KeyifVakti.NET

KeyifVakti.NET (http://keyifvakti.net/index.php)
-   Sağlık Forum , Sağlık Forumları (http://keyifvakti.net/forumdisplay.php?f=36)
-   -   PrematÜre bebekler “kanguru bakimi” ile hayata tutunuyor (http://keyifvakti.net/showthread.php?t=9978)

eg24 13 Mart 2015 17:07

PrematÜre bebekler “kanguru bakimi” ile hayata tutunuyor
 
Anne karninda gelisimini tamamlamadan dogan prematüre bebekler için dünyaya gelmek, ilk günden itibaren birçok problemle mücadele etmek anlamina geliyor. Organlarinin büyüyüp gelisecegi dönemden, yani 37 haftayi doldurmadan önce dogan prematüre bebeklerin vücut dirençleri ve enfeksiyonlarla basa çikma sanslari daha düsük oluyor. Dis dünyayla basa çikabilecek duruma gelene kadar yenidogan yogun bakim ünitelerinde tedavi gören prematüre bebekler için anne-baba sicakligindan uzakta kalmak da büyük bir sorun olarak karsimiza çikiyor.

UNICEF destegi ile 1979 yilindan bu yana ABD, Ingiltere, Fransa ve Kanada gibi gelismis ülkelerde uygulanmaya baslanan, günümüzde Türkiye’de benimsetilmeye çalisilan “Kanguru Bakimi” prematüre bebeklerin tedavisinde anne sicakliginin, sevgi ve temasinin iyilesmeyi hizlandirarak olumlu sonuçlar alinmasini sagladigini gösteriyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nden Yenidogan Uzmani Dr. Askin Güra Nemlioglu 17 Kasim Dünya Prematüre Günü öncesi, prematüre bebekleri hayata baglayan kanguru bakimi hakkinda bilgi verdi.

Anne sicakligi bebege hissettiriliyor…

Kangurular yavrularini karinlari üzerinde bulunan bir kesede tasiyarak onunla devamli sicak bir temas halinde bulunurlar. Bundan esinlenilerek yenidogan yogun bakim servislerinde uygulanan kanguru bakiminda prematüre veya düsük dogum agirlikli bebekler, sadece alti baglanmis, basinda bir baslik olacak sekilde annesinin gögüsleri üzerine yatirilarak emzirtilir ve anne sicakligini hissederler. Anne ve bebek arasinda olusan sevgi ve yakin bag prematüre bebegin hayatta kalmasini saglayan en önemli unsurlardan biridir. Sefkatli fiziksel temas prematüre bebegin solunum ve kalp ritimlerini gelistirir; annenin sesi, onun mirildanmalari bebegin nörolojik ve zihinsel gelisiminin tetikleyicisidir. Bebegin vücut isisi korunur, anne ve babasi ile arasinda psikolojik bir bag kurulur. Kanguru bakimi olan prematüre bebekler, anne sütleri ile daha iyi beslenirler, daha sakin uyurlar ve hastaneden daha kisa süre içinde taburcu edilirler. Bu bebeklerin kilo alimlari, oksijen durumlari daha iyi olmakta ve kalp atislari düzgün seyretmektedir.

Solunum cihazina bagli olmayan 1500 gramin alti bebeklere uygulaniyor

Kanguru bakimi yenidogan yogun bakim servislerinde durumu uygun olan ve yardimci solunum cihazi uygulamasi gerektirmeyen 1500 gramin altindaki bebeklere yapilabilir. Kanguru bakimina günde 30 dakika ile baslanir. Bebegin durumuna göre bu süre günde 2-3 saate kadar uzatilabilir. Kanguru bakiminin anne ve bebek için faydalari su sekilde siralanabilir:

• Bebeklerin uyudugu dikey pozisyon, onlari düsük agirlikli bebeklerde hastalik ve ölüme en sik neden olan geriye kaçis ile akcigerlere mama kaçmasi riskinden korur.

• Anne ve prematüre bebeklerin birbirinde uzak olmalari halinde yasanan önemli bir sorun sütün gelmemesidir. Kanguru bakimi ile annenin gögüslerine bebegin sürekli yakin olmasi süt üretimini artirir.

• Anne ve bebek arasinda olusan yakin temas ile bebekte terk edilme korkusu ortadan kalkar.

• Direkt ten temasi termal battaniye ya da normal kuvözün sagladigi sicakliktan daha iyi bir sicaklik saglar.

• Anne ve bebegin yakinligi bebegin aglamalarinin azalmasini saglayarak bebegin fazla enerji harcamasini önler ve kan dolasiminin düzene girmesini saglar.

• Kanguru pozisyonu ayni zamanda bebeklerin bagisiklik sistemlerini güçlendirerek enfeksiyonlardan da uzak tutar ve annelerin bebeklerini bu anlamda yakindan takip etmelerini saglar.

• Annenin dokunuslari, sesi, mirildanmasi ve hatta kalp atisi bebegin nefes almasini canlandirarak prematüre bebeklerde siklikla görülen apne (solunum durmasi) önlenmis olur.


Tüm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 21:42.

Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51