KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Çocugunuzun ÖksÜrÜk nÖbetlerinin nedeni krup olabilir (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9763)

eg24 12 Mart 2015 13:23

Çocugunuzun ÖksÜrÜk nÖbetlerinin nedeni krup olabilir
 
Çocugunuz gece havlama sesine benzer bir öksürükle uyaniyor ve nefes almada sikinti yasiyorsa bu durum krup rahatsizligina isaret edebilir. Kis aylarinda salgin halinde görülen bu durumla basa çikabilmek için bazi önlemler almak yeterlidir. Memorial Etiler Tip Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Uz. Dr. Deniz Tamtekin, krup sendromu ve tedavisi hakkinda bilgi verdi.

Krup sendromu halk arasinda “yalanci kuspalazi” olarak adlandirilir

Krup; virüs, bakteri veya alerjik sebeplerle ortaya çikan, özellikle girtlak ve ses tellerinin kizarip sismesiyle, nefes almayi güçlestirerek yogun öksürüge neden olan bir solunum yollari hastaligidir. Sonbahar sonu, kis ve bahar aylarinda görülür. Bu dönemlerde salgin seklinde görülmekte ve solunum sikintisi nedeniyle anne babalari korkutmaktadir. Genelde yaslari 6 ay ile 5 -6 yas arasinda degisen çocuklarda görülmektedir. Erkekler bu hastaliktan kizlara göre daha fazla etkilenirler.

Bu belirtilere dikkat!

Krup hastaliginda öksürük, tiz ve hiriltili bir ses vardir ve çocuklarin durumu genellikle geceleri kötülesir. Hiriltili soluma, hava yollarinin daralmasi anlamina gelebilir. Krup kötülesirken hirilti azalabilir. Krup genellikle bulasici bir enfeksiyona baglidir. Virüs genellikle hasta olan kisinin öksürmesi veya hapsirmasiyla havaya çikan damlaciklarla, ya da direkt temasla bulasir. Soguk alginligi yapan birçok virüs krupa neden olmaktadir.

Çocugunuz hasta uyanabilir

Krup semptomlari hafif, orta veya agir semptomlar olabilir. Genellikle çocuk yataga giderken herhangi bir sikintisi yoktur. Gece yarisi ani baslayan solunum sikintisi, havlar tarzda kaba bir öksürük ile uykudan uyanir. Ses tellerinde sisme meydana gelmistir. Öncesinde burun akintisi hafif ates, bogaz agrisi ve huzursuzluk olabilir. Soluk alma sirasinda tipik bir ses duyulur, sesi boguk, kabalasmistir. Enfeksiyon daha çok üst solunum yolu enfeksiyonu tarzinda baslar, daha sonra nefes borusu ve bronslara ilerleyebilir. Hafif vakalarda gündüz iyi olan çocukta, solunum sikintisi 5-6 gece boyunca görülebilir, sonra giderek azalir. Krup vakalarinin %5-10’u hastanede yatarak tedaviye gereksinim duyar.

Krup tanisi genellikle hastalik öyküsü ve muayeneyle konulur. Kan testleri ve radyolojik tetkikler çogu zaman gerekli degildir. Ancak bir çocuk sik sik krup geçiriyorsa, alerji veya reflüden kaynaklanan problemler yönünden arastirilmasi gerekebilir.

Bu uygulamalar çocugunuzu rahatlatabilir

Asi uygulamasi krupu önleyebilir. Genel olarak krup viral bir enfeksiyon oldugu için etkene yönelik bir tedavi yoktur. Ancak bazi uygulamalarla hasta çocuk rahatlatilabilir. Bunlar arasinda öncelikli olan nemli hava, buhar verilmesidir. Serin gecelerde pencere açilip çocugun disarinin havasini solumasini saglamak da rahatlatici olacaktir. Ates varsa, ates düsürücüler verilir. Dik pozisyonda otururken daha rahat nefes alacaktir. Çocuk aglayip heyecanlaninca solunum sikintisi artacagi için, öncelikle aile sakin olmali, çocugun da sakinlesmesine yardimci olunmalidir. Bol sivi verilmesi uygun olacaktir. Bu önlemlere ragmen rahatlamayan çocuklarda havayolundaki ödemi çözecek ilaçlar kullanilabilir. Bu durumda mutlaka hastaneye basvurmak gerekir.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 03:54.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51