KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Bas dÖnmesi deyip geÇmeyin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9251)

eg24 09 Mart 2015 15:49

Bas dÖnmesi deyip geÇmeyin
 
Bas dönmesi veya denge sorunu çogu zaman birbiriyle karistiriliyor. Vertigo yani bas dönmesi, insanin kendisinin ya da etrafindaki esyalarin hareket ettigini sanmasi olarak tanimlaniyor. Pek çok nedene bagli olarak ortaya çikan hastaligin tedavisi de buna göre degisiyor. Özellikle denge kaybi ve düsme hissi yasayanlarin hemen bir hekime görünmesi gerektigini söyleyen Liv Hospital Kulak Burun Bogaz Uzmani Prof. Dr. Sarp Saraç “Bas dönmesiyle dengesizlik birbirinden farkli seyler. Dengesizlik ilaç ya da ameliyat ile tedavi edilmiyor. Bu hastalarin tedavisinde da denge egzersizleri büyük önem tasiyor. Türkiye’de az sayida olan Dinamik Posturografi sistemiyle hem teshis hem de tedavi gerçeklestirebiliyor. Dengeyi saglayan sistemlerden hangisinin arizalandigini tespit edildikten sonra problemli olan sistemlerin güçlendirilmesi için yapilmasi gereken egzersizler de cihazin üzerinde yapilabiliyor” diyor.

Bas dönmesi ve denge sorununu birbirinden nasil ayirt edilir?

Bas dönmesi ve denge problemi genel olarak birbiriyle karistirilir. Bas dönmesinde bir hareket illüzyonu vardir yani hasta kendisinin ya da etraftaki cisimlerin hareket ettigi hissine kapilir. Dengesizlikte ise kisi istirahat halindeyken bir sorun yokken, yürürken yalpalama olur. 'Dengemi kaybediyorum, düsecegim' hissi yasanir.

Bas dönmesi ne gibi sorunlar yaratir?

Bas dönmesi insanlarin hekime en çok basvurdugu rahatsizliklarin basinda gelir. Bas dönmesi hastalarda çok çaresizlik hissi yaratan bir semptomdur. Siddetli oldugunda beraberinde bulanti ve kusma eslik eder. Tekrarlayan bas dönmelerinde hastalarda endise ve depresyona yol açabilir. Denge problemi yasayanlarda en önemli risk düsmedir. Özellikle yaslilarda düsmeye bagli kiriklar hayati tehdit edebilir.

Ne zaman doktora basvurmak gerekir?

Bas dönmesi sikayeti yasayan hastanin en kisa süre içinde doktora basvurmasi gerekir.

Tani nasil konulur?

Bas dönmesi\dengesizlik sikayetiyle basvuran hastada öncelikle komple bir kulak burun bogaz muayenesi yapilir. Ayirici tanida isitme testi, videonistagmografi, VEMP ve dinamik posturografi gibi testler kullanilir. Böylece bas dönmesi ve dengesizligin sebebi tespit edilir ve ona göre bir tedavi sekli belirlenir.

Bas dönmesine sebep olan hastaliklar nelerdir?

Bas dönmesinin pek çok nedeni olabilir ama en sik karsilasilan nedenler iç kulak hastaliklaridir.

Selim Pozisyonel Vertigo: Iç kulakta dengeyi saglayan kristal parçaciklarin yerinden kopup yarim daire kanalina kaçmasi nedeniyle olusur. Yatarken sagdan sola, soldan sag dönerken bas dönmesiyle bu hastalik kendini gösterir. Siddetli fakat kisa süren bas dönmesi olur. Bu hastaligin teshis ve tedavisinde basa degisik pozisyonlar verilerek yapilan manevralar kullanilir. Bu sayede 2-3 dakikalik bir süre içinde hastaligi teshis ve tedavi etmek mümkün olmaktadir.

Meniere Hastaligi: Iç kulak sivisinin miktarinin artmasiyla olusur. Hastada bas dönmesi, çinlama, kulakta basinç hissi, yüksek seslerden rahatsizlik ve isitme kaybi görülebilir. Hastaligin nedeni bilinmemekle birlikte asiri tuz tüketimi, stres ve hormonal bozukluklarin bas dönmesi ataklarini tetikledigi bilinmektedir. Tedavide öncelikle damar genisletici ve idrar söktürücü ilaçlardan faydalanilir. Ilaç tedavisiyle ataklari kesilmeyen kisilerde cerrahi müdahale yapilir.

Denge problemi altinda yatan nedenler

• Geçirilmis iç kulak hastaliklari

• Nörolojik problemler

• Seker hastaligi

• Vitamin eksiklikleri

• Görme bozukluklari

• Ortopedik problemler

Denge problemi tedavisi nasil yapiliyor?

Bas dönmesiyle dengesizlik birbirinden farkli seyler. Ataklari kesilse bile dengesizligi devam eden hastalar tedavi olamadiklarini düsünüyor. Dengesizligin ilaç ya da ameliyat ile tedavi edilmiyor. Bu hastalarin tedavisinde da denge egzersizleri büyük önem tasiyor. Dolayisiyla dengesizligin neden kaynaklandigini tespit etmek öncelik tasiyor. Derin duyu sistemi, görme sistemi ve iç kulak sisteminden hangisinin dengeye ne kadar yardimci oldugunu ölçmek gerekiyor.

Denge Sorunu Dinamik Posturografi’yle Son Buluyor

Türkiye’de az sayida hastanede olan Dinamik Posturografi sistemiyle hem teshis hem de tedavi gerçeklestirebiliyor. Bilgisayarli dinamik posturografi hem teshis hem de tedavi için de kullaniliyor. Dengeyi saglayan sistemlerden hangisinin arizalandigini tespit ediliyor ve teshis konuluyor. Böylece denge problemi yaratan sebep ortaya konuluyor. Teshisten sonra problemli olan sistemlerin güçlendirilmesi için yapilmasi gereken egzersizler de cihazin üzerinde yapiliyor. Su anda dünya üzerinde yapilan bütün kabul edilmis testlerin hepsini denge merkezinde yapabiliyoruz.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:30.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51