KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Sigara, dÜnyanizi karartmasin (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9837)

eg24 12 Mart 2015 14:09

Sigara, dÜnyanizi karartmasin
 
SIGARA SARI NOKTA HASTALIGINI TETIKLIYOR

Sigara kullanicilarina bir kötü haber de göz hekimlerinden geldi. Uzun zamandir sigara içicileri dikkat! Cisimleri egri ya da kirik görüyorsaniz, gözünüzün önünde karartilar olusuyorsa gözünüz için acil durum çanlari çaliyor olabilir. Zira sigara, yüzde 95 oraninda görme kaybina neden olan ve ileri yas hastaligi olarak bilinen ‘sari nokta’ya neden oluyor

Uzmanlar, karanliga sürükleyen ve 55 yas üzerinde oldukça sik görülen ‘sari nokta’ hastaliginin nedenlerinden biri olarak sigarayi isaret ediyor. Dünyagöz Etiler’den Op. Dr. Pervin Uygur, 75 ila 85 yas arasi her 3 kisiden birinde görülen sari nokta hastaliginin 55 yas üstü kisiler, kalitimsal risk tasiyan ve sigara içenlerde görüldügünün altini çizdi.

Sari nokta hastaliginin tedavi edilmedigi takdirde görme oraninin yüzde 95 oraninda azaldigini, hastanin kitap-gazete okuyamaz, televizyon seyredemez ve araba kullanamaz hatta tek basina disari çikamaz hale gelebilecegini ifade eden Op. Dr. Uygur, görme kaybi, ani görme kaybi, cisimleri, çizgileri egri veya kirik görme, görme kalitesinde bozulma, renk görmede bozukluklar ve göz önünde karartilarin hastaligin belli basli belirtileri oldugunu ifade etti.

SARI NOKTA KALITIMSAL DEGILSE ÖNLENEBILIR

Op. Dr. Uygur, sari nokta hastaliginin risk faktörleri hakkinda su bilgileri verdi: "Yasa bagli sari nokta hastaliginin esas risk etkenleri, sigara kullanimi, kisinin yasi, günes isigina uzun süre maruz ve kalitimsal özellikleridir. Diger risk etkenleri ise hipertansiyon, beslenme sekli, kolesterol yüksekligi ve sismanliktir. Yasa bagli ve kalitimsal etkenleri ortadan kaldirmak mümkün degildir. Fakat diger risk etkenleri kontrol edilebilir. Sigara içiliyorsa birakilmasi gerekir. Günes için filtreli günes gözlügü takilmasi gerekir. Kolesterolü dengede tutmak için beslenmede Akdeniz diyeti önerilir. Tereyagi, kirmizi et ve kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durulmasi önerilir.”

YAS TIP KÖRLÜGE SEBEP OLUYOR

Hastaligin, sari nokta tomografisi, göz anjiyosu ve göz dibi muayenesi ile teshis edilebildigini belirten Op. Dr.Uygur, hastaligin yas ve kuru sari nokta olmak üzere iki ayri tipinin oldugunu vurguladi. Op. Dr. Uygur, hastaligin tiplerini söyle açikladi: “Kuru tip yüzde 80 oraninda, yas tip ise yüzde 20 oraninda görülür. Fakat görme kaybina yol açmasi sebebiyle yas tipte erken teshis daha büyük önem tasir. Kuru tipe oranla daha hizli ilerleyen hastalik, ani görme kaybi ile birlikte renkli görmenin ve kontrast hassasiyetinin bozulmasina, zamanla retina ve makulada olusan yeni damarlarda kanama yapmasi sonucu körlüge sebep olur.”

Sari nokta hastaliginin tedavisi ise tipine göre farklilik gösteriyor. Kuru tipte sari nokta hastalarina koruyucu tedavi ve destek olarak, anti-oksidan, A, C, E vitaminleri ile lutein ve çinko önerildigini belirten Op. Dr. Uygur, yas tipte göz içine igne tedavisi ve fotodinamik tedavi uygulandigini söyledi.

FOTODINAMIK TEDAVI

Yas tip sari nokta hastaliginin tedavisinin agrisiz oldugunun altini çizen Op. Dr. Uygur, söyle devam etti: “Göz içine igne tedavisi ile müdahale ediliyor. Önce göz damla ile uyusturuluyor. Bu uygulama sirasinda hasta herhangi bir agri hissetmiyor. Fotodinamik tedavide ise önce toplardamardan özel bilesimde bir ilaç verildikten birkaç saniye sonra lazer tedavisi uygulanir. 4-6 hafta araliklarla göz içine enjekte edilen bu ilaç, göz arkasindaki göz hücreleri tarafindan hastalik durumunda salgilanan ve yeni damar olusturan proteini engelleyerek görme kaybini önler. Bu tedavi baslangiçta en az 3 kez uygulanir ancak bazi hastalara takip sirasinda araliklarla uygulanmasi da gerekebilir.”


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 20:26.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51