KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Ileri yasta kalp sagligi ihmale gelmez (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9474)

eg24 10 Mart 2015 15:06

Ileri yasta kalp sagligi ihmale gelmez
 
18-24 Mart Haftasi Dünya Yaslilar Haftasi olarak kutlaniyor. Ileriki yaslar hayatin çok özel dönemi olmasina ragmen hastaliklara yakalanma riskinin de çok yüksek oldugu bir dönem. Yaslilarin özellikle kalp sagligiyla ilgili çok daha dikkatli olmalari gerekiyor. Ileri yastakilerin inme, kalp krizi gibi kalp damar hastaliklarina yakalanma riskinin çok daha yüksek oldugunu söyleyen Liv HOSPITAL Kardiyoloji Uzmani Doç. Dr. Yelda Tayyareci, “Ileri yas ardaki kisilerde kalp damar hastaligi riski daha fazla ve daha ölümcül olabilir. Bu nedenle bu yas grubundaki kisilerde koruyucu ve önleyici tedavilerin verilmesi, bu kisilerin ihmal edilmemesi gerekir. Kan basinci ölçümünün doktor kontrolünde yapilmasi, kolesterol düzeyi normal de olsa 5 yilda bir düzenli ölçüm yapilmasi gerekir” diyor.

75 yas üzerinde kalp sagligi ihmal ediliyor

Inme, kalp krizi ve kalp yetersizligi gibi kardiyovasküler hastaliklar günümüzde tüm dünyadaki ölümler içerisinde birinci sirada yer aldigini vurgulayan Doç. Dr. Yelda Tayyareci “Arastirmalar sadece 40-74 yas grubundaki kisilere odaklanarak, kalp damar hastaliklarindan korunmada, kan basinci ve kolesterol düsürücü ilaçlarin güvenilir ve etkin olduklarini vurguluyor ancak 75 yas ve üzerindekiler siklikla ihmal ediliyor. Halbuki ileri yas grubunda ki kisilerde kalp damar hastaliklarindan korunma saglikli ve uzun bir ömür için oldukça önemlidir” diyor.

85 yasindan sonra reçete sayisi düsüyor

Inme ve kalp krizi gibi kalp damar hastaliklari ileri yaslarda daha sik ortaya çikmasina ragmen bu yas grubundakilerin daha az koruyucu tedavi aldiklarini söyleyen Doç. Dr. Yelda Tayyareci sözlerine söyle devam ediyor: “Ingiltere’de yapilan bir çalismada, 40 yas üstü kisilerde hipertansiyon ve kolesterol düsürücü ilaçlarin reçetelenme oranlari, hastalarin yas ve cinsiyet dagilimi açisindan incelenmis. Sonunda hipertansiyon ilaçlarinin reçetelenmesinin, her 5 yas artista arttigi, ancak bu oranin 85 yasindan sonra önemli oranda azaldigini göstermistir. Kadinlarda erkeklere oranla yüzde 10 oraninda daha çok antihipertansif ilaç kullanimi oldugu belirlenmis. Statin reçetelenmesi de benzer seklide 40 yas üstünde her 5 yaslik artista, daha fazla reçete edilirken, 75 yastan sonra daha az reçete edildigi gösterilmis” diyor.

Koruyucu ve önleyici tedavi aksatilmamali

Ileri yastaki kisilerde kalp damar hastaligi riskinin daha fazla oldugunu söyleyen Doç. Dr. Yelda Tayyareci “Bu yas grubundakilere koruyucu ve önleyici tedavilerin verilmesi, bu kisilerin ihmal edilmemesi gerekir. Kan basinci ölçümünün doktor kontrolünde, kolesterol düzeyi normal de olsa 5 yilda bir düzenli ölçüm yapilmali. Burada en önemli nokta özellikle kan basinci tedavisi yaparken, 80 yasin üstündekilerde, genç yastaki kisilerde hedeflenen 120mmHg sistolik kan basinci yerine 140-145mmHg arasindaki degerlerin yeterli kabul edilmesidir. Bu kisilerde kan basinci çok fazla düsürmek beyin dolasimini bozabileceginden, hedef degerler daha yüksek tutulmali ancak hastalar tedavisiz birakilmamalidir” diyor.

Kalp krizi gelisimi ile ilgili bilinmesi gereken gerçekler

• Kalp damar hastaligina sahip kisilerin yüzde 50’sinde ilk basvuru kalp krizi veya ani kalp ölümü ile olmaktadir.

• Hipertansiyon, diyabet, obezite ve yüksek kolesterol düzeyleri gibi kalp damar hastaliklarina ait risk faktörleri, kalp krizinin önceden tahmin edilmesinde yeterli degildir.

• Normal kolesterol düzeyi, saglikli bir yasam için oldukça önemlidir. Ancak yine de normal kolesterol düzeylerine sahip olmak kalp krizi geçirmeyeceginiz anlamina gelmez. Yapilan çalismalarda, kalp krizi geçiren hastalarda, kalp krizi sirasinda ölçülen kolesterol düzeyleri incelendiginde hastalarin yüzde 77’sinin normal kolesterol düzeylerine sahip olduklari görülmüstür.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:05.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51