KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Bahar depresyonu kabusunuz olmasin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9442)

eg24 10 Mart 2015 14:46

Bahar depresyonu kabusunuz olmasin
 
Bahar yüzünü gösterdi, yaz aylarinin yaklastiginin sinyallerini verdi. Ama kimileri için özellikle bugünler yorgun ve mutsuz geçiyor. Eger kolunuzu kaldiracak enerjiyi bulamiyor, uykusuzluk yasiyor ve kendinizi çok mutsuz hissediyorsaniz dikkat edin. Çünkü bahar depresyonuna yakalanmis olabilirsiniz. Liv Hospital'dan Uzman Klinik Psikolog Irem Can Esenkaya bahar depresyonunu ve nasil atlatilacagini anlatti.

Bahar depresyonu nedir? Bahar mevsimi nasil bir etki yapiyor?

Bahar depresyonu, baharda baslayan ve her sene ayni zamanlarda görülen bir depresif duygu durumudur. Bu duruma bahar depresyonu denilmesinin sebebi hep ayni mevsimde tekrar etmesidir. Bahar mevsimi insanlarin zihninde hep olumlu olaylarla eslesmistir. Fakat bahar depresyonu yasayan kisi yasadigi olaylar olumlu olsa dahi kendini depresif hissedebilir.

Bahar depresyonunun belirtileri nelerdir?

Kaygili ve endiseli olmak, uyku bozukluklari, asabilik, telasli olmak, kilo kaybi, istah kapanmasi veya açilmasi ve artan cinsel istek bahar semptomlarinin arasinda sayilabilir. Bu semptomlara önceden zevk alinan aktivitelerden zevk almama ve islevsellikte düsüs de eklenebilir. Bahar depresyonu yasayan kisi, okula ya da ise gitmekte sikinti yasayabilir.

Bahar depresyonu ciddiye alinmali mi? Kisi ne zaman uzmana basvurmali?

Kaygili ve endiseli olma durumu, uyku bozukluklari, asabilik, telasli olma gibi semptomlar iki haftadan fazla sürdügü takdirde, bir uzmanla görüsmek, bu sikintilari yasayan kisi için koruyucu olacaktir. Çünkü arastirmalar bize depresyonun tedavi edilmedigi takdirde tekrarlama sansinin arttigini göstermektedir. Bununla beraber, yasadiginiz sikintilarin baska bir psikiyatrik hastaligin habercisi olup olmadigini ögrenmek de önemlidir. Özellikle ailede psikiyatrik rahatsizligi olan baska akrabalar varsa daha dikkatli olunmalidir.

Ciddiye alinmali mi?

Kesinlikle. Çünkü yasanan bahar depresyonu, psikolojik bir sebepten kaynaklanabilecegi gibi, tiroid hormonlari düzensizliginden de kaynaklaniyor olabilir. Sebepler arasinda bir ayirici tani yapmak için de isinin ehli bir uzmandan yardim almak önemlidir.

Bahar yorgunlugunu yenmek için öneriler

• Günün uzamamasindan ve günesin daha erken dogmasindan faydalanip erken kalkin. Uyku hijyeninizi korumaya, yani her gün ayni saatlerde yatip kalkmaya özen gösterin.

• Güne taze besinlerle basladiginiz bir kahvalti sekeri dengeledigi için ani ruh hali degisimlerini engelleyecektir.

• Daha aktif olun. Günde 30-4- dakika egzersize ayirin. Bunu yapamadiginiz zamanlarda, otobüse 2 durak sonra binip, 2 durak erken inmek, bakkala markete giderken arabaya binmek yerine yürümeyi tercih etmek gibi küçük günlük aktivitelerden faydalanin.

• Paketli gidalar yerine taze sebze, meyve tüketimine özen gösterin.

• Bahar mevsimi hep olumlu yasam olaylari ile eslestirilir. Fakat bahar aylari da hayatimizin diger aylari gibi hem olumlu hem olumsuz olaylari beraber yasayacagimiz bir ay olacaktir. Bir olumsuzluk ile karsilastiginizda “baharda herkes mutluyken bile bana böyle oldu” demek yerine, “hayatimda bir sürü olumlu ve olumsuz olay oldu, hepsi gibi bu da geçecek” düsüncesi, size olaylar karsisinda kontrolde olma hissi saglar ve daha iyi hissetmenize yardimci olur.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 18:41.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51