Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Mart 2015, 14:22   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bayramda çocukla rahat seyahat için ipuçlari

Kurban Bayrami için tatil planlari yapilmaya baslandi bile. Ancak çocuklarla yapilacak seyahatlerde biraz daha dikkatli olmak gerekiyor. Anne-babalara bazi önerilerde bulunan Anadolu Saglik Merkezi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Elif Hakko, “bayram tatilinizin tadi kaçmasin” diyor.

Dört günlük Kurban Bayrami tatiline Arefe günü ve 29 Ekim de eklenince tatil süresi uzadi. Durum böyle olunca tatil için baska sehirlere, baska ülkelere gitme planlari da yapilmaya baslandi. Yolculuk, degisen iklim sartlari ve yemek düzeni herkes için bazi riskleri tasisa da bundan en çok çocuklar etkileniyor.

Seyahat programinin çocuklara da uygun olarak ayarlanmasi gerektiginin altini çizen Anadolu Saglik Merkezi Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Elif Hakko, anne-babalara çocukla seyahat için önerilerde bulunuyor.

Gitmeden grip asisini yaptirabilirsiniz

Dr. Hakko, “Çocuklar tehlikelere karsi yetiskinlere göre daha hassastir. O yüzden çocuklar için daha dikkatli davranmak gerekir. Mesela, hazir mevsimiyken tatile çikmadan önce grip asilarini yaptirmak çok önemli bir tedbir olabilir. Çünkü çocuklar, gidecekleri yerlerde kalabalik ortamlara girecekler. Aslinda ayni sey yetiskinler için de geçerli” diyor.

Çok daha kolay zehirlenirler

Çocuklarin besinlerden çok daha kolay zehirlenebildigini, yetiskinlere göre daha kolay ishal oldugunu belirten Dr. Elif Hakko, bu yüzden çocuklarin yedikleri ve içtiklerinin hijyenine ayrica dikkat etmek gerektigini vurguluyor.

Bayram tatilinde sicak bölgeleri tercih eden ailelerin, havuzdan bulasabilecek enfeksiyonlara karsi havuz suyunun temizliginden emin olmalari gerektigi uyarisini da yapan Enfeksiyon Hastaliklari Uzmani Dr. Elif Hakko “Çünkü göz iltihaplanmasi ya da mantar enfeksiyonlari gibi havuzlardan da bulasan bir takim hastaliklar var” diyor.

Ayrica çocuklarin günesten daha fazla etkilendiklerinin altini çizen Dr. Hakko “çocuklu ailelere bayram tatillerinde dogru yerleri ve dogru otelleri tercih etmelerini öneririm” diye sözlerine devam ediyor.

Ailece dikkat edilecek noktalar:

• Gideceginiz ülkenin hastalik risklerine göre hekime danisarak uygun ilaçlari alin, hastaliklara karsi gerekli asilarinizi önceden yaptirin.

• Kalacaginiz süre boyunca sagliginizla ilgili ihtiyaciniz olacak seyleri yaniniza alin. Örnegin bir seker hastasiysaniz ve gideceginiz yerde bes gün kalacaksaniz o süre için gerekli ilaçlari yaninizda bulundurun.

• Yapilacak aktiviteyle ilgili meydana gelebilecek kazalar için önceden bir takim önlemler alin. Örnegin dagcilik gibi riskli bir spor yapilacaksa öncesinde tetanoz asisi yaptirin.

• Tatil demek aslinda yemek demek. Bu yüzden özellikle daha önce hiç ziyaret etmediginiz farkli bölgelere gidiyorsaniz midenizin hiç alisik olmadigi yemeklerle karsilasirsiniz ve muhtemelen bu yemekleri denemek istersiniz. Bu durumda bagirsak sisteminizin alisik olmadigi bir takim mikroplarla karsilasabilirsiniz. Bu da ishallere neden olabilir. Böyle bir durumla karsilasmamak için yemek seçiminde dikkatli davranmak ve hijyeninden emin olunan yiyecekleri seçmekte fayda var. Kapali kutulardaki yiyecek ve içecekler tercih edin.

• El hijyeni çok dikkat edin. Özellikle tuvalet sonrasi ellerinizi mutlaka yikayin.

• Soguk bir sehre gidiyorsaniz, vücudunuzun aliskin oldugu hava sicakliginin çok altinda bir sicaklikla karsilasirsiniz. Bu nedenle vücudu o ülkenin sicakligina adapte edecek sekilde giyinmek ve beslenmek gerekir. Ya da tatilinizi sicak bir bölgeye geçirecekseniz o bölgenin sartlarina uygun sekilde vücudu hazirlamakta fayda var. Özellikle de giysi konusunda tedbirli olmak gerekir.

• Ayrica günese karsi korunmak da çok önemli. Cildimizi günesin zararli isinlarindan korumak için cilt koruyucular ve günes gözlüklerimizi yanimizda götürmeyi unutmamaliyiz.

• Uçakla ya da otobüsle uzun yolculuk edenlerin, özellikle de hamileler, seker hastalari ve asiri kilolu kisilerde pihtilasma ve akciger pihti atmasi açisindan riskleri var. Bu yüzden uzun yolculuga çikan kisilerin uçaktaysa, arada kalkip bir süre yürümeleri, otobüsteyse molalarda kisa bir yürüyüs yapmalari gerekir. Ayrica mümkünse bacaklarini uzatmalari önerilir. Bunlarin disinda yol süresince bol su tüketilmeli. Eger ciddi bir risk tasiyorlarsa, hekim tarafindan gerekli görülürse yolculuk öncesi bir takim kan sulandirici ilaçlar da alabilirler.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla