KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Kaslarini koru, siki bir vÜcuda kavus! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9857)

eg24 12 Mart 2015 14:35

Kaslarini koru, siki bir vÜcuda kavus!
 
Estetik amaçla kilo vermek isterken vücudunuz sarkmasin

Sadece estetik amaçli diyet yapiyorsaniz, dikkatli olun! Çünkü “Fazla kilo vereyim”, düsüncesiyle yaptiginiz düsük kalorili veya gelisigüzel diyetler kaslarinizda kayba, bunun sonucunda da sarkmis bir vücuda ve çökmüs bir yüze yol açabiliyor. Oysa tam aksine kaslarinizi korudugunuzda az kilo vermenize ragmen siki bir vücuda kavusmaniz mümkün!

Tarti kilo kaybettiginizi göstermesine ragmen halen 1 beden daralma olmamissa, aksine vücudunuzda sarkma veya genisleme varsa, dikkatli olun! Bu durum kaliteli bir sekilde kilo vermediginiz anlamina geliyor. Kaliteli kilo kaybi; az kilo kaybetmekle bile daha çok sikilasmak ve beden daralmasi demek. Zayiflamis ve ideal kilo ile yag araligina gelmis kisinin kas durumunun da yeterli seviyede korunmasi veya artmasi durumu olarak nitelendiriliyor. Acibadem Atasehir Cerrahi Tip Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmani Oya Yüksek, özellikle ideal kiloya yakin olan kadinlarin sadece estetik amaçla zayiflama diyetleri uygularken çok dikkatli olmalari gerektigini belirterek, “Her vücudun almasi gereken belli bir kalori degeri, karbonhidrat-protein-yag dengesi, vitamin ve mineral dengesi var. Bunlar yeterli alinmadiginda çesitli saglik sorunlarinin yani sira kas kayiplari olusuyor. Kas kayiplari da vücutta ciddi sarkmalara neden oluyor. Dolayisiyla siki bir vücut ve çökmemis bir yüz için diyet yaparken kas oranlarinin mutlaka korunmasi sart” diyor.

“36 bedene düseyim” derken vücudunuz sarkmasin

Her vücut belli bir yag, kas ve su oranina sahip. Ayrica her vücudun belli bir kilo verebilme kapasitesi var. Eger ideal kiloya yakinsaniz, sadece estetik amaçli diyet yaparken çok dikkatli olun! Çünkü “Fazla kilo vereyim”, veya “34-36 bedene gireyim” düsüncesiyle yaptiginiz düsük kalorili veya gelisigüzel diyetler kaslarinizda fazla kayba yol açabiliyor. Bunun nedeni ideal kiloya yakin bünyelerin ve ideal oranda kas agirligi olanlarin yag oranlarinin düsük olmasi. Israrla fazla kilo vermek istediginizde yag oranlariniz çok olmadigi için dogal olarak kaslardan ve vücudunuzdaki sudan kaybedersiniz. Kas kayiplari da; gevsek bir deri veya sarkmis bir vücut, zaman içinde tekrar alinan kilolar, yipranmis organlar, degismis kan degerleri (yüksek kolesterol, düsük seker gibi.) ve vücutta agrilarin olusmasi gibi tablolar olusturabiliyor ve birçok hastaliga davetiye çikarabiliyor.

Dikkat, bu diyetler kas kaybina neden oluyor!

• Metabolizmanin çalisabilmesi ve vücudun günlük fonksiyonlarini yerine getirebilmesi için enerjiye ihtiyaci var. Ancak zayiflamak için kalori çok düsürüldügünde enerji ihtiyaci karacigerdeki ve kaslardaki sekerden saglaniyor. Bu da uzun sürede kas kaybina yol açiyor.

• Ayni zamanda düsük karbonhidrat ile çok protein içeren diyetler de kas kaybiyla sonuçlaniyor. Bunun nedeni ise vücut enerjisiz kaldigi için kastaki depo sekeri kullanmasi.

• Yüksek karbonhidrat ile az protein de yine kas kaybina yol açan diyet türünü olusturuyor. Çünkü kaslar protein yapisinda olduklari için yeterli proteini saglamak gerekiyor.

KASLARINIZI KORUMANIN 8 PÜF NOKTASI

Beslenme ve Diyet Uzmani Oya Yüksek, diyet yaparken kaslari korumanin püf noktalarini söyle siraliyor:

1. Kilonuz belli bir yerde sabitlenmis ise zorlamayin: Her vücudun bir kilo esigi var. Dolayisiyla ideal kilonuza yakinlasmissaniz ve zayiflamaniz durmussa diyetle zorlamayin. Kilonuz saglikli diyet uyguladiginiz takdirde tekrar inmeye devam edecektir.


2. Proteinden vazgeçmeyin: Ne kadar saglikli protein alirsaniz, o kadar saglikli kaslara sahip olursunuz. Ayrica kaliteli kilo kaybedersiniz. Her gün mutlaka bir ögün et grubu tüketin.

3. Bitkisel proteinleri ihmal etmeyin: Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi bitkisel proteinlere diyetinizde haftada 2-3 kez mutlaka yer verin.

4. Ekmeksiz ögün geçirmeyin: Tam bugday, tam tahilli veya çavdar türü ekmek tüketin. Ekmek yerine arada bulgur pilavi, kepekli makarna veya yagsiz çorba yiyebilirsiniz. Ancak unutmayin ki bunlar birbirinin yerine geçseler de kan sekerlerimizi dengeleme oranlari ayni degil. Dolayisiyla zayiflamaya esit oranda yardimci olmuyorlar.

5. Çok düsük enerjili (kalorili) diyetler yapmayin: Aralarda 1-2 gün yapilabilirsiniz ama bu süreyi uzatmamaya özen gösterin.

6. Tek tip ve monoton beslenmeyin: Aralarda degisiklikler yapin. Kahvalti ögünlerinin içerigini haftada birkaç kez degistirmeniz bile kilo kaybini kolaylastirir. Örnegin kahvaltiya yumurta eklemek, ertesi gün tost yemek, arada yulaf ezmesi eklemek gibi...

7. Kalori degerlerini sürekli degistirin: 1 hafta boyunca aldiginiz kalori degerlerini sürekli degistirerek metabolizmanizi sasirtin. Örnegin bir gün 1500 kaloriyle beslendiniz, 1-2 gün bunu 1200’e düsürün, sonra araya sütlü tatli veya sevdiginiz bir yemeyi ekleyerek kaloriyi hafif yükseltin.

8. Sindirim probleminiz varsa mutlaka çözün: Çünkü kabizlik karin siskinligi, gaz problemleri ve ödem sorunlarini yaratiyor. Bu da ne kadar diyet yapilirsa yapilsin kilo kaybini zorlastiriyor.

Düsük kalorili diyetler hangi sorunlara yol açiyor?

• Bagisiklik sisteminin bozulmasi,
• Hastaliklara sik yakalanma,
• Depresyon,
• Beyin fonksiyonlarinda bozulma,
• Demir eksikligi,
• Osteoporoz,
• Bozulmus kan sekerleri ve insülinleri,
• Düsük tansiyon,
• Sagliksiz cilt, saç, tirnak,
• Genel olarak sagliksiz bir görünüm,
• Adet düzeninin bozulmasi,
• Tiroit hormonlarinin aktifligini yitirmesi,
• Yüksek kolesterol,
• Böbrek ve karacigerdeki yüklerin artmasi.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 01:12.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51