KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Sigarayi birakmanin 10 kolay yolu (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9687)

eg24 11 Mart 2015 18:31

Sigarayi birakmanin 10 kolay yolu
 
Sigaranin zararlari saymakla bitmiyor. Her yil milyonlarca insan sigara nedeniyle saglik sorunlari yasiyor ya da daha da kötüsü hayatini kaybediyor. Sigara kullanimi, özellikle gençler ve kadinlar arasinda çok büyük bir artis gösteriyor. 7 -9 Subat Sigarayi Birakma / Boykot Günü sebebiyle siz de hayatinizla ilgili olumlu bir adim atarak kendiniz ve sevdikleriniz için bir karar alin ve sigarayi birakin. Liv HOSPITAL Aile Hekimligi’nden Uzm. Dr. Eren Eroglu sigaraya birakmayi kolaylastiracak 10 yöntem hakkinda bilgi verdi.

Sigara içiyorsaniz, sagliginizi gelistirmek, yasam kalitenizi arttirmak ve yasam sürenizi uzatmak için yapabileceginiz en güzel sey sigarayi birakmaktir. Bunun kulaga hos geldigini, fakat uygulamada zor oldugunu biliyoruz. Yillar boyunca denemis ve hep basarisizliga ugramis olabilirsiniz. Nikotinin kuvvetli fiziksel ve psikolojik bagimlilik yapici etkisi nedeniyle sigarayi birakmak gerçekten zordur. Çünkü sigara içme arzusunu baslatan ve kuvvetlendiren madde nikotindir. Düsük nikotinli sigaralari tercih etmeye baslamaniz yanlis bir seçimdir. Çünkü alistiginiz nikotin seviyesini saglayabilmek için öncekinden daha fazla sigara içme tehlikesi olusacaktir.

Sigarayi birakmayi kolaylastiracak 10 yöntem

1. Birakmak için bir gün seçin ve o güne sadik kalin. Daha önce sigarayi birakmis olan kisilerle konusun ve deneyimlerini paylasin. Ailenizden, arkadaslarinizdan ve is yerinizden destek alin. Gerektiginde doktorunuza danisarak ondan yardim alin.

2. Saglik risklerinizi göz önünde bulundurun ve kanser basta olmak üzere olasi hastaliklarin ya da rahatsizliklarin bir listesini yapin. Bu listeyi her zaman görebileceginiz bir yere asin.

3. Sigara içme ile ilgili aliskanliklarinizi ve davranislarinizi not edin. Her gün içmekten en çok hoslandiginiz üç sigara ve bunlarin nerede ve ne zaman içtiginizi mutlaka yazin. O sigara içme zamanlarinda baska ugraslar edinin.

4. Düzenli egzersiz veya her gün 20-30 dakikalik hafif tempolu yürüyüsler yapin. Meditasyon veya yoga gibi dinlendirici yöntemlerden yararlanin.

5. Ev, araba ve is yerinizdeki sigaralari ve aksesuarlari uzaklastirin. Küllük, çakmak ve kibritlerden kurtulun. “Yoksunluk belirtileri”nin sadece birkaç hafta sürecegini unutmayin. Iradenize hakim olun.

6. Beslenmenize dikkat edin. Sigaradan gördügünüz zarara es miktarda zarar görebilmeniz için almaniz gereken kilo miktarinin yaklasik 30-35 kilo civarinda (!) oldugunu unutmayin. Sigara yerine glisemik indeksi yüksek çikolata, kekler, kurabiyeler, sekerlemeler ve hamur isleri gibi besinleri tüketmeyin.

7. Sinemaya, tiyatroya ve müzikallere gidin. Restoran, otel, uçak gibi yerlerde sigara içilmeyen bölümleri tercih edin.

8. Kahve içmek sigara içmenizi tetikliyorsa kahve yerine taze sikilmis meyve sulari, yesil çay, bitki çaylari ve en önemlisi de vücudunuzu toksinlerden arindirmak için temiz ve bol sudan yararlanin.

9. Sigara ve alkol ikilisini birlikte seviyorsaniz, sigarayi biraktiginiz dönemde alkol almamaya çalisin.

10. Inat edin ve bu inadinizi israrla sürdürün, asla birakmayin.

Pasif içicilige dikkat!

Hayatinizda hiç sigara içmemis olsaniz bile, yillarca pasif sigara dumanina maruz kalmanizin da basta kanser olmak üzere pek çok rahatsizliga yakalanmaniza neden olabilecegini bilmelisiniz. Sigara içildiginde havaya iki tür duman yayilir: Birincisi dogrudan sigaradan karisan ve daha tehlikeli olan dumandir. Ikincisi ise; sigara içen kisinin solunumla havaya verdigi dumandir. Bu her iki tip dumana maruz kalmaniz, yüksek konsantrasyondaki pek çok tehlikeli maddeyi solumaniza neden olur.

Pasif içicilik özellikle bebekler ve çocuklar için daha tehlikelidir. Ebeveyn olarak sigara içmeniz çocuklarinizin; astim basta olmak üzere öksürük, soguk alginliklari, orta kulak enfeksiyonlari, pnömoni ve bronsit gibi solunum yolu hastaliklarina daha kolay yakalanmalarina neden olacaktir. Ayrica çocugunuza kötü bir örnek olarak onun da yetiskinlik döneminde bir sigara tiryakisi olmasini saglarsiniz.

Sigara içiyorsaniz;

• Nefesiniz kötü kokar
• Disleriniz istediginiz gibi beyazlamaz
• Diliniz dogru dürüst tat almaz
• Çocugunuz sizi öperken yüzünü burusturur
• Akciger kanserine ve diger bazi kanserlere egiliminiz artar
• Inatçi öksürük, nefes darligi, uyku problemleri ve çabuk yorulma görülür
• Cildinizde erken yaslanma, erken kirisikliklar ve kuruma ve pullanma baslar
• Amfizem, pnömoni, bronsit ve diger solunum yollari enfeksiyonlari ile akciger rahatsizliklari gelisebilir

Iste içtiginiz sigaranin içindekiler:

• Boya sökücü etkili aseton
• Öldürücü zehirler olan siyanür ve arsenik
• Çakmak gazinda bulunan bütan gazi
• Roket yakitlarinda bulunan metanol
• Akü yapiminda kullanilan kadmiyum
• Toksik bir madde olan naftalin
• Kimya sanayinde ve temzilik maddelerinde kullanilan amonyak
• Eroinden daha güçlü bir bagimlilik yapici etkiye sahip olan nikotin.
• Böcek ilaçlamada kullanilan DDT
• Kanserojen maddeler (aromatik hidrokarbonlar, aromatik aminleri aldehitler ve nitroz aminler)
• Digerleri: karbonil sülfid, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit…

Bunlar sigarada bulunan 4 binden fazla zehirli maddenin sadece birkaçidir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 14:07.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51