Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mart 2015, 14:18   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Soguk alginligi salginina yakalanmayin!

Gün içinde degisen hava sicakligi, yagmur sonrasinda hizla açan günes ve günesin batmasiyla bir anda baslayan serinlik, sonbahar mevsimini “soguk alginligi” mevsimi haline getiriyor. Özellikle okul veya is yerleri gibi toplu yasam alanlarini paylasan kisiler arasinda hizla yayilan ve bulasici olan soguk alginligindan korunma yollarini bilmek, tedavi yöntemleri hakkinda bilgi sahibi olmak kadar önem tasiyor.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Bogaz Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Yilmaz, sonbahar aylarinda salgin olarak görülen soguk alginligi hakkinda bilgi verdi ve salgindan korunma yöntemlerini anlatti.

Soguk alginligi 1-2 hafta içinde kendiliginden düzelebilir

Soguk alginligi; burun akintisi ile baslayan özellikle sonbahar sonu, kis ve ilkbahar basinda salginlara yol açan yüksek derecede bulasici viral bir enfeksiyondur. Genellikle hafif belirtilerle 1- 2 hafta içinde kendiliginden düzelmesine ragmen, özellikle çocuklarda okullarindan geri kalmaya, eriskinlerde ise is gücü kaybina sebep olmaktadir. Isgücü kaybi açisindan bakildiginda tüm dünyada ise devamsizligin %10′undan sorumludur.

Orta kulak iltihabi, sinüzit, bronsit, zatürre gelisebilir

Ilk belirti olan burun akintisinin disinda burun tikanikligi, hapsirik, bogaz agrisi, öksürük ve bas agrisi olabilir. Ates, hafiftir; 37-38 derece arasinda seyreder. Halsizlik, kirginlik da görülebilir. Eger bakteriler de olaya eklenirse, orta kulak iltihabi, sinüzit, bronsit veya pnömoni (zatürre) gelisebilir ve buna bagli olarak da kulak agrisi, akinti, balgam çikarma, yüksek ates gibi sikâyetler eklenebilir.

Tedavide burnun açik tutulmasi önemli

Soguk alginligi tedavisi için mümkünse en azindan bir iki gün istirahat edilmelidir. Bol ilik sivi tüketilmelidir. Ihlamur, adaçayi, nane, limon çaylari bunun için idealdir. Mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveler ve her türlü sebze bolca yenmelidir. Oda nemli olmalidir. Örnegin, kalorifer peteklerinde su kaplari bulundurulabilir. Halsizligi ve kirginligi almasi ve burun tikanikliginin giderilmesi için antigribal ilaçlar, burun açici ilaçlar alinabilir. Soguk alginligina bagi komplikasyonlarin önlenmesinde özellikle burnun açik tutulmasi önemlidir. Tedavide antibiyotiklerin yeri olmadigi gibi iyilesmeyi de geciktirir. Antibiyotik ancak üzerine bakteriyel bir baska enfeksiyon eklendiginde doktorun önerisi ile kullanilabilir. Soguk alginliginda aspirin de kullanilmamalidir.

Soguk alginligindan korunmak için…

Soguk alginliginda, tedaviden daha önemlisi hastalanmadan önlem almaktir. Yani hastaligin bulasmasini engellemektir.

Bunun için;

• Sonbaharda grip asisi yaptirabilirsiniz.

• Disaridan geldiginizde ellerinizi sabunla yikamali ve bunu çocuklarinizin da aliskanlik haline getirmesini saglamalisiniz.

• Soguk alginligi olan kisilerle yakin temastan kaçinmalisiniz.

• Hapsirir veya öksürürken kâgit mendil ile burnunuzu ve agzinizi kapatmalisiniz.

• Kis aylarinda bol sivi almali ve beslenmenize özen göstermelisiniz.

• Sigara içmemelisiniz.

• Özellikle kaloriferli evlerde yatak odasindaki nem oranini normal sinirlar içinde tutmalisiniz.

• Küçük çocuklar, yasli hastalar, seker hastaligi, kanser veya diger sistemik hastaligi olan kisilerin soguk alginligina karsi daha dikkatli olmasi gerekir. Bu hastalar kendilerinde soguk alginligi belirtilerini görmeye basladigindan itibaren vakit kaybetmeden doktora basvurmalidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla