterovirüsler de yapmaktadir. Atesin birkaç gün yüksek seyretmesi, eslik eden hem üst solunum yolu bulgulari hem de ishal ve döküntü gibi vücutta birden çok yerin etkilenmesi ile virüs enfeksiyonu oldugunun göstergesidir” diye konustu. Bu durumda destek tedavisi vererek semptomlarinin kontrol altina alinmasini öneren Dr. Ebru Gözer, etkeni saptamaya yönelik testlerle gereksiz antibiyoik kullanimindan kaçinmanin önemine deginerek, “Her bogaz agrisi ve bogaz kizarikligi antibiyotik kullanimini gerektirmez” dedi. Dr. Ebru Gözer, daha nadir olarak görülse de uzun süren ates durumlarinda enfeksiyon disi hastaliklari ortaya çikarmak için, eslik eden yakinmalar ve yeni ortaya çikan semptomlarin yakindan takip edilmesini ve gerekirse laboratuvar testleri ile kontrol edilmesini söyledi.

NEDENINI ARASTIRIN

Atesin neden yükseldiginin anlasilmasinin önemli oldugunu söyleyen Dr. Ebru Gözer, kulak enfeksiyonu, soguk alginligi, üst solunum yolu enfeksiyonu, idrar yollari enfeksiyonu, zatürre gibi nedenleri olabilecegine dikkat çerek, bazi durumlarda bir ilaç, yaralanma, zehirlenme gibi etkenlerin atese neden olabilecegini söyledi. Çok sicak ortamin sicak çarpmasina yol açabilecegini dile getiren Dr. Ebru Gözer, bunun potansiyel olarak tehlikeli bir vücut isisi oldugunu söyledi. Dr. Ebru Gözer, çocugun atesi yükselince kalp atislarinin hizlanmasinin dogal oldugunu belirten Dr. Ebru Gözer, “Çocugun yanaklari kizarabilir veya normaldan daha fazla terleyebilir. Bazi çocuklar atesliyken de kendilerini iyi hissedebilir. Ancak çogunda atese neden olan hastaligin belirtileri de görülür. Çocugunuzun kulagi veya bogazi agriyor olabilir, cilt döküntüsü veya karin agrisi olabilir. Bunlar çocugunuzun atesinin nedeninin anlasilmasi için önemli ipuçlari verirler” diye konustu. Dr. Ebru Gözer, 6 AY-6 yas arsindaki bazi çocuklarda yüksek ates ile birlikte havale görülebilecegini bilmek ve dikkatli olmak gerektigini söyledi.

ÇOCUGUNUZ 6 AYLIKTAN BÜYÜKSE BUNLARA DIKKAT EDIN

Dr. Ebru Gözer, 6 ayliktan büyük çocuklarda hafif yüksek ates görüldüyse yani 38.3 derece santigratin altinda ise, hasta veya düskün görünmüyorsa, uykulu veya huzursuz degilse, süregelen baska bir rahatsizligi veya atesli havale öyküsü yoksa, yemesi, uykusu, oyun oynamasi olumsuz etkilenmediyse doktora götürme öncesinde ilk yapilacaklari söyle siraladi;

• Serin bir ortamda tutun

• Hafif giysiler giymis olmasina dikkat edin

• Su, sulandirilmis meyve sulari gibi sivilar içmesi için tesvik edin

• Çok hareket edip yorulmamasini saglayin

• Ates düsürücü verebilirsiniz.

HANGI ILAÇLAR KULLANILABILIR

• Parasetamol (agizdan verilen veya fitil sekli mevcuttur) veya ibuprofen (agizdan) verilebilir. Doz açisindan doktorunuzun önerilerini ve ilaç bilgilerini takip edin. Çocugunuza herhangi bir ilaç vermeden önce mutlaka ilaç bilgilerini okuyun.

• Çocugunuz kusuyorsa ve sivi kaybettigini düsünüyorsaniz ibuprofen vermeyin.

• Aspirin vermeyin. Çocuklarda viral hastaliklarda aspirin verilmesi Reye sendromu adinda tehlikeli bir komplikasyona yolaçabilir. Ayrica aspirin midede rahatsizlik ve mide-barsak kanamasi gibi yan etkiler yapabilir.

• Ates yükselmeye devam ediyorsa vücudunu ilik su ile islatilmis bir sünger veya elbezi ile silin. Su ciltten buharlastikça atesin düsmesine yardim edecektir.

SU VE BEZ ILE ATES NASIL DÜSÜRÜLÜR?

• Bu islem için kesinlikle soguk su kullanmayin veya soguk dus yaptirmayin. Bu çocukta üsüme ve titremeye yolaçarak atesin daha da yükselmesine neden olur.

• Suya alkol eklemeyin veya cildini alkolle silmeyin, ciltten emilim ile ciddi yan etkilere yolaçabilir.

• Çocugunuzun atesini hizla düsürmeye çalismayin, Bu atesin tekrar ve daha fazla yükselmesine yol açabilir.

ÇOCUGUNUZ 6 AYLIKTAN KÜÇÜKSE

Çocugunuz 6 ayliktan küçükse ve atesi 38.3 derece santigratin üzerindeyse, hasta veya düskün görünüyorsa, uykulu veya huzursuz ise, süregelen baska bir rahatsizligi veya atesli havale öyküsü varsa, yemesi, uykusu, oyun oynamasi olumsuz etkilendiyse süratle doktorunuza götürmeyi planlarken yukaridaki ilik su uygulamasi ve ates düsürücü verme islemlerini yapmaniz uygun olur.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51