Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mart 2015, 13:57   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Tatil dönüsü adaptasyon güçlügü mü yasiyorsunuz?

Yilin en son, uzun resmi tatili de bitti. Hareketli ya da sakin nasil geçerse geçsin, tatil bittiginde ise veya okula dönmek zor olabiliyor. Dönüste yasanan bu duygu halini “ tatil depresyonu” olarak adlandiran Anadolu Saglik Merkezi Uzman Klinik Psikolog Aylin Sezer, dinlenmis zihin ve beden ile dönüsün, bu problemleri yaratan nedenleri çözmek için bir firsat olarak degerlendirilmesi gerektigini belirtiyor.

Çalisan kisiler ve ögrenciler için tatil, özlemle beklenen ve büyük beklentilerle planlanan bir ara. Ne kadar yogun bir is veya okul yasamimiz varsa, tatile, dinlenmeye, her seye bir ara vermeye ihtiyacimiz da bir o kadar fazla oluyor. Anadolu Saglik Merkezi Uzman Klinik Psikolog Aylin Sezer, “nasil vücudumuzun gün boyunca harcadigi enerjiyi geri kazanmak için, yemek yiyor ve uyuyorsak, bedenimizin ve zihnimizin ayni sekilde tatile de ihtiyaci var” diyor.

Tatilde gittigimiz yer, yaptigimiz aktiviteler, hatta yedigimiz yemeklerin bile günlük rutinimizin disinda oldugu için bize iyi geldigini belirten Uzman Klinik Psikolog Aylin Sezer , kesfetmenin, ögrenmenin ve denemenin, heyecani ve yapilan aktiviteden alinan doyumu artirdigini söylüyor.

Sikintilari olan kisilerde daha yogun yasaniyor

Psikolog Aylin Sezer, ‘tatil depresyonu’ olarak adlandirilan duygu halini söyle açikliyor:

“Tatil depresyonu, tatil dönüsü ise veya okula baslama sonrasinda hissedilen olumsuz duygulardir. Eski, alisildik düzene geri dönmek, artik heyecanlandirmayan yasamsal gereklilikleri yerine getirmekle ugrasmak karamsar duygulara neden olabiliyor. Bu duygu halinin yaptiklari isle, yasadiklari yerle veya iliskileriyle zaten sikintilari olan kisilerde daha yogun yasandigini gözlemliyoruz. Tatili, tüm bu sikintilardan bir kaçis için seçen kisiler dönüste bu sorunlarin ayni sekilde kendilerini bekledigini gördügünde zihinsel, duygusal, hatta bedensel sikintilar yasayabiliyorlar. Tahammülsüzlük, konsantrasyon güçlügü, çabuk sinirlenme veya aglamanin yaninda, uyku ve istah düzensizligi, tanimlanamayan agrilar, sabahlari yorgun kalkma da tatil sonrasi yasanabilen sikintilardan bazilari.”

Tatili bir kaçis degil, dinlenme olarak görmeli

Tatili, sikintilardan kaçistan çok vücudu ve zihni dinlendirmek, yeni seylerle tanistirmak, kesfetmek için ayrilan bir zaman olarak görmek gerektigini dile getiren Psikolog Aylin Sezer, bireysel ihtiyaçlarin farkinda olmanin önemine dikkat çekiyor:

“Kisinin yalniz kalmaya, sessiz, sakin bir ortamda olmaya ihtiyaci varsa, bu ihtiyaca uygun bir tatil planlamak gerekli. Öte yandan, kisinin ihtiyaci, zevk, enerji aldigi sey, yeni yerler görmek, yeni insanlarla tanismaksa, yine bu ihtiyaca yönelik hareket etmeli.”

Tatil dönüsü yasanan bu sikintinin nedenini bulun

Anadolu Saglik Merkezi Uzman Klinik Psikolog Aylin Sezer, tatil süreci nasil geçerse geçsin dönüs zor geldiginde bunun sebeplerini bulmaya çalismanin önemli oldugunu söylüyor. Sezer, “tahammülsüzlük, sinirlilik, uyku, istah bozukluklari, dönülen is veya ev ortamiyla mi ilgili, yoksa bedenin yeni düzene uyum saglayabilmek için birkaç güne mi ihtiyaci var” bunlari kestirmek gerekiyor diyor.

Tatil dönüsü yasanan sikintilarin, aslinda bu problemleri yaratan nedenleri çözmek için bir firsat olarak degerlendirilmesi gerektigini vurgulayan Sezer, tatil sonrasi dinlenmis zihin ve beden ile yasanan sorunlara yeni bir bakis açisiyla yaklasmanin, yeni çözüm yollari bulmaya çalismanin daha etkili olabilecegini hatirlatiyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla