KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Sinavda basari iÇin beslenme Önerileri (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9497)

eg24 10 Mart 2015 15:19

Sinavda basari iÇin beslenme Önerileri
 
Üniversiteye giris sinavlarinda basarili bir performans için dogru beslenme, anahtar rol oynamaktadir. Sinav öncesi ve sabahinda yasanan stres ile heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltir. Özellikle dikkat daginikligi yasamamak için sinav öncesi saglikli beslenme kurallarina uyulmasi gerekmektedir. Memorial Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sefika Aydin Selçuk, sinav döneminde dogru beslenme kurallari hakkinda bilgi verdi.

Bazi gidalar konsantrasyonu azaltir

Sinav öncesi beslenme hazirligi, tipki bir maraton kosucusunun ön hazirligina benzemektedir. Vücutta kan sekerinin kosu esnasinda tedarik edilmesi ve kas faaliyetleri için gerekli enerjinin kisitlanmamasi açisindan karbonhidratlarin depolanmasi önemlidir. Bunlar kan sekerinin dengesini kisa sürede bozacak olanlardan degil, “kaliteli” olarak adlandirilan ve kan sekerini uzun süre dengede tutabilen karbonhidratlardan saglanmalidir. Bu karbonhidrat türleri beyaz ekmek, seker ve çikolatadan degil; lifli gidalardan, siyah ekmekten, sebze ve meyvelerden elde edilmelidir. Çok hizli inis çikis gösteren kan sekeri, konsantrasyon azalmasina ve bas dönmesinde görme sorununa kadar etkisini gösterebilmektedir.

Beslenme aliskanliklarinizin disina çikmayin

Sinava girecek kisiler için sinav öncesi beslenmesi ve sinav günü beslenmesi büyük önem tasimaktadir. Bu dönemde stres yüksek oldugu için yemek konusunda kisiler zorlanmamalidir. Herkesin yemek aliskanligi ve damak zevki farkli oldugundan yararli diye bazi besinleri yemesi konusunda ögrencinin üzerine gidilmemeli, beslenme aliskanliklarinin disina çikilmamalidir. Kisinin aliskanligi olan, daha önce yediginde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alinmalidir. Besin zehirlenmeleri riski oldugu için 1 gün öncesinde disarida yemek yenmemelidir. Yenilmesi zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gidalardan sakinilmali ve açikta satilan gidalar tüketilmemelidir.

Karisik yemeklerden uzak durun

Sinavdan bir gün öncesinde gaz problemi olusturacak kurubaklagil, lahana gibi besinlerin tüketiminden kaçinilmalidir. Basariyi olumsuz etkileyecegi için; kizartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle olusan karisik yemekler, çok yagli, agir soslu yemekler tercih edilmemeli mümkün oldugu kadar hafif, yagsiz besinler tüketilmelidir.

Kilo dengesizligi, mide bulantisi ve bas dönmeleri önlenebilir

Yogun stres ile gelisen yeme davranis bozuklugu; kilo kayiplari veya asiri kilo alma, mide bulantisi, kabizlik ve bas dönmeleri gibi birçok saglik problemine sebep olabilir. Bu dönemde yeterli ve dengeli bir beslenme programi uygulanirsa; hem saglik problemlerinden korunma hem de dogru besin seçimi ile basariyi artirmak mümkün olabilir.

Kusburnu ve papatya çayi tüketilebilir

Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek; kalp çarpintisina, huzursuzluga, geç saatlerde de uykusuzluga, korku ve endiseye neden olur. Kolali içeceklerde bol miktarda kafein içerir. Bunlarin yerine C vitamini içerigi yüksek kusburnu, papatya, adaçayi gibi bitki çaylari tüketmek daha dogrudur.

Stresi azaltip mutlu olmak için…

Konsantrasyonun artmasi için; balik, ceviz, zeytinyagi, yesil yaprakli sebzeler, kirmizi et, pekmez, maydanoz, yesil biber, kivi, portakal, kusburnuna haftalik ve günlük beslenmede yer verilmelidir. Stresi azaltmak ve mutluluk hormonun artmasini saglamak için de; tam bugday ekmegi, bulgur pilavi, kepekli makarna, tam bugday unundan yapilmis kekler (ölçülü olmak kaydi ile ), süt, yogurt, ayran, peynir, muz tüketilebilir.

Sinav sabahi kahvaltisi altin kural

Bilimsel çalismalar sinav sabahi iyi bir kahvalti ile güne baslayan çocuklarin sinavda daha basarili oldugunu göstermektedir. Sabah stresle beraber mide bulantisi ve istahsizlik olmasi çok dogaldir. Bu yüzden diger zamanlara göre miktarlar az tutularak saglikli besinlerin tüketimi saglanmalidir. Yapilan en büyük hata beynin seker ile çalismasindan dolayi fazla miktarda çikolata ve basit seker içeren tatlilarin tüketimidir. Bunlar kan sekerini hizla yükseltip düsürdügü için beynin sekere olan ihtiyacini karsilamaz aksine kanda hipoglisemi olmasindan dolayi tüketimi önerilmez. Bu yüzden sivan sabahi, süt, ekmek, yulaf, meyve gibi besinler tüketilmelidir

Örnek Kahvalti

• 1 bardak meyve suyu (taze sikilmis tercih edilir)
• 1 dilim peynir
• 1 yumurta (haslanmis veya yagsiz tavada omlet)
• 1 tam ceviz veya 5-6 badem
• 4-5 adet zeytin
• 1 tatli kasigi pekmez1 -2 dilim tam bugday ekmegi
• 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kasigi kuru üzüm domates, salatalik


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51