KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Yoksa siz de fibromiyalji misiniz? (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9797)

eg24 12 Mart 2015 13:38

Yoksa siz de fibromiyalji misiniz?
 
Hiç çalismadiginiz günlerde bile kendinizi sürekli yorgun hissediyor, her yeriniz agriyorsa; vücudunuzdan tüm enerji çekiliyor; kol ve bacaklarinizda derman kalmiyorsa; siz de fibromiyalji hastasi olabilirsiniz

Agri ve yorgunluk sikayetleriyle aylarca hatta yillarca tani konulamadigi için doktor doktor dolasan, çevreleri tarafindan ‘hastalik hastasi’ olarak damgalanan birçok kisi aslinda fibromiyalji hastasi.

Dr. Fizyoterapist Gamze Senbursa tipta, yumusak doku romatizmasi olarak tanimlanan, kadinlarda erkeklere göre 7 kat daha fazla görülen sinsi hastalik hakkinda su bilgileri verdi:

“Fibromiyalji depresyon, sabah sertligi, karinda kramp, yorgunluk ve uyku bozukluklarinin da eslik ettigi, eklem, kas ve yumusak dokuda agriya sebep olan bir hastaliktir. Fibromiyalji 2 çesit olarak siniflandirilabilir. Birinci tip daha sik görülür ve sebebi bilinmez. Ikinci tip ise spesifik; yaralanma ve cerrahi sonrasi gelisir. Genetik faktörler de etkilidir. Aile öyküsü olanlarda daha sik görülüyor.

Fibromiyaljili hastalarinin en az 2/3’ü her yerlerinin agridigini söyler. Hastalarin çogunlukla yaygin vücut agrisi olmasina karsin, ana odak bir veya iki bölgedir. Agri yanici, zonklayici yada sabit olabilir. Siklikla sabahlari daha kötüdür, gün içerisinde iyiye gider ve geceleri yeniden kötülesir. Bir diger belirti uyku bozuklugudur. Bu hastalarin 1/3’ünde büyüme hormonu salgisi azdir. Uyku düzensizliginin en büyük nedenlerinden biri budur. Hastalarin %60-90’inda kötü uyku vardir. Agri siddetine bakmaksizin, hastalarin büyük kismi uykuya dalmada ve uykuyu sürdürmekte zorluk çekerler, sik uyanirlar ve sabah dinlenmemis olarak kalkarlar. Dinlendirmeyen uyku fibromiyaljinin temel özelliklerindendir. Tipik olarak uyku hafif ve huzursuzdur.

En göze çarpan özelliklerinden biride yorgunluktur. Siddeti degisiklik gösterir. Hastanin günlük yasam aktivitelerini kisitlar.

18 HASSAS NOKTA

Fibromiyalji hastalarinda bazi duyarli noktalar vardir. Bu noktalardaki agri taniyi koyduran en önemli kriterdir. Duyarli noktalar, boyun, omuz, üst gögüs ve bel bölgesinde kümelenir. Toplamda 18 duyarli nokta bulunur. Hastaliga bas dönmesi, migren, soguk intoleransi, sik idrara çikma, karpal tünel sendromu, çene agrisi, deri duyarliligi gibi farkli patolojiler eslik edebilir. Tani koyulmasi için 18 hassas noktanin en az 11’inde agri tespit edilmeli.”

NASIL TEDAVI EDILIYOR?

Ataklarin siddeti ve sikliginin kontrol altina alinabildigini belirten Dr. Fzt. Gamze Senbursa, fibromiyaljinin klinik seyri ve tedavi yöntemleri hakkinda sunlari söyledi:

“Fibromiyalji tedavisinde asil amaç agri – spazm- agri halkasinin kirilmasidir. Manuel olarak dokulara yapilan gevsetme ve spazmi çözmeye yönelik uygulamalar, yumusak dokularin hareketinin artmasina yüzeysel kan akisinin artmasina ve agrinin azalmasina yardimci olur.

Omurgaya yönelik yapilan manuel uygulamalar, dokulari ve organlari destekleyen, baglayan ya da ayiran dokunun hareketini arttirir. Agriya duyarli yapilar üzerindeki basinci azaltir ve doku sivilarini harekete geçirir. Omurgada eklem araliginda artisa yol açarak kas spazmini azaltir ve endorfin salinimina neden olur. Tutuk ve agrili eklemleri serbestlestirir adezyonlari açar ve hareketliligi arttirarak agriyi azaltir.

Meditasyon, yoga, hipnoz gibi gevseme egitimleri tedavi sürecinde etkindir. Kisiye ergonomik egitim verilerek, uyku ve çalisma pozisyonlari düzenlenir. Kisinin egzersiz egitiminde büyük önem arz eder.

SEKER KAFEIN VE ALKOLE DIKKAT

Fibromiyalji hastalarinda beslenme de önemlidir. Stresi yok etmeye vücuttaki toksinleri temizlemeye ve bagisiklik sisteminin desteklemeye yardimci olur. Bu hastalarin özellikle seker, kafein ve alkol tüketiminde dikkatli olmalari gerekmektedir. Bazi arastirmalara göre magnezyum takviyesi fibromiyaljili hastalarin semptomlarini azaltmaya yardimci olur.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:51.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51