KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Eklemleri agritan 8 neden (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9699)

eg24 11 Mart 2015 18:50

Eklemleri agritan 8 neden
 
Bu hastalikta kadin hakimiyeti var!

Günlük hayatta eklem agrilarindan hayatlarinin herhangi bir döneminde yakinmayan yok gibidir. Ancak agriya neden olabilecek problemlerin romatizmal hastaliklara göre dagilimi farklilik gösterebiliyor. Örnegin yumusak doku romatizmasi toplumda yüzde 5 oraninda görülürken, Romatoid Artrit hastaligi 10 bin kisiden 30’unda, Sistemik Lupus Eritematozus hastaligi ise toplumda her 100 bin kisiden 40-50’sinde ortaya çikiyor.

Bu hastaliklar her 9 kadina karsilik bir erkekte görüldügünden bu hastaliklara özel bir kadin hakimiyetinden söz etmenin mümkün oldugunu ifade eden Aile Hastanesi Bahçelievler Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Ahmet Uslu, “Eklem sikayetleri her yas grubunda görülebilmekle beraber kadinlarda erkeklere nazaran daha yüksek bir oranda görülüyor. Bunda fazla kilolar, hareketsiz bir yasam sürdürmek ve hormon kaynakli nedenler etkili oluyor” diyor.

Dr. Ahmet Uslu, eklem agrilarini tetikleyen baslica 8 nedeni söyle siraliyor:

1-Soguk hava.

2-Proteinden zengin beslenme.

3-Bilinçsiz egzersiz yapma.

4-Eklemleri zorlayici hareketler yapma ve agir kaldirma.

5- Düsme ve çarpma.

6- Kontrolsüz ve bilinçsiz ilaç seçimi.

7-Düzensiz beslenme ve uyku düzeni bozuklugu.

8-Depresyon.

BIRBIRINE KARISAN IKI HASTALIK

Halk arasinda eklemlerde agriya neden olan her agri romatizma, iltihapli ve iltihapsiz romatizma, yumusak doku romatizmasi, omurga romatizmasi gibi isimlerle aniliyor. Oysa ‘Artroz’ ve ‘Artrit’ birbirinden farkli iki hastalik. Bu hastaliklarin farkini anlatan Dr. Ahmet Uslu, su bilgileri veriyor:

ARTROZ: Eklem kikirdaklarindaki harabiyete bagli olarak çogu zaman yaslilik, travma, zorlama gibi nedenlerle olusuyor.

ARTRIT: Yani iltihapli romatizma ise metabolizma bozukluklari, bagisiklik sisteminden kaynaklanan nedenler gelisiyor.

KISIN DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Eklem agrilariyla ilgili olarak bu iki hastaligin karistirilmasinin disinda, hastaligin genetik olup olmadigi, en çok hangi mevsimde görüldügü de çok merak ediliyor. Eklem agrilarinin kis aylarinda daha sik görüldügünü belirten Dr. Ahmet Uslu, “Sebebi çok net olmamakla beraber soguga bagli damarlarda olusan spazm dokulara daha az kan ve dolayisi ile oksijen gitmesine neden oluyor. Soguk günlerdeki hava basinci degisiklikleri de eklemlerde agrilara neden olabilir” diyor.

GENETIK YATKINLIK VAR

Romatizmal hastaliklara bagli eklem agrilarinin görülmesinde genetik yatkinlik bulundugunu ve bu durumda romatizmal hastaliklarin görülebilme ihtimalinin arttigini ifade eden Dr. Ahmet Uslu, su bilgileri veriyor:

“Örnegin en sik görülen romatizmal hastaliklardan olan romatoid artrit hastasi bir bireyin, akrabalarinda bu hastaligin görülme sikligi yüzde 1-2 oraninda iken, ayni yumurta ikizlerinde, ikizlerden birinde romatizma varsa digerinde romatizma gelisme ihtimalinin yüzde 15-20 düzeyinde oluyor”. Eklem agrilarinin çok da, sik kullanilan eklemlerde görüldügüne deginen Dr. Ahmet Uslu, romatizmal kaynakli agrilarda tutulan eklemin yeri, sayisi, agrinin süresi gibi bulgularin romatizmal hastalikla ilgili ipuçlari vererek, tani açisindan yol gösterici oldugunu belirtiyor. Örnegin Gut atagina bagli eklem agrisi çogunlukla sadece ayak basparmagini tutabilirken romatoid artrit hastaliginda, agrilar el, el bilegi ve el parmak eklemlerini de etkiliyor. Ya da bel agrisi ve sabah tutuklugu tarif ediyorsa ankliozan spondilit hastasi olabiliyor.

TEDAVISI NASIL YAPILIYOR?

Eklem agrisinin tedavisinin hastaligin nedenine göre degisecegini belirten Dr. Ahmet Uslu, su bilgileri veriyor:

• Travmaya bagli bir agriysa akut dönemde soguk uygulama lokal ya da sistemik agri kesiciler faydali olabiliyor.

• Hastada yumusak doku romatizmasi varsa sicak kompres ve kas gevseticiler ise yarayabiliyor.

• Romatizmal agrilar ve eklem kireçlenmesi için fizik tedavi uygulamalari, sicak su ve kaplicalar faydali olabiliyor.

• Her romatizmal hastalik için kullanilacak ilaç ve ilaç gruplari farklilik gösterebiliyor. Kimi zaman bunda hasta tercihi ya da hasta uyumu gibi faktörler rol oynadigi gibi, diger sistemik hastaliklari ile iliskili olarak ilaç tercihleri farklilasilabiliyor.

• Romatizmal hastaliklarda kalici eklem harabiyeti olmamasi için mutlaka tibbi destek almak gerekiyor.

• Eklem fonksiyonlarinin korunabilmesi için düzenli egzersiz yapmak çok önemli.

• Beslenmeye ve dinlenmeye önem vererek kilo kontrolü saglamak gerekiyor.

• Eger kiside gut hastaligi varsa asiri protein tüketiminden, fibromiyalji varsa uykusuzluktan uzak kalinmasi hastaligin yarattigi sikayetleri büyük ölçüde azaltiyor.

• Kireçlenmeye bagli eklem agrilari varsa kikirdak yapimini uyaran kondroitin sülfat takviyesi kismi bir çözüm yaratsa da, kilo verilmedigi sürece eklemlerin kisiyi uzun süre agrisiz sekilde tasimasi mümkün olamiyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 15:44.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51