KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Dikkat! Yumurtalik kanserinin belirtileri baska hastaliklari taklit ediyor! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9389)

eg24 09 Mart 2015 16:41

Dikkat! Yumurtalik kanserinin belirtileri baska hastaliklari taklit ediyor!
 
Yumurtalik kanseri ülkemizde rahim içi kanseriyle birlikte en sik görülen ve en riskli sonuçlari olan jinekolojik kanser türü. Yumurtalik kanserinin belirtileri hastaliga özgü olmuyor. Genelde sindirim sistemi ve mesane sorunlari dahil, diger birçok yaygin hastaligin semptomlarini taklit ediyor. Hastalar da doktora basvurmakta geciktikleri için tani kondugunda kanser çogunlukla ileri evrede oluyor.

Acibadem Maslak Hastanesi Kadin Hastaliklari ve Dogum ve Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmani Prof. Dr. Mete Güngör, yumurtalik kanserinin tanisinin çogunlukla rutin jinekolojik muayenelerde konuldugunu belirtiyor. Bu nedenle kadinlarin hiç olmazsa senede bir kez rutin jinekolojik muayene ve pelvik ultrason yaptirmalarinin yasamsal önem tasidigini vurguluyor.

Iste kadinlarin asla ihmal etmemeleri gereken yumurtalik kanserinin belirtileri ve tedavi yöntemleri…

Senede bir rutin jinekolojik muayene sart!

Yumurtalik kanserinin tanisi çogunlukla tesadüfen rutin jinekolojik muayenelerde konuyor. Dolayisiyla kadinlarin hiç olmazsa senede bir rutin jinekolojik muayene ve pelvik ultrason yaptirmalari yasamsal önem tasiyor. Prof. Dr. Mete Güngör, kadinlarin asla ihmal etmemeleri gereken yumurtalik kanserinin belirtilerini söyle anlatiyor:

•Karinda basinç hissi ve siskinlik
•Kasikta dolgunluk veya agri,
•Uzun süreli hazimsizlik, gaz veya bulanti,
•Bagirsak aliskanliklarinda kabizlik gibi degisiklikler,
•Mesane aliskanliklarinda sik sik idrara çikma ihtiyaci dahil degisikliler,
•Istah kaybi veya hizli bir sekilde tokluk hissi,
•Vajinal kanama,
•Kilo kaybi.

Kimler risk altinda?

Kalitsal gen mutasyonlari, ailede yumurtalik kanseri öyküsü olmasi, daha önce baska bir kansere yakalanmak, artan yas ve hiç hamile kalmamis olmak risk faktörleri arasinda yer aliyor. Bununla birlikte özellikle erken yasta ve çok sayida dogum yapan kadinlarda yumurtalik kanseri daha az görülüyor. Ayrica en az bir yil dogum kontrol hapi kullanmis olmak da yumurtalik kanseri riskini azaltiyor.

Kapsamli bir operasyon yapiliyor

Prof. Dr. Mete Güngör yumurtalik kanseri tedavisinin genelde genis bir ameliyat ve kemoterapi kombinasyonu içerdigini söylüyor. Laparotomi (karinda büyük bir kesi araciligiyla yapilan operasyon sekli) tedavisi çogunlukla her iki yumurtalik, fallop tüpleri, rahim ve çevredeki lenf dügümleri, yumurtalik kanserinin siklikla yayildigi ve omentum diye bilinen karin yag dokusu katmani ve apendiksin alinmasini içeren kapsamli bir operasyondan olusuyor.

Amaç tümör dokusu birakmamak

Yumurtalik kanseri cerrahisindeki amaç geride hiç tümör dokusu birakmamak. Bu, kanserin yayildigi her doku ve organin (diyafram, bagirsak, dalak, karacigerin bazi parçalari) çikartilmasi demek. Kemoterapi büyük, hacimli yumurtalik tümörlerine etki edemiyor. Tümörün mümkün oldugunca çikarilmasiyla kemoterapi tedavisi tümöre daha etkin sekilde nüfuz edebiliyor. Böylelikle tümör kemoterapiye daha fazla yanit veriyor ve hastanin hayatta kalma ihtimali artiyor. Bu nedenle bu cerrahileri mutlaka bu konuda egitim almis jinekolojik kanser cerrahisi uzmanlarinin (Jinekolog Onkolog) yapmasi gerekiyor. Ameliyat sonrasi genellikle 6 kur kemoterapi uygulaniyor.

Erken evrede kapali yöntem cerrahi uygulanabiliyor

Eger tümör erken evredeyse, küçükse ve yumurtalikta sinirli kalmissa, laparoskopi veya robotik cerrahi ile rahim, yumurtaliklar, omentum ( Karinda yag dokusu ) ve lenf bezlerinin çikartildigi standart ameliyat yapilabiliyor. Prof. Dr. Mete Güngör, böylece hastanin iyilesme süresinin açik ameliyata göre çok hizli olacagi için kisa sürede kemoterapiye baslamasinin mümkün olabilecegini söylüyor. Ancak bu yöntemler yaygin, ileri evre kanserlerde uygun olmuyor. Yumurtalik kanseri tedavisi gören hastalarin büyük bir kisminda kanser ilk 5 yil içinde tekrarliyor. Bu nedenle hastalar tedavi bitiminden sonra 3-4 ay araliklarla 5 yil boyunca takip ediliyor.

Hastanin dogurganligi korunabiliyor

Yumurtalik kanseri çok erken evrede tespit edildiyse veya genç yaslarda görülen bazi yumurtalik kanseri türlerinde ise operasyon, diger yumurtalik ve rahim birakilarak yapilabiliyor. Prof. Dr. Mete Güngör, böylece daha çocuk dogurmamis ve genç kadinlarda, çocuk sahibi olma yeteneginin ve hormon üretiminin korunabildigini belirtiyor.

Tani için 4 yönteme basvuruluyor

Prof. Dr. Mete Güngör, tani için basvurulan yöntemleri söyle anlatiyor:

Pelvik ve karin muayenesi: Jinekolojik ve karin muayenesinde ele bir kitle gelebiliyor. Ayrica karinda birikmis siviya bagli siskinlik tespit edilebiliyor.

Radyolojik incelemeler (ultrason, CT, MRI ): Bu yöntemlerle normal anatomik yapidan farkli olan ve yumurtaliklardan kaynaklanan çesitli boyutlardaki kistler ile kitleler, karin boslugunda sivi birikimi ve karin boslugunda bulunan diger organlarda tümörel kitleler ve büyümüs lenf bezleri tespit edilebiliyor.

CA 125 kan testi: Yumurtalik kanseri olan birçok kadinda kanlarinda anormal yüksek CA 125 düzeyleri bulunuyor.

Tanisal laparoskopi veya laparotomi: Komplike kistleri olan hastalar doku tanisi için ameliyat ediliyor ve süpheli olan kitle etrafa yayilmadan tam olarak çikartilarak patolojiye gönderiliyor. Tani kötü huylu ( yumurtalik kanseri ) gelirse evreleme cerrahisi denilen ve jinekolojik onkoloji uzmanlarinin gerçeklestirebildigi genis bir ameliyat yapiliyor. Amaç hastaligin yayginligini tespit etmek ve geride hiç tümör kalmadigindan emin olmak.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 04:50.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51