KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Sigarayi birakanlarin kilo almamasi mümkün! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9954)

eg24 13 Mart 2015 16:49

Sigarayi birakanlarin kilo almamasi mümkün!
 
Sigara içenlerin birakmama nedenlerinin basinda çogu zaman kilo artisindan korkmalari geliyor. Pek çok kisinin sigarayi biraktiktan sonra ciddi bir kilo artisi ile karsilasmasi tiryakileri birakma konusunda engelliyor. Oysa sigarayi biraktiktan sonra kilo artisini engellemek mümkün. KadiköySifa Kadiköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Rabia Yurdagül, sigarayi birakmak isteyenlerin kilo artisini nasil engelleyebileceklerini anlatiyor!

Arastirmalar sigarayi birakanlarin ortalama 2 - 5 kg arasinda kilo aldigini ve günlük içilen sigara miktarina bagli olarak alinan kilonun da farklilik gösterdigini belirtmektedir. Günlük 2 paket sigara içen bireyler, günlük1 paket sigara içen bireylerden daha fazla kilo almakta ve kilo alimi özellikle sigarayi birakmayi takip eden ilk 6 aylik süreçte olmaktadir. Peki sigara birakmakla agirlik artisi arasindaki nasil bir iliski vardir? Sigarayi birakanlar kilo almaya mahkum mudur? Sigarayi birakanlarin kilo almasinin nedenleri nelerdir?

Sigarayi birakmanin ardindan kilo aliminin temel nedenleri nelerdir?

Enerji dengesizligi: Agirlik artislarinda temel faktör alinan enerji ile harcanan enerji arasindaki dengesizliktir. Günlük olarak alinmasi gereken enerji yasa, cinsiyete, vücut agirligina, metabolizmaya ve yapilan egzersiz miktarina göre farklilik göstermekte; ancak temelde harcanan enerji alinan enerjiden fazla oldugu durumlarda kiloda artislar meydana gelmektedir. 1 kg kaybetmek veya kazanmak için gerekli enerji 7000 kaloridir ve vücudumuza aldigimiz her ekstra 7000 kalori kilomuzda 1 kg artisa neden olurken, harcadigimiz her 7000 kalori de 1 kg azalma saglar. Bu durumda alinan ve harcanan enerji arasindaki dengeyi saglamak agirlik kontrolüne yardimci olacaktir.

Metabolizmanin yavaslamasi: Metabolizmamiz kalp, beyin ve karaciger gibi önemli organlarin normal çalisabilmesi için enerjiye gereksinim duyar ve günlük olarak alinan enerjinin %70'i bu fonksiyonlar için kullanilir. Sigaranin etken maddesi nikotin metabolik hizi artirmakta ve harcanan kalori miktarini artirmaktadir; ancak bu yöntem kalori harcamak için seçilecek son derece sagliksiz bir yöntemdir. Sigara içtikten sonra metabolizma hizlanir, içilen her sigara kalbin dakika 10-20 kez daha fazla vurus yapmasina neden olur. Sigara içenlerde kalp hastaliklarinin yüksek olmasinin bir nedeni de aslinda budur. Sigara birakildiginda metabolik hiz azalir ve olmasi gereken saglikli seviyeye düser. Normal seviyeye düsüs birkaç hafta veya birkaç ay sürebilir ve bu esnada daha az kalori harcaniyor olmasi da kilo alma ihtimalini artirir, ancak hiçbir zaman metabolizmayi hizlandirmak için sigara içmek dogru seçenek degildir.

Beslenme aliskanliklarinin degismesi: Arastirmalar sigarayi birakan insanlarin yemek tüketimlerini artirdiklarini göstermektedir. Sigarayi birakmanin ardindan tat ve koku alma hislerinin normale dönmesi nedeniyle istahta artislar meydana gelmekte, yemek alimindaki artisla beraber sevilen ve sevilmeyen besinlerde de degisiklikler olabilmektedir. Özellikle yüksek kalori içeren tatli ve yagli besinlere egilimin arttigi gözlemlenmistir.

Agizda birseyler olmasi gerektigi hissi: Sigarayi birakma sonrasi agizda veya elde sürekli birseyin olmasinin özlenmesi sonucunda, agiz ve eller yemek yemekle veya atistirmakla mesgul edilmeye çalisilir. Sürekli bir seyler tüketiliyor olmasi da alinan fazla enerji miktarini artirir.

Yiyeceklerin stres aninda kurtarici olarak algilanmasi: Sigara stresi ve sikintiyi önlemek, yalnizligi gidermek, kendini ödüllendirmek, zaman geçirmek ve sosyallesmek gibi çesitli amaçlarla kullanilabilmektedir. Sigarayi birakmanin ardindan bütün bunlarin yerine yemek yemenin veya atistirmanin koyulmasi kilo almanin bir diger nedenidir.

Agirlik artisi engellenebilir mi?

Sigara kalbe kilo almaktan çok daha fazla zarar verir. Arastirmalar günde bir paket sigara içmenin kalp üzerinde olusturdugu stresin ancak 45 kg agirlik artisi sonrasi olabilecegini belirtmekte, bu nedenle sigarayi birakma sonrasi kilo artisi olsa dahi bunun hiçbir zaman sigara ile ayni düzeyde olmayacagini vurgulamakta tersine sigarayi birakmanin kisinin akciger kanseri ve diger kanserlere yakalanma riskini, kalp krizine ve inme geçirme riskini azaltacagini göstermektedir.

Sigarayi birakanlarin kilosunda artis olmasi hiçbir zaman bir zorunluluk veya kaçinilamaz bir durum degildir. Kalp hastalari üzerinde yapilan çalismalar sigarayi birakmanin ardindan beslenme ve yasam biçimi degisiklikleri ile kilo alimininin engelledigini ortaya koymaktadir. Alinan kalorilerin dengeli bir beslenme programiyla düzenlenmesi ve metabolizmanin uygun egzersiz programiyla hizlandirilmasi agirlik kontrolü için en mükemmel yoldur. Özellikle yagli besinleri kontrollü tüketmek oldukça önemlidir. Çünkü yaglar en fazla enerji veren besin grubudur, 1 g yag 9 kalori verirken, 1 gram karbonhidrat ve protein 4 kalori verir. Dolayisiyla yag miktari azaltilmis besinleri seçerek ayni miktar yemek yemeye devam edilerek ayni kiloda kalinabilir.

Öneriler

 Etiket okuma aliskanligi kazanip yiyeceklerin içerisinde farkedilmeden alinan kalorilerin farkina varin

 Besinlerin daha az yagli olanlarini tam yagli olanlara tercih edin

 Yemek aralarinda atistirmak için kalorisi düsük besinleri tercih edin

 Sebze ve meyvelerden zengin, yagsiz et ve ürünlerini, az yagli veya yagsiz süt ve ürünlerini içeren, kan sekerini dengeleyici tam tahilli ürünlerin yer aldigi dengeli bir beslenme programini benimseyin

 Seker ve sekerli besinlerden uzak durarak gereksiz kalori alimini azaltin. Sekerli besin tüketmek istiyorsaniz dogal tatlandiricilar ile yapilmis olanlari tercih edin.

 Düzenli egzersiz yaparak kalori harcamanizi artirin, istahinizi baskilayin, tekrar sigara içme arzunuzun önüne geçin ve stresinizi azaltin.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:55.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51