KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   GÜneslenirken melanom olabilirsiniz! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9250)

eg24 09 Mart 2015 15:49

GÜneslenirken melanom olabilirsiniz!
 
Malign Melanom, cilt kanserinin en agresif türü olarak biliniyor. Vücudumuzda zararsiz gibi görülen benler farkinda olmadan ölüme götüren bir kanserin habercisi olabilir. Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmani Dr. Hicran Ercan uyariyor: “Günes ve ultraviyole isinlari vücuttaki benlerde melanom ve diger deri kanserlerinin olusumunu tetikliyor. Özellikle ailesinde deri kanseri olanlar ve beyaz tenli kisiler cilt kanserleri açisindan risk altinda oldugundan kesinlikle günes banyosu ve solaryumdan kaçinmali.”

IRILI UFAKLI BENLER KONTROL ALTINDA OLMALI

Hemen hemen herkesin vücudunda irili ufakli benler vardir. Bunlarin büyüklükleri, kabarikliklari ve renkleri farklidir. Benlerde asimetri, sinir düzensizligi, renk degisikligi (benin birden çok renk içermesi), belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanserine isaret ediyor olabilir. Dünya Saglik Örgütü’nün raporuna göre; deri kanserine bagli ölümlerin büyük bir çogunlugunu (yüzde 75) Melanom olusturuyor. Dünya genelinde yilda 160 bin yeni Melanom vakasi tespit ediliyor. Her yil dünya genelinde 48 bin kisi Melanom ile iliskili nedenlerden dolayi hayatini kaybedebiliyor.

Central Hospital’dan Dermatoloji Uzmani Dr. Hicran Ercan Melanom hastaligi ile ilgili uyariyor: “Erken evrede Melanom asimetrik, açik-koyu kahverengi veya siyah renk gölgelenmeleri içeren, keskin sinirlari olmayan bir lekedir. Klinik olarak bu evrede yakalanan benler, hayat kurtarir.

Günes ve Solaryuma Dikkat!

Günes ve ultraviyole isinlari vücuttaki benlerde Melanom ve diger deri kanserlerinin olusumunu tetikliyor. Özellikle ailesinde deri kanseri olanlar ve beyaz tenli kisiler cilt kanserleri açisindan risk altinda oldugundan kesinlikle günes banyosu ve solaryumdan kaçinmali ve yüksek koruma faktörü içeren günes ürünlerini yaz, kis kullanmalidir.

Kadinlarda, erkeklere oranla daha sik görülüyor

Melanom, en sik deride (yüzde 95) rastlanir. Mukozalar, tirnak yatagi, göz ve melanosit bulunan dokularda da ortaya çikabilir. Erkekte en sik gövdede, kadinda en sik bacaklarda gözleniyor. Kadinlarda, erkeklere oranla daha sik görülüyor.

Erken Teshis Hayat Kurtarir

Erken tani konulan Melanom hastalari, genelde basarili bir sekilde tedavi edilebiliyor. Melanom ilk saptandiginda mutlaka cerrahi olarak çikarilmali ve sistemik olarak hasta taranmalidir. Melanom’un boyutlari degisiklik gösterebilir. Küçük bir leke halindeyken bile birçok organa yayilmis olabilir. Bu yüzden erken tani, teshis ve tarama Melanom için çok önemlidir. Doku bozukluklari cerrahi olarak çikarildiktan sonra diger doku tutulumlarina göre tedavi ve takip plani yapilir. Hastaligin seyri çikarilan kitlenin derinligi ve yayilimi ile yakin iliskilidir. Ancak kitlenin kalinliginin yani sira; kanserin yeri, büyüme hizi, baska dokulara yayilimi yasam süresini etkileyen faktörlerdendir.

Yeni Yöntem: Dijital Dermatoskopi

Son yillarda Melanom riski arttigi için yeni tani yöntemleri gelistirildigini ifade eden Uzm. Dr. Ercan, dermatoskopi hakkinda bilgi veriyor: “Dermatoskopi deri yüzeyi mikroskopisidir ve benler ile pigmentli diger bozuk dokularin tanisinda kullanilir. Bu yöntemde yaglanmis deri yüzeyi, büyütme saglayan dermatoskop ile incelenir. Son yillarda gelistirilen Dijital dermatoskopi vücuttaki benlerin haritasi olusturularak noktasal lokalizasyonlari belirler. Ardindan her bir ben için dermatoskopik görüntü alir ve kaydeder. Böylece bir sonraki kontrolde elde edilecek görüntüyle karsilastirma sansi saglanir. Ayni zamanda dijital dermatoskop, bende izlenen süpheli degisiklikleri matematiksel olarak hesaplayarak Melanom riskini gösteren bir indeks olusturur. Bu indeks, tanida ve tedavinin planlanmasinda yardimci olur.

Herkes Kendinin Doktoru Olmali

Aslinda her insan vücudundaki benlerin yerini ve seklini iyi bilmelidir. Vücuttaki benlerin yerinin ve biçiminin bilinmesi, üzerinde olusabilecek herhangi bir degisikligin erken saptanmasi için önemlidir. Kendi kendimize her ay düzenli olarak deri muayenesi yapmamiz gerekir. Kisi vücudundaki benlerde bir degisiklik ya da yeni olusan farkli bir ben fark ettiginde uzman hekime basvurmalidir.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:55.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51