KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Dogru beslenerek vÜcut direncinizi artirin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9527)

eg24 10 Mart 2015 15:33

Dogru beslenerek vÜcut direncinizi artirin
 
Bir isinip bir soguyan havalar nedeni ile hastaliklar da salgin halinde yayilabiliyor. Bu tür geçis mevsimlerinde ruhsal ve fiziksel yönden saglikli kalmak için, dogru beslenerek bagisiklik sistemini güçlendirmek gerekiyor. Memorial Atasehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Sefika Aydin Selçuk, vücut direncini arttirmanin yollari hakkinda bilgi verdi.

Nelere dikkat etmeli?

• Bu aylarda hastaliklardan koruyucu besinlerin basinda mandalina ve portakal gelir. C vitamini ihtiyacinin karsilanabilecegi meyveler, yesil yaprakli sebzeler, özellikle maydanoz ve yesilbiber ile sogugun olumsuz etkileri vücuttan silinebilir.

• Muz, ceviz, badem ve ananas mutluluk hormonu salgilanmasini saglayacak baslica besinlerdir. Bu besinler sayesinde günesin sikça görülmedigi günlerde sürekli yemek düsüncesini kisi aklindan kolayca çikarabilir.

• Hareketin gittikçe azaldigi bu aylarda bölgesel olarak kilo alma ve yaglanma orani artmaktadir. Yarim saat bile olsa ev içerisinde ya da disarda yapilacak egzersiz hareketleri ile hem psikolojik hem de fizyolojik bir rahatlama saglanabilir. 3 ana ve 3 ara ögünden olusan bir menü düzeni, acikmamak ve fazladan yiyerek kilo alma problemiyle karsilasmamak konusunda yardimci olacaktir.

• Özellikle sebze yemekleri hem hafif hem de besleyici özelligi bakimindan bu mevsimin vazgeçilmezleri arasinda yer alir. Sebze yemeklerinin içerisinde kullanilacak kuru baklagiller hem demir hem de protein aliminda yardimci olurken, farkli tatlar da damak zevkine hitap edecektir.

• Su vücudun asit ve baz dengesinde, midenin rahat çalismasinda ve kisiye tokluk hissi uyandirmakta oldukça etkilidir. Fizyolojik olarak kisilerin günde en az 8 bardak suya ihtiyaçlarinin olmasinin baslica nedeni budur. Her yemek öncesi içilecek olan bir bardak su, hem tokluk hissi verir hem de midenin daha rahat çalismasina yardimci olur.

• Vücuda yag alimi özellikle zeytinyagi ve sivi yaglardan karsilanmalidir. Kati yaglar ileriki dönemlerde damar çevresinde toplanarak kalp ve damar hastaliklari basta olmak üzere obezite ve pek çok kronik hastaliga davetiye çikartir. Kati yag tüketimi sinirlandirilmali; fakat diyet süresinde dahi yag tüketimi yapilmalidir. Vücut, enerjinin büyük kismini yagdan saglar ve metabolizmamizin çalismasi için de enerjiye ihtiyaç vardir.

• Bu dönemlerde kalsiyum alimi da oldukça önemlidir. Her aksam yatmadan önce içilecek bir bardak süt, kadinlarda ileride yasanabilecek kemik erimesi riskini düsürecek, gençlerin gelisiminde kemik ve dis sagligi üzerine etki edecektir. Kalp hastalarinin son ara ögünlerinde 1 kase yogurt ve bir orta boy meyve almalari günlük diyetlerinin vazgeçilmezi olmalidir.

• Kizartmalar ve kavurmalar yerlerini haslanmis etlere ve firinda yemeklere birakmalidir. Balik tüketimi haftada 3 günden fazla olabilir. Bir orta boy balik, derisiz olarak rahatlikla günlük ögünlerin içerisinde tüketilebilir. Balik, Omega 3 yaglari göz ve beyin saglinin gelismesi için her yasta sürekli önerilen bir besindir.

• Sivi tüketimi konusunda bitki çaylarindan da faydalanilabilir. 1 fincan rezene ile gaz sikintilarindan kurtulmak mümkündür. Papatya çayinin rahatlatici, kusburnunun soguk alginligi ve gripten koruyucu etkisi vardir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:23.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51