KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Asiri stres is basarisini tehdit ediyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9960)

eg24 13 Mart 2015 17:02

Asiri stres is basarisini tehdit ediyor
 
Hayatimizin ortalama üçte birini geçirdigimiz is yerlerimiz, olumlu – olumsuz etkileriyle yasantimizda önemli bir yer tutarak psikolojimizi derinden etkiliyor. Ekonomik kosullarin agirlasmasi, rekabet kosullarinin artmasi ise çalisanlari is hayatinda strese sokuyor. Uzmanlar ise uyariyor: Asiri stres basarisizliga davetiye çikariyor!

Kontrol altinda tutuldugunda hayati daha üretken hale getirmek için motive edici bir etken olan stres, asiri derecede yasandiginda ise zihinsel, ruhsal ve fiziksel açidan sagligi olumsuz yönde etkileyebileyen bir tehdide dönüsebiliyor. Psikolog Ayse Yanik Knudsen, asiri stresin kisiler için de kurumlar için de sorunlara yol açacagini, verimliligi düsürürken, kisinin yakin çevresini ve toplum sagligini da olumsuz yönde etkileyecegini ifade ederek stresle bas edebilmenin yollarini aktariyor.

Is Yerinde Stresin Nedenleri

Gerek çalisanlarin kendi beklentileri, gerekse patronlarin beklentileri, insan iç dünyasinda gerilimlere yol açabiliyor. Çalisan bireyler için; çok fazla sorumluluk altinda olmak, görev dagiliminda adaletsizlik oldugunu düsünmek, mesleki ilerleme ile ilgili endiseleri olmak, birlikte çalistigi ekipte uyumsuzluk yasamak, alinan ücret ve maaslar konusunda kaygilarin olmasi, kisinin yaptigi önemsiz ya da var olmayan hatalarin büyütülmesi, arkasindan konusulmasi, dislanmasi, bilgi saklanmasi, yanlis giden her seyin faturasinin ona çikarilmasi, bagirilmasi, hakaret edilmesi gibi nedenler stres yasanmasina neden olur.

Eger söz konusu kisi bir isverense sirketinin gelecegi, çalisanlarin uyumsuzlugu ve problemleri, alt yöneticilerin sorunlari, finans ve yatirim planlamalari strese neden oluyor. Is verenlerin yüklendikleri stres, genelde çalisanlardan daha fazladir. Ama umumiyetle patron ve çalisanlar birbirini anlamazlar, kendi yüklendikleri stresi önemser, digerininkini yok sayarlar.

Stresin Yarattigi Olumsuz Sonuçlar

Stresle bas edilemeyen durumlarda insanlarda hem bedensel hem de psikolojik sorunlar görülüyor. Basa çikamadigi streslerin birikmesi sonucu kiside uyku bozuklugu, içine kapanik bir ruh haline bürünme, ise odaklanamama ve görevlere gerektiginde yogunlasamama gibi durumlar ortaya çikabiliyor. Performans ve verimliligin düsmesi sirketlerde gizli kayiplara yol açiyor.

Isyerinde degersiz ve baski altinda hissetme, gelecek üzerine kaygilarin artmasi, kisinin içine kapanik bir ruh haline bürünmesine neden olabiliyor. Is stresi, sigara ve alkol gibi sagliksiz aliskanliklari tetiklerken sirketlerde kayiplara yol açiyor.

Is Yerinde Stresle Nasil Bas Edilir?

Strese neden olan faktörleri tamamen ortadan kaldirmak mümkün olmasa da onunla mücadele etmenin yollari mevcut.

Is yerindeki kosullari ve sizi rahatsiz eden durumlari uygun bir dille yöneticinizle paylasin. Is yerinde güvendiginiz arkadaslarinizdan yardim isteyebilirsiniz. Ne olursa olsun eve is getirmeyin. Esinize, sevdiklerinize, çocuklariniza mutlaka zaman ayirin. Düzenli araliklarla aile büyüklerinizi arayin ve ziyaret edin. Kendinize ve hobilerinize zaman ayirin. Kitap okumak, müzik dinlemek, yürüyüs yapmak ya da sevdiginiz bir arkadasinizla bir kafede oturup sohbet etmek de size iyi gelecektir. Belirli araliklarla is yerinde dolasin, yürüyün ya da merdiven inip çikin. Mümkünse temiz hava alin, hareket etmeniz kan dolasiminizin da harekete geçmesine yardimci olacaktir.

Her yolu denemenize ragmen stresiniz devam ediyorsa, daha verimli olabileceginiz ve kendinizi daha mutlu hissedebileceginiz bir is arastirabilirsiniz. Ancak isinizle ilgili ani bir karar vermekten kaçinmalisiniz. Psikolog Ayse Yanik Knudsen, sorunlarla basa çikilamadigi durumlarda bir uzman psikologdan ya da psikiyatristten yardim alinmasi gerektigini vurguluyor.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 00:55.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51