KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Panik atak deprem gibidir (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9732)

eg24 12 Mart 2015 13:10

Panik atak deprem gibidir
 
Gittikçe zorlasan hayat sartlari, yasanan yogun stres ve benzeri birçok olumsuzluk ile ortaya çikabilen “panik atak”, çagin hastaligi haline geliyor. Hastaligi depremle karsilastirarak “Akut ve ani olarak gelisen yogun korku nöbeti” olarak tanimlayan Reem Nöropsikyatri Merkezi kurucusu Dr. Mehmet Yavuz, panik atak hastalarinin panik dolu yasamlarini ve hastaligin çagin afeti depremle benzerligini anlatiyor…

Çagin hastaligi olan ve olumsuz durumlarda yogun korku nöbetleriyle ortaya çikan panikatak, deprem gibi ortada görülen hiçbir neden yokken, beklenmeyen bir anda, herhangi bir yerde ortaya çikabiliyor. Iki durumunda birbirine benzerligine vurgu yapan Dr. Mehmet Yavuz: “Panik atakta da ayni deprem gibi artçi ataklar olur. Büyük atak sonrasinda daha küçük artçi ataklar görülebilir. Ancak bunlar ilk gelen büyük atak kadar etkili olmasa da yine de çok korkutucudur. Kisi her küçük atakta büyük atak yasayacagini düsünerek panige kapilir” diyerek iki durumda da yasanilan korku ve tepkinin benzer olduguna dikkat çekiyor. Depremde de sonraki artçi sarsintilarin her birinin, ilk büyük depremi çagristirarak korku yasatmasi gibi panik atakta kisi korku aninda ne yapacagini sasirarak panige kapilabiliyor.

Ölüm korkusu baskindir

Bazen de durum her ikisi içinde farklidir. Ayni depremin öncü küçük sarsintilarinda oldugu gibi, önce küçük ataklar olur ve sonra büyük atak vurabilir. Bu iki olayin benzestigi bir diger durum ise gerek depremde gerekse panik atakta, ölüm korkusu vardir. Bu durumda kisi ölecegini, çogunlukla kardiyovasküler rahatsizliklar, felç ve beyin kanamasi gibi beyin hastaliklari, mide kanamasi, bulasici hastaliklar gibi durumlar ile karsilastigini düsünür.

Panik atagin deprem kadar ciddi bir durum oldugunun altini çizen Dr. Mehmet Yavuz: “Panik atak kisinin psikolojisini alt üst edecek etkiye sahiptir. Atak esnasinda yogun ölüm korkusu vardir. Bazen de delirecegini, çildiracagini düsünür. Bu kadar yogun korku ve anksiyeteye ragmen, panik atak gerçekte hiç bir zaman kisiyi öldürmez. Delilige ya da akil hastaligina neden olmaz. Ancak karsilastirdigimiz bir diger durum olan deprem öyle degildir, depremin siddetine göre her zaman hayati tehlike söz konusudur. Sosyal hafizadaki gerilim kayitlarinin ani bedensel tepkimeleri ile ortaya çikan panik atak, deprem gibi somut önlemlerle engellenemez.” diyor.

Metropollerde daha fazla vaka görülüyor

Ortaya çikmamasi için psikolojik travmalardan uzak saglikli bir düzenli yasam gerektiren hastaligin ortaya çikmasinda pek çok sey etkilidir. Globallesen dünyamizda dünyanin öbür ucundaki bir felaket olayindan ya da bir trajediden aninda haberdar olmamiz hastaligin ortaya çikmasinda iletisim ve haberlesme araçlarinin etkisini de arttirmistir. Örnegin haberlesme olayinin nispeten düsük oldugu kirsal kesimlerde panikatak vakalari metropol ve sehirlere nazaran daha az görülmektedir.

Benzer duygulari yasatan Deprem ve Panikatak süreçlerinde en önemli olan kisinin korku aninda ne yapmasi gerektigini bilmesi ve sogukkanli, güvenli bir tavir sergilemesidir.

Panik atak tedavi yöntemleri nelerdir?

Panik atak tedavisinde ilaç tedavisi, psikoterapi ve TMS uygulamalari, baslica tedavi seçenekleridir.

• Uzun soluklu olan panik atak tedavisinde ilaçlar yaklasik 2 hafta sonrasinda etkisini göstermeye baslar. Bu sebeple tedavide sabir en önemli unsurdur. Hastalarin ilaç tedavisini iyilestiklerini düsünerek yarim birakmamalari da oldukça önemlidir.

• Agir vakalarda ilaç tedavisinin yani sira psikolojik destek ve psikoterapi de uygulanabilir. Psikoterapi de hasta da panik ataga neden olan etkenlerin telkin yoluyla ortadan kaldirilmasi esasina dayanir. Hastaya panik atakla bas etme mekanizmalari ögretilir. Atagi yatistiracak nefes alip verme teknikleri ögretilir.

• Özellikle ilaçlara cevap vermeyen ya da tam düzelmeyen hastalarda TMS seanslari denenebilir. Manyetik stimülasyonla, depresyon ve panik atak merkezi resetlenerek temelden tedavi imkânlari arastirilir. Bu tedavinin bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Her yasta hastaya uygulanabilir. Hamile bayanlar gönül rahatligi ile TMS tedavisi görebilirler. Antidepresanlar gibi kilo aldirici yan etkileri olmaz.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:45.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51