KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Düsük doz akciger tomografisi hayat kurtariyor! (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9955)

eg24 13 Mart 2015 16:49

Düsük doz akciger tomografisi hayat kurtariyor!
 
Akciger kanserinde tedavi ilk evrede teshis ile mümkün!

Akciger kanserinin görülme sikligi, kadinlarda da giderek artiyor. Agirlikta sigaranin neden oldugu akciger kanserinde, erken tani ile hastaligin ilk evrede teshisi ve tedavisi mümkün! Erken evrede tümörleri yakalayan düsük doz akciger tomografisi, ne zaman ve kimlere yapilmali?

Akciger kanseri, son yillarda giderek artiyor. Geçmiste 60 yasin üzerindeki erkeklerde görülen bu kanser türü, günümüzde kadinlar arasinda da sikligi artmakla birlikte erkeklerde görülme yasi da 60’in altina indi.

Neolife Tip Merkezi’nden Gögüs Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Gökhan Haciibrahimoglu, hizli ilerleyen kanser türleri arasinda akciger kanserinin erkeklerde birinci, kadinlarda ise ikinci siklikta görüldügünü belirtiyor. Haciibrahimoglu; sigara, puro / pipo kullanimi, pasif içicilik; sanayi gelismesine bagli olarak kullanimi artan asbest, benzen, arsenik gibi kanser yapici maddeler; krom, nikel, kadmiyum gibi metaller, hava kirliligi, ultraviyole isinlari ve geçirilmis akciger hastaliklarinin, akciger kanserine yakalanma riskini artirdigina dikkat çekiyor.

Yapilan pek çok çalisma akciger kanserlerinin yüzde 90 sigara kaynakli oldugunu ve sigaranin akciger kanser riskini 5 ila 15 kat arasinda artirdigini gösteriyor. Sigaraya baslama yasi, toplam sigara içme süresi ve günde içilen sigara sayisi ile bu risk artarken sigaranin birakilmasi ile azaliyor.

Bazi meslekler de akciger kanserini tetikliyor ve yakalanma riskini artiriyor. Bu nedenle madenciler, tekstil, izolasyon ve tersane isçileri, petro-kimya, baca temizleyicileri, plastik sanayi isçileri, maden ve kaynak isçileri, çamasir suyu üreticileri, cam seramik, musamba ve batarya isçileri, boya, çelik, dökümhane isçilerinin düzenli araliklarla kontrol testlerini yaptirmalari gerekiyor.

Düsük doz akciger tomografisi erken teshiste en etkin yöntem

Her kanser türünde oldugu gibi akciger kanserinde de erken tani ile hastaligin ilk evrede teshisi ve tam tedavisi mümkün. Akciger kanserinin teshisinde; bilgisayarli tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, pozitron emisyon tomografisi, kan ve balgam testleri kullaniliyor.

Neolife Tip Merkezi’nden Radyoloji Uzmani Dr. Esra Çay, hastaligin erken dönemde belirti vermemesi nedeniyle özellikle yogun sigara içenlerde tümörün tespitini saglayan ve tedavinin basarisini artiran bilgisayarli tomografinin erken evre teshiste önemini vurguluyor ve söyle devam ediyor: “Akciger kanseri taramasinda tanisal bir yöntemin yeterli olabilmesi için erken evrede tümörleri yakalamada duyarliligi ve iyi huylu nodülleri saptamada seçiciliginin yüksek olmasi gerekiyor. Bilgisayarli tomografi akciger nodüllerinin tespitinde, akciger grafisinden daha duyarli bir inceleme yöntemidir. Akciger grafisi teknik özelliklerinden dolayi küçük çapli tümörleri ve akcigerlerin “hilus” adi verilen kesimlerinde yerlesim gösteren ve orta hatta yakin tümörleri erken evrede saptayamiyor. Üstelik düsük doz bilgisayarli tomografi teknigi, normal bilgisayarli tomografiye göre hastaya daha az radyasyon veren, ancak teshis için yeterli kalitede görüntü alinmasini saglayan bir yöntemdir.”

Amerikan Akciger Dernegi, 30 yil boyunca günde bir paket sigara içmis kisiler, sigara içen ya da sigarayi birakmis 55 - 74 yas arasi kisiler, sigarayi birakmasinin üzerinden 15 yildan daha az zaman geçmis kisilerde tarama amaçli olarak akciger grafisi yerine, düsük doz akciger tomografisini öneriyor. Yüksek risk tasiyanlarin düsük doz akciger tomografisi ile taranmasi hem akciger kanserinin erken teshisini sagliyor, hem de radyasyon ile iliskili riskleri minimize ediyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:13.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51