Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mart 2015, 13:57   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart “Sessiz Düsman” Hipertansiyonun Hasarlarindan Erken Tani ile Korunun!

Yüksek kan basinci ya da bilinen adiyla hipertansiyon, yillarca belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine verebilecegi hasar nedeniyle “sessiz düsman” olarak da aniliyor. Inme, kalp krizi, böbrek yetmezligi gibi hipertansiyonun yarattigi ciddi durumlardan korunmak için ise erken tani büyük önem tasiyor. Memorial Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert hipertansiyonun erken tanisi için dikkat edilmesi gereken noktalari ve tedavi yöntemlerini anlatti.

Asiri tuz tüketimi hipertansiyon riski doguruyor

Yüksek kan basinci ya da bilinen adiyla Hipertansiyon, vücut atardamarlarinda olusan uzun süreli yüksek basinçtir. Hipertansiyon kalp damar hastaliklari, böbrek hastaliklari, göz hasari, inme gibi durumlara yol açabilen bir rahatsizliktir. Tam nedeni bilinemese de günlük yüksek tuz alimi (6 gr/gün), stres, obezite, genetik faktörler (ailede hipertansiyon öyküsünün bulunmasi), seker hastaligi, hareketsiz yasam tarzi, kalsiyum, potasyum, magnezyum gibi elementler içeren besinlerin günlük olarak yetersiz tüketilmesi hipertansiyona yol açan sebepler arasindadir. Hipertansiyonun ikincil sebepleri ise böbrek, böbrek üstü bezleri ve aort damarlariyla ilgili problemlerdir.

Bas agrisi, bas dönmesi, nefes darligi hissettiginizde…

Hipertansiyon için “sessiz düsman” terimi kullanilir. Siklikla yillarca belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar verebilir. Dolayisiyla belirli araliklarla kan basincini ölçtürmek hayat kurtarici olabilir. Bazi kisilerde asiri yüksek kan basinci bas agrisi, bas dönmesi, nefes darligi, gögüs agrisi, görmede bozukluk yapabilir. Bu sikayetler hissedildiginde mutlaka bir doktora basvurulmalidir. Her yüz kisinden birinde bulunan çok yüksek kan basinci (malign hipertansiyon) adi verilen durumda ise zonklayici bas agrisi, bulanti, kusma, görme bozuklugu, bas dönmesi bazen de böbrek yetersizligi görülebilir. Bu acil bir durumdur ve organ hasarindan korunmak için mutlaka hastaneye basvurulmalidir.

Teshis için kan basinci ölçümü

Saglik profesyonelleri tarafindan uygun sartlarda yapilan ölçümlerde kan basincinin 140/90 mm hg üzerinde olmasi hipertansiyon hastasi olabileceginizi gösterir. Bu taniyi koymada detayli bir fizik muayene, elektrokardiyogram, ekokardiyografi, 24 saatlik kan basinci izlemi ve laboratuvar testleri yardimci olur. Kan basinci birçok faktörden etkilenir. Kan basinci ölçümü öncesi bir saat içerisinde bir sey yememek, istirahat halinde olmak, sigara ve kahve içmemek ideal ölçümü saglar.

Tedavinin basarisi için yasam tarzi degisikligi sart

Hipertansiyon tedavisinde hedef kan basincini 140/90 mm hg altina düsürmektir. Seker hastalarinda, böbrek yetersizligi ve organ hasari olan hastalarda daha düsük kan basinci degerleri hedeflenir. Tedavinin temeli yasam tarzi degisimi ve ilaç tedavisinin birlikte devamidir. Çogu hipertansiyon ilaçlari tek basina veya kombinasyon seklinde kullanilir. Belirli hastaliklari olan kisilerde ilaçlar degisiklik gösterebilir. Hipertansiyondan korunmada yasam tarzi degisimi, düzenli egzersiz, kilo kontrolü, tuz aliminin kisitlanmasi (3 gr/gün) temel rol oynar. Tüm tedavilere dirençli hipertansiyon durumunda ise böbrek atardamarlarina islem yapilarak kan basinci kontrol altina alinabilmektedir. Inme, kalp krizi, böbrek yetmezligi gibi hipertansiyonun yarattigi ciddi durumlardan korunmak için erken tani önemlidir. Erken tani koyulan ve kontrol altina alinan hipertansiyon yasam kalitesini etkilemez.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla