Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2015, 11:04   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Basarili ve saglikli okul yasaminin sirlari

Kis aylarinin gelmesiyle birlikte nezle, grip, soguk alginligi kapali alanlarda yayiliyor ve bagisiklik sistemi zayif olanlari hasta ediyor, özellikle alerjik kisileri çok etkiliyor ve daha agir sonuçlar olusturuyor. Prof. Dr. Yonca Tabak, gereksiz yere antibiyotik kullaniminin vücut için yararli bakterileri öldürdügüne deginiyor. Hastaligi antibiyotiksiz atlatmanin ve bronsa inmeden engellemenin basit yöntemlerle mümkün oldugunu belirtiyor, velilere ve ögretmenlere tavsiyelerde bulunuyor.

Prof. Dr. Yonca Tabak, soguk alginliginin yavas seyreden bir hastalik oldugunu, bogaz agrisi, hapsirma, burun akintisi, burun tikanikligi ve hafif öksürük belirtileriyle kendini gösterdigini söylüyor. Grip enfeksiyonunun ise birkaç saat içinde aniden ortaya çikan yüksek ates ile birlikte siddetli bas agrisi ve tüm vücutta yaygin kas agrisi, agir halsizlik belirtilerinin oldugunu vurguluyor. Alerjisi olan kisilerin üst solunum yolu enfeksiyonu gibi seyreden soguk alginligina daha çok yakalandiklarini belirtiyor ve gereksiz antibiyotik kullanmamanin yani sira basit uygulamalarla hastaligin önlenebilecegine deginiyor.

Kahvalti

Çocuk Hastaliklari ve Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, sabahlari birçok çocugun yeterince erken uyanamadigi için istahsiz oldugunu ve sirf birkaç lokma yemesi için ailelerin, kakaolu findik ezmesi, ekmek veya kakaolu misir gevregi gibi hizli ve hazir gidalar ile kahvalti etmesine göz yumduguna dikkat çekiyor. Bu gidalarin besleyici hiçbir degerinin olmadigini söylüyor. Özellikle alerjik çocuklarda mideden reflüyü tetikleyen bu gidalarin, astima neden oldugunu belirtiyor. Bunun yerine bol tahilli ekmek, peynir, zeytin, yumurta, salatalik ve sekersiz marmelat gibi vitaminden zengin beslenmenin çocuklarin bagisiklik sistemlerini güçlendirecegine vurgu yapiyor.

Ögle Yemegi

Prof. Dr. Yonca Tabak, okullardaki ögle yemeklerinin hamburger, patates, kola gibi hizli ve hazir gida ile yapilmamasi gerektigini vurguluyor. Et, sebze yemegi, salata ve meyveden olusmasi gereken ögle yemeginin, hazir gidali kantin aliskanliginin yerine geçmesi gerektigini söylüyor. Özellikle siniflarda ödül olarak çikolata verilmemesi gerektigini, çikolatanin reflü olusturduguna dikkat çekiyor. Ögretmenlerin, basit ama çok degerli bu uygulama ile birçok çocugun daha az hastalanmasini saglayacaklarina deginiyor.

Aksam Yemegi

Prof. Dr. Tabak, aksam yemeklerinin de sabah ve öglen kadar önemli oldugunu, gece reflünün önlenmesi için yatmadan en az 2 saat önce tamamlanmasi gerektigini belirtiyor. Bu ögünde agir yagda kizarmis gidalar yerine, yag orani düsük hafif beslenmenin gecenin rahat geçmesini sagladigini ve sabah istahinin açik olmasini sagladigina deginiyor. Çikolatanin içerigindeki kakaonun, midede asit salgisini arttirdigini ve reflüye neden oldugunu sürekli vurgulamak gerektigini söylüyor. Gece saatlerinde kakaolu gidanin özellikle kakaolu sütün içilmesinin önlenmesi gerektigini sözlerine ekliyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla