Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2015, 11:03   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sedef ciddi hastaliklara zemin hazirlayabilir

En agir seyirli deri rahatsizliklarindan biri olan sedef hastaligi, hem vücutta neden oldugu görünümü hem de bulasabilecegi endisesi ile hastalari huzursuz ediyor. Sedef, ihmal edildigi ve kontrol altina alinmadigi takdirde; kalp, tansiyon ve obezite gibi birçok rahatsizliga da zemin hazirlayabiliyor.

Memorial Hizmet Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hande Ulusal, sedef hastaligi ile ilgili merak edilenler hakkinda bilgi verdi.

Ailesinde sedef hastaligi olanlarda daha sik görülüyor

Sedef, toplumda % 1-3 oraninda görülmekte olan kronik bir hastaliktir. Keskin sinirli, kirmizi bir zemin üzerine yerlesmis sedef gibi beyaz renkte kabuklarla kendini gösterir. Kabuklarin renginden dolayi “Sedef hastaligi” denmektedir. Hastaligin tanisi dermatolojik muayene ile konmaktadir. Ancak bazi durumlarda biyopsi incelemesi gerekmektedir. Siklikla saç içinde, diz, dirsek ve tirnak gibi bölgelerde bulunabilecegi gibi daha yaygin da olabilmektedir. Hastaligin olusumunda bagisiklik sistemi ve genetik faktörler ön planda yer almaktadir. Ailesinde sedef hastaligi olmayan bir kiside hastalik gelisme riski % 1-2 iken, 1 veya daha fazla ebeveyninde hastalik görülen bir kiside risk % 50’ye kadar çikmaktadir.

“Sedef hastalari evlenemez” söylentisi tamamen yanlis

Hastalik iyilesme ve tekrarlama dönemlerinden olusmaktadir. Bu yüzden ömür boyu devam edebilen bir hastaliktir. Kadinlarda genellikle daha erken yasta baslamaktadir. Hastaligin baslangiç yasi genellikle 20’li 30’lu yaslardir. Kesin bir kural olmamakla birlikte hastalik ne kadar erken baslarsa ve aile öyküsü de varsa o kadar dirençli seyretmektedir. Sedef hastaligi özellikle yaygin oldugu durumlarda hastanin yasam kalitesini ciddi ölçüde etkilemektedir. Halk arasinda “Sedef hastaligi bulasicidir, sedef hastalari evlenemez” sekildeki olumsuz inanislara itibar edilmemesi gerekir. Sedef hastaligi bulasici bir hastalik olmadigindan sedefli bir hasta diger bir kisinin sagligini tehdit etmez.

Baska hastaliklarin habercisi olabilir

Fiziksel travmalar, soguk hava, bakteriyel ve viral enfeksiyonlar, stres, agri kesiciler basta olmak üzere bazi tansiyon ilaçlari veya kortizonun kesilmesi, alkol ve sigara sedef hastaligini tetiklemektedir. Sedef hastaligi eklem romatizmasi (artrit),yüksek tansiyon, kolesterol yüksekligi, obezite, depresyon, seker hastaligi ve koroner kalp hastaligi gibi bir takim baska hastaliklara da zemin hazirlayabilmektedir.

Hastaligin seviyesine göre tedavi uygulaniyor

Kesin tedavisi olmayan sedef hastaliginda kullanilan birtakim ilaçlar bulunmaktadir. Hastaligin dagilim ve siddetine göre tedavi seçenegine karar verilmektedir. Hafif hastalikta “topikal” yani deriye yüzeysel olarak uygulanan tedavilerden (kortizon, kalsipotriol, takrolimus vs) faydalanirken, daha yaygin olan hastalikta fototerapi ya da geleneksel hap veya igne tedavilerine (metotreksat, siklosporin, asitretin) geçilmektedir. Son yillarda geleneksel tedavilere dirençli olan hastalarda “biyolojik ajan” denilen ileri teknoloji ilaçlar kullanilmaktadir. Bu ilaçlar igne veya serum yoluyla dermatoloji, iç hastaliklari ve gögüs hastaliklari uzmani gözetimi altinda uygulanmaktadir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla