KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   By pass sonrasi yÜrÜyÜs ilaÇtan daha Önemli (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9541)

eg24 10 Mart 2015 15:37

By pass sonrasi yÜrÜyÜs ilaÇtan daha Önemli
 
Ülkemizde en sik rastlanan kronik hastaliklar arasinda kalp ve damar hastaliklari bulunuyor. Uzmanlar kalp yetmezligi çeken kronik hasta sayisinin 1 milyona yaklastigina ve vakalarin her geçen gün daha da arttigina dikkat çekiyor. Ancak ciddi bir kalp krizi riskiyle karsi karsiya olan koroner arter hastalari gögüste agri, baski hissi, yokus ya da merdiven çikarken yorgunluk hissi gibi sikayetlere ragmen by pass ameliyati olmaktan korkuyor. Hastalarin operasyondan degil, ameliyat olmamaktan korkmasi gerektigini söyleyen Liv HOSPITAL Kardiyovasküler Cerrahi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Murat Mert by pass hakkindaki ayrintilari paylasiyor.

Sikinti artinca ameliyat riskli hale geliyor

Liv HOSPITAL Kardiyovasküler Cerrahi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Murat Mert, hastalar ameliyattan kaçinca damarlardaki darlik ve tikanikliklarin kalp adalesine ciddi zararlar verip kalbin islevini bozdugunu, hastanin hayatina olasi bir kalp krizi veya ani ölüm tehdidi altinda devam ettigini, kalp adalesinde artik geri dönüsü olmayan hasara yol açtigini söyledi. Mert, sözlerine söyle devam etti: Hastalar sikintilari iyice artinca mecburen ameliyat olmak istiyorlar ancak bu sefer de ameliyat çok daha riskli hale geliyor. Bu yüzden ameliyatlarin önerildigi zaman olunmasi önemli. Koroner by pass ameliyati sonrasi hastalari yeni bir yasam bekliyor. Ameliyattan sonra sigara içilmedigi, düzenli beslenildigi takdirde hasta bir-bir buçuk ay içinde normal aktif yasamina kavusuyor. Hatta ameliyattan 20 gün sonra da kontrollü olarak cinsel hayatina geri dönebiliyor.” Prof. Dr. Murat Mert by pass ameliyatlari ile ilgili detaylari paylasti.

By pass ameliyati sirasinda stent de takiliyor: HIBRID CERRAHI

By pass ameliyatlari günümüzde artik modern teknolojiyle yapiliyor. Ameliyati yapmanin birçok yolu var. Biz genel olarak klasik yöntemle kalbi durdurarak ameliyati yapiyoruz ve bu sekilde yapilan ameliyatlarin sonuçlarinin diger alternatif yöntemlerle yapilan ameliyatlara oranla çok daha basarili oldugunu bildigimizden bu yöntemi tercih ediyoruz. Ancak bizim de çalisan kalpte de bu ameliyati yaptigimiz hastalarimiz oluyor. Yöntem hastanin özelliklerine göre belirleniyor. Son yillarda çok yeni bir yöntemle yapilan ameliyatlar ilgi çekici. Bizim de uyguladigimiz ve gelecekte by pass cerrahisinde önemli yer tutacagina inandigimiz Hibrid Cerrahi kalbin önündeki damara 4-5 cm’lik bir kesi ile biz by pass yaparken diger iki damara kardiyolog arkadaslarimiz stent koyuyorlar ve 3 damar hastasi olan kisi 4-5 cm’lik bir kesi ile her üç damari da yenilenmis olarak 4-5 günde evine gidiyor. Bu yöntemle hasta kalp cerrahisi ve kardiyolojinin en gelismis olanaklari birlestirilerek ayni hastada kullaniliyor.

Ameliyattan sonra kösenize çekilip oturmayin

Koroner by pass ameliyatlari hasta bir kösede otursun diye degil, bir an önce normal hayata dönsün diye yapiliyor. Amaç by pass ameliyati olmus birini artik kalp hastasi statüsünden çikarip bir an önce normal hayatina döndürmek. Hastalar ameliyattan sonra 5-6 gün hastanede yatiyor. Bir hafta da evde istirahat ettikten sonra hasta küçük yürüyüslere, sokaga çikamaya basliyor. Bir, bir buçuk ay sonra da kademeli olarak normal hayatina dönebiliyor. Genelde bu hastalar bir buçuk ay sonra islerine gidecek duruma geliyorlar. Amaç bir buçuk ay içinde hastayi normal hayata döndürüp tüm eski aktivitesini kazandirmak.

Ameliyattan 20 gün sonra cinsel hayata!

By pass normal hayata dönmek için yapiliyor. Hasta “Kalp hastasiyim, bir kösede oturayim” gibi düsünmemeli. Bu ameliyatlar hastaya saglikli dönemdeki aktivitesi kazandirilmak için yapiyor. By pass ameliyati olan kisi bir-bir buçuk ay sonra bütün aktivitesini geri kazanabilir. Ameliyattan 20 gün sonra da kontrollü olarak cinsel hayatini yeniden kazanabilir. Tabii asiri efor harcanmamasi gerekir. Ilaçlar kadar hatta daha önemli olan sey yürüyüs yapmak. Kisa kisa baslayip kademeli olarak doktorun söyledigi sekilde artirilacak yürüyüsler ilaçlar kadar etkili hatta ilaçlardan daha önemli. By pass ameliyatlari bir köseye çekilmek için degil, normal hayata dönmek için yapiliyor.

NORMAL HAYATA DÖNÜSÜ HIZLANDIRAN ALTIN ÖNERILER

• Sigaraya kesinlikle içmeyin

Sigara by pass hastalari için normal insandan daha zararli. Çünkü kalbe yeni konan damarlar sigaraya kalbimizin kendi damarlarindan daha da duyarli oluyorlar. Bu yüzden çok daha çabuk tikaniyorlar. Sigaraya devam edenlerin by pass ameliyati olmalarinin bir anlami yok. Sigara içmeye devam ederlerse konan damarlar çok kisa sürede erkenden tikanma riski altinda oluyor. Ameliyat sonrasi 10’uncu günden itibaren haftada 3-4 gün bir veya iki kadeh içkiye müsaade ediliyor.

• Kendinizle yarismayin

Eve döndükten bir hafta sonra küçük yürüyüslere baslanmali. Hasta kendini rahat hissettigi kadar yürümeli. Yoruldugunda birakmali. Ameliyat sonrasi akciger kapasitesi sinirlidir. Amaç küçük yürüyüslerle bunu açmak, normal seviyeye getirmek. En tehlikeli sey kisinin kendiyle yarismasi, kendini denemesi. “Yoruldum ama biraz daha idare edebilirim, biraz daha disimi sikayim” demek ameliyattan sonra yapilacak en büyük hata.. Yavas yavas yürüyüsü tekrarladikça bu mesafeler uzayacaktir. Amaç birinci ay sonunda haftada 5 gün en az 35-40 dakika yürünmesini saglamak.

• Agir diyetlere gerek yok

Ameliyat sonrasi erken dönemde çok önemli bir yiyecek kisitlamasi yok. Hasta büyük bir ameliyat geçirdigi için cerrahi yaralari oluyor. Iyilesme süreci için de bol protein ve kalori ihtiyaci doguyor. Çok agir yiyecekler olmadikça, yüksek tansiyon ya da seker hastasi degilse çok ciddi bir yiyecek kisitlamasi yapilmiyor. Üç ve dördüncü aylarda hastanin bütün testlerini yeniden görüp sekerine, kolesterolüne göre bir diyet programi veriliyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 13:40.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51