KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Bahar Çocuklarin kabusu olmasin! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9297)

eg24 09 Mart 2015 16:13

Bahar Çocuklarin kabusu olmasin!
 
Bahari yasadigimiz bugünlerde havalarin isinmasiyla birlikte çevre kosullari da degisiyor. Bu degisimle virüs, parazit ve bakteriler de artiyor. Bu durum özellikle çocuklarda alerjik ve viral hastaliklarin baslayip giderek artacagina isaret ediyor. Peki çocuklari bu hastaliklardan nasil koruruz? Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Birol Saral, çocuklarin mevsime uygun ve terletmeyen giysiler giymesi gerektigini belirterek, “Sivi tüketimleri arttirilmali ve enfeksiyon süphesi varsa sik sik ellerinin yikanmasi gerekmektedir. Çocuklar C vitaminini de sik tüketmelidirler” dedi.

Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Birol Saral, yazin habercisi olan baharin, çocuklarda bazi hastaliklarin özellikle alerjik ve viral hastaliklarin baslayip giderek artacaginin isareti oldugunu söyledi. Havalarin isinmasiyla birlikte çevre kosullarindaki degisimin bazi virüs, parazit ve bakterilerin ortamda çogalmasina neden oldugunu ve enfeksiyonlarin yayginlastigina dikkat çeken Dr. Saral, “Yine bahar mevsiminde ortamda artan polenler ve hayvan atiklari nedeniyle alerjik hastaliklarda da artis olur. Burada önemli bir noktada çocuklarin mevsime uygun giyinmeleri, terletmeyen giysiler seçilmesi, sivi tüketiminin artirilmasi, enfeksiyon süphesi varsa ellerin sik sik yikanmasi ve C vitamininin de sik tüketilmesidir. Özellikle polen ve ev tozlarinda korunmali, evler sik sik havalandirilmali, pelus tarzi giysi ve oyuncaklardan kaçinilmali” dedi.

Uygun tedavi yapilmazsa basari düser

Dr. Saral, bahar döneminde en sik görülen hastaliklarin, kabakulak, bogmaca, kizamik, kizamikçik, suçiçegi, 5 ve 6. hastaliklar, rino ve adenovirüs gibi üst solunum enfeksiyonlari oldugunu, nöro ve rotavirüs gibi ishal ve kusmayla sonuçlanan mide-barsak sorunlarinin da ortaya çikabilecegini ifade ederek, sunlari söyledi:

“Mevsimsel alerjik rinit, astim, göz nezlesi olarak bilinen alerjik konjonktivit gibi alerjik hastaliklar da bu mevsimde artar. Uzun süren öksürük nöbetleri, gece öksürügünün olmasi, nefes alip vermede zorluk, arkadaslariyla oynarken çabuk yorulma, hiriltili, hisiltili nefes alip verme de alerjik astimin habercisi olabilir ve bu mevsimde polenlerin de artmasiyla bu dönemde ortaya çikabilir. Yine bu dönemde gördügümüz, burundan seffaf akinti, burunda tikaniklik, çocugun burnunu devamli kasimasi (alerjik selam), hapsirma, gözlerde yasarma alerjik rinit (saman nezlesi)'tir. Iyice tetkik edilip uygun tedaviye baslanmalidir. Uygun tedavisi yapilmazsa çocugun gece uyku kalitesi bozulur, yeterince dinlenemez, okul basarisi düser, huysuz bir çocuk olur.”

Bahar yorgunlugu çocuklarda da görülebilir

Dr. Saral, genelde bahar geldiginde eriskinlerin en çok sikayet ettigi konulardan birisinin bahar yorgunlugu oldugunu hatirlatarak, “Ayni sorun çocuklarda da olabilir. Bu da bize isteksizlik, istahsizlik, okul basarisinda düsme, uyku miktarinda artma olarak döner” dedi.

Polenden korunun

Dr. Saral, bahar mevsiminde polen alerjisinden korunmak için çesitli önlemler alinmasi gerektigini de animsatarak, “Özellikle sabah saatleri polenlerin sayisi havada en fazladir. Bu saatlerde kapi ve pencereleri kapali tutmak gerekir. Evi cam açarak havalandirmak yerine polen filtreli klimalar ya da polen filtreli hava temizleyiciler kullanilabilir. Çim biçme gibi aktivitelerden kaçinilmali ve eger bu is yapilacaksa maske takilmalidir. Disaridan eve gelindiginde el, yüz yikanmali, kiyafetler degistirilmelidir. Kiyafetleri açik havada kurutmaktan kaçinilmalidir” diye konustu.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:18.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51