KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Zihinsel kapasitenizi artiran 8 yiyecek (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9245)

eg24 09 Mart 2015 15:48

Zihinsel kapasitenizi artiran 8 yiyecek
 
Beslenme Uzmani Banu Eroguz Demirözü sicak havalarla ortaya çikan iste isteksizlik, odaklanma güçlügü ve dikkat eksikligi konusunda yardimci olacak besinler konusunda bilgi verdi.

Havalarin isinmaya baslamasiyla beraber hepimizin çalisma istegi azalmaya basladi. Disaridaki güzel havaya baktikça islerimize odaklanmakta zorluk çekiyoruz. Bunun üstesinden gelmek için vitamin haplarina ya da kahveye yükleniyoruz. Sizlerle odaklanmanizi kolaylastiracak ve dikkatinizi artiracak 8 yiyecegi paylasmak istiyoruz.

ISPANAK

Ispanak içeriginde bulunan yüksek potasyum sebebiyle beyindeki elektriksel iletimin devamliligini saglar. Beynin elektriksel iletkenliginin hizli olmasi daha hizli ve dogru düsünmemizi saglar.

TAZE FASULYE

Taze fasulye folik asitten zengin bir sebzedir. Folik asit hafizayi kuvvetlendirdigi gibi beynin kendisine gelen bilgileri degerlendirme sürecini de hizlandirir. Bu özellikle yogun çalisanlar ve ileri yastaki bireyler için önem tasimaktadir. 50–70 Yas arasi kadin ve erkekler üzerinde 3 yil süreyle yürütülen bir arastirma folik asit kullaniminin özellikle yaslanmayla beraber azalan bilissel fonksiyonlari gelistirdigini göstermistir.

BROKOLI

Beslenme Uzmani Banu Eroguz Demirözü; yapilan bilimsel arastirmalar in brokolinin yapisinda bulunan bir bilesigin beyni özellikle korudugunu tespit ettigini belirtiyor. Brokolide bulunan “Sulforafan” adli kimyasal bazi vücut materyallerinin beyne geçmesini saglayan kan beyin bariyerini güçlendirerek hasarin daha ileri boyutlara varmasini engelliyor. 2009 yilinda yapilan bir arastirma beyin ameliyatindan hemen sonra “Sulforafan” verilen farelerin labirent testindeki performanslarinin daha yüksek oldugunu gösteriyor.

BUGDAY

Bugday içinde bulunan kompleks B vitaminleri kanda “Homosistein” adi verilen ve damar sertligine sebep olan maddenin miktarini azaltir. Bu sayede damar sertliginin yani sira Alzheimer ve Demans yani bunamanin da engellemesine yardimci olur.

SU

Suya; toksinlerin atilmasi, besin ögelerinin hücrelere tasinmasi, tansiyonun dengelenmesi, vücut isimizin kontrol altinda tutulmasi, eklemlerin ve organlarin korunmasi, kulak, burun ve bogaz için gereken nemli ortamin saglanmasi gibi birçok faaliyet için ihtiyaç vardir. Beynimizin agirliginin %85’i ise sudan meydana gelmektedir. Yapilan bilimsel arastirmalar yeterli miktarda su içmenin direk olarak beynin hacmini etkiledigini göstermektedir. 16 saat süreyle sivi tüketmemek beynin hacminde %0.55’lik bir azalmaya sebep olarak özellikle çocuklarda konsantrasyon süresi ve kalitesi azalmaktadir. Bu sebeple beynin faaliyetlerinin düzgün yerine getirebilmesi için yeterli miktarda su içmek ön kosuldur.

BADEM

Bademde bulunan magnezyum beynin daha iyi çalismasina yardimci olur. 2010 yilinda yapilan bir çalisma magnezyum takviyesi alan farelerde ögrenme yeteneginin gelistigi ve hafiza kapasitesinin arttigi tespit edilmistir. Buradan yola çikarak bilissel fonksiyonlarin desteklenmesinde magnezyum içeren besinlerin olumlu etkisi oldugu söylenebilir.

AVOKADO

Yüksek tekli doymamis yag asidi içerigiyle dikkat çeker. Tekli doymamis yag asitleri kandaki kötü huylu kolesterolün düsmesine yardimci olarak damar sagliginin korunmasina destek olur, bu sayede felç vb. damarsal sorunlardan korunmus oluruz. Dolasimin yeterli olmasi ve beynin gerektigi gibi kanlanarak oksijen almasi ise, daha iyi çalismasina yardimci olur.

YABAN MERSINI

Yaban mersini içerdigi yogun “Flavanoid”ler sayesinde hafizanin kuvvetlenmesine, ögrenme kapasitesinin ve bilissel fonksiyonlarin artmasina yardimci olur. Favanaoid’ler beyni serbest radikallerin hafiza üzerindeki olumsuz etkisinden korur.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 08:57.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51