KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kök hücre ile saç dökülmesine karsi önlem alinabiliyor! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9493)

eg24 10 Mart 2015 15:12

Kök hücre ile saç dökülmesine karsi önlem alinabiliyor!
 
Dus yaparken, saçinizi kurularken veya sabah uyandiginizda ister istemez dikkatinizi çeken ve moralinizi bozan ilk sey, o oluyor! Saçlariniz dökülüyor! Hemen paniklemeyin! Günümüzde erkekler kadar kadinlarin da sorunu haline gelen saç dökülmesi sik yasanan sorunlarin basinda geliyor. Gelisen tip bu sorunun giderilmesinde çesitli yöntemler gelistirerek, çözüm seçenekleri sunuyor. Iste bu yöntemlerden biri de, PRP (Platelet Rich Plazma).

Acibadem Bakirköy Hastanesi Cilt Hastaliklari Uzmani Dr. Belma Bayraktar’a PRP (Platelet Rich Plazma) yöntemiyle saç dökülmesine karsi nasil önlem alindigini ve bu yöntemin cilt yenileme ve gençlestirmede de kullanilip kullanilmadigini sorduk…

Saç dökülmesine en sik yol açan nedenler nelerdir?

•Antidepresanlar, kan sulandirici, tansiyon ve mantar ilaçlari saç dökülmesine neden olabiliyor. Eger kisi ilaci kullanmayi keserse dökülme de sona eriyor.

•Tiroid hastaligi saç dökülmesine yol açiyor.

•Bilinçsizce uygulanan tek tip beslenmeye dayanan, çok düsük kalori alinan durumlarda saç dökülmeleri olabiliyor. Bu diyetler folik asit, B vitamini, çinko, biyotin eksikligi gibi vitamin eksikliklerine neden olduklarindan dolayi saçlar kaybediliyor.

•Hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu da yüzde yaglanmaya, sivilcelere ve saçlarda dökülmeye yol açabiliyor.

•Seker hastaligi, asiri stres, sistemik lupus, kemoterapi almak da saç dökülmesinin nedenleri arasinda yer aliyor.

•Bazi kadinlarin haftada 3-4 defa fön çektirmesi nedeniyle saçlarin köklerinden defalarca çekilmesi ve yüksek isi uygulamasi saçlarin yipranmasina ve dökülmesine yol açabiliyor. Saçlarini her gün siki sik toplayanlarda, saçlari sert bir sekilde firçalayip yipratanlarda, uygun sampuan kullanmayanlarda da sorun yasaniyor.

•Saçli deri hastaliklari da örnegin sedef hastaligi saç dökülmesine neden oluyor. Bu hastalikta saç derisi adeta bir zirh gibi kepege benzeyen kabuklanmalarla kaplaniyor ve kisi bunlari elleriyle kazidigi zaman da saç kökleri yok oluyor.

•Psikolojik bir sorun olan saç koparma hastaligi (Trikotillomani) bazi kisileri saçlarindan edebiliyor. Saçlarini kopardiklarini hekimden saklasalar da, çok sayida kirik saç bulunmasi saçlarini kopardiklari konusunda onlari ele veriyor.

KÖK HÜCRE TEDAVISI NASIL YAPILIYOR?

Günümüzde saçsizligin tedavisinde birçok yöntem uygulaniyor. Bu yöntemler arasinda PRP yani kök hücreyle saçsizlik tedavisi de yer aliyor. Tedavinin uygulanisi hakkinda bilgi veren Dr. Belma Bayraktar, sunlari söylüyor:

-Öncelikle hastadan alinan kan steril sartlarda özel bir tüpün içine konuluyor.

-Ardindan içinde jel bulunan bir tüpe yerlestiriliyor.

-Sonra tüp santrifüje konularak yaklasik 5- 8 dakika kanin içindeki maddelerin ayristirilmasi saglaniyor.

-Kanin tronbositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kismi ayristirilmis oluyor.

-Elde edilen bu zengin karisim, saçli deride eger hala kil kökleri yer aliyorsa ve kil kökleri canliysa enjeksiyon yardimiyla uygulaniyor. Böylece bu köklerden yeni saç çikiyor ve mevcut saç telleri kalinlasiyor.

-Bu yöntem tamamen saçlarini kaybetmis ve kil kökleri ölmüs kisilerde basarili olamiyor. Basarili olmasi için kil köklerinin canli olmasi gerekiyor.

-Yöntem 15 günde bir ortalama 6-8 seans, kisinin durumuna göre, aralarda saç mezoterapisi denilen vitamin enjeksiyonlariyla kombine ediliyor. PRP kürü tamamlandiktan sonra yilda 1-2 kez enjeksiyonlarla islemin devami saglanabiliyor.

Kandan alinan kök hücrenin saçsizlik disinda cilt gençlestirmede de basariyla uygulandigini vurgulayan Dr. Belma Bayraktar, bu yöntemin disinda yüz mezoterapisi, vitamin-mineral enjeksiyonlariyla da cilde genç görünüm kazandirmaya çalistiklarini ifade ediyor.

PRP ILE YÜZ GENÇLESTIRME NASIL YAPILIYOR?

Kandan elde edilen büyüme faktörü, ortopedi ve göz branslarinda da bazi hastaliklarin tedavisinde basariyla uygulaniyor. Bir milimetre küp kanin içinde bir milyon tane büyüme faktörü bulunuyor. Bu yogunlastirilmis, özel bir sivi haline gelmis büyüme faktörü, deri altina enjekte ediliyor. Deriye yüzeyel olarak noktasal bir sekilde uyguladiginda ciltte gençlik ve parlaklik saglaniyor. Bu sayede ciltteki lekeler ortadan kaldirilabiliyor, gözenekler sikilastiriliyor, ince çizgiler kayboluyor. Cilt gençlestirme için 15 gün arayla 3-4 seans olarak uygulaniyor. Ancak bu yöntemin tiroid hastaliklarinda, bagisiklik sistemi hastaliklarinda, pihtilasma bozukluklarinda dikkatli kullanilmasi gerekiyor.

Cilt gençlestirmede bunun disinda çesitli vitamin-mineral enjeksiyonlari da uygulaniyor. Bunlari 15’er gün arayla cilde belirli seanslarda yapiliyor. Cilde biyolojik bir uyari vererek, gençlesmesi saglaniyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 22:22.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51