Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mart 2015, 14:01   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Menisküs Ne Zaman Ameliyat Edilmeli?

Menisküs yirtigi her ne kadar futbolculara özgü bir hastalik olarak düsünülse de, genç ya da yasli birçok kisinin günlük hayatta hareketlerini kisitliyor. Bilinçsizce ya da uygun olmayan ekipmanla yapilan spor ise bu rahatsizliga davetiye çikariyor. Medikal tedavi sonuç vermiyorsa ya da ani olusan bir yirtik diz ekleminin hareketini engelliyorsa, cerrahi tedaviler gündeme geliyor.

Menisküs, bir hastalik ismi olarak algilansa da aslinda diz eklemi içerisinde iç ve dis olmak üzere iki tane olan, C seklindeki fibrokartilaj dokunun ismi. Acibadem Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Ragip Gökhan Ulusoy menisküs hakkinda su bilgileri veriyor: “Menisküsün temel görevi, yük dagilimini dengeleyerek eklem yüzeylerini korumak ve kayganligi artirarak eklem yüzeylerini beslemek. Ikincil görevi ise eklem stabilitesini saglamak. Bu dokunun yirtilmasi ise menisküs rahatsizligini ortaya çikartiyor.”

HER YASTA ORTAYA ÇIKABILIYOR

Ani olusan yirtiklarin genellikle spor aktiviteleri sirasinda meydana geldigini anlatan Dr. Ulusoy, “Özellikle sabit ayak üzerinde yapilan ani dönüsler, çömelip kalkmalar yirtiga neden oluyor. Diger yirtiklar ise genellikle daha ileri yaslarda doku asinmasina bagli olusuyor. Oturulan yerden kalkarken yapilan ani dönüsler de bu dönemde menisküs yirtigina sebep olabiliyor” diye bilgi veriyor.

CERRAHI MÜDAHALE NE ZAMAN GEREKIYOR?

Hastaligin tanisinda, klinik muayene ve radyolojik incelemelerden yararlaniliyor. Menisküs yirtiginin tek bir tedavi yöntemi yok. Tedavi; yirtigin tipi, büyüklügü ve yerine bagli olarak belirleniyor. Yirtigin küçük oldugu durumlarda, eklem kapsülüne yakin ya da dokunun kanlandigi bölgede olmasi halinde cerrahi olmayan yöntemlerin uygulandigini anlatan Dr. Ragip Gökhan Ulusoy, söyle devam ediyor: “Istirahat, soguk uygulama, non-steroid antienflamatuar ilaçlar cerrahi olmayan tedavinin temelini olusturuyor. Yirtigin çikartilmasi ya da dikilmesi gerekiyorsa, o durumda da cerrahi yöntemden faydalaniliyor.”

CERRAHI YÖNTEMLER, HANGI DURUMLARDA KAÇINILMAZ BIR TEDAVI YÖNTEMI OLUYOR?

Hastanin sikayetleri uygulanan koruyucu tedavi ile geçmiyorsa, yasam kalitesi olumsuz yönde etkileniyorsa veya ani olusan yirtik, siddetli agri ile birlikte dizi kilitlemisse cerrahi yöntemler düsünülüyor.Kisinin, ameliyat olana dek sikayetlerine neden olan aktivitelerden kaçinmasi gerekiyor. Ameliyat sonrasi alinacak önlemler ise yine aktivitelerden kaçinmak, kilo vermek, asiri ve agir sporlardan uzak durmak olarak siralaniyor.

SPOR AYAKKABI SEÇIMI ÖNEMLI

Özellikle spor yapanlar için uygun spor ayakkabi seçimi, rahatsizliktan korunma noktasinda önem tasiyor. Dizi büken, bacagin bütün olarak geriye gitmesini saglayan hamstring kaslari ile quadriceps adi verilen uyluk ön kaslari ve baldir kaslarinin güçlendirilmesi de dizleri korumaya yardimci oluyor. Ayrica yirtiga sebep olan mekanizmalari ve dogru dönme, yavaslama ile durma tekniklerini bilmek de kisiyi bu rahatsizliktan uzak tutuyor.

MENISKÜSÜN BELIRTILERI

Agri, hafif sislik, takilma veya kilitlenme, dizde bosalma hissi ve dizi tam hareket ettirmede zorluk.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla