Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2015, 11:09   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Evlilik’te rehavete kapilmayin

Türkiye’de 2008 yilinda 99 bin 973 çift bosanirken, 2011 yilinda ise bu rakam 16.8’le artarak, 120 bin 117’ye çikti. Bu verilere göre, son 4 yilda Türkiye’de bosanma oraninin oldukça arttigini görüyoruz.

Reem Nöropsikiyatri Merkezi'nden Uzman Nörolog Mehmet Yavuz’a göre; 4 bin yillik toplumsal bir kurum olan evlilik; kimilerinin rüyasiyken kimilerinin de kâbusu olabiliyor. Çogunluk için gereklilik olan bu kurum, bazi çiftleri zamanla yoruyor ve evlilik hüsranla sonuçlanabiliyor. Günümüzde çiftlerin ilk bahanesi 'siddetli geçimsizlik' olsa da, bireyleri mutsuzluga sürükleyen faktörlerin basinda; kendileriyle barisik olmamalari ve kendi kapasitelerinin çok üstünde beklentileri olmasindan kaynaklaniyor.

Evlilik karari almadan önce iyice taniyin!

Ilk 1 yil, daha sonraki 6 yil ve evliligin 20. yili... Ani evliliklerde, nisanlilik dönemi geçirenlere göre ilk yil bosanma riskinin daha fazla oldugunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, aniden evlenenlerin birbirlerini ayni evde yasamaya baslayinca tanidigini ve uyumlu olmamalari halinde ilk 1 yil içinde bosandiklarini vurguladi. Ayrica, görücü usulü ile bir süre nisanli kalip evlenenlerin iliskileri aile büyüklerinin seçimleri ve tecrübeleri ile sekillendigi için flört evliligine göre biraz daha saglam olabiliyor. Bu noktada çiftler arasi sorunlarda aile büyüklerinin hemen devreye girip arabuluculuk yapmasinin önemli bir faktör oldugunu belirten Dr. Mehmet Yavuz, 20. yildan sonra bosanmalarda görücü usulü evlilik ve flört evliligi arasinda sayisal açidan bir farkin olmadigini da bizlere hatirlatiyor.

Mutlu evlilikler için bazi ipuçlari

Bilimsel bir arastirmada, her 100 kisiye hiç kipirdamadan karsi cinsten birisine bakmalari isteniyor, sonuç ise sasirtici… Birbirlerinin yüzlerine bakan çiftlerden bazilari asik olup evlenmeye karar veriyor. Dr. Mehmet Yavuz’a göre; tipki bu arastirmalarda oldugu gibi çiftlere her gün en az 5 dakika birbirlerinin yüzlerine bakmalarini öneriyor.

Bosanmayi önleyen davranislar

Karsilikli empati de evliligin yürütülmesinde önemli bir faktördür. Psikolojide ‘kendini gerçeklestiren ön kabul’ yasasina deginen Dr. Mehmet Yavuz, bir insanin herhangi bir konuda ön yargisi varsa, bir müddet sonra ön kabul olusan yasanin kendini gelistirmeye basladigini söylüyor. Kendini esinin yerine koyarak hareket etmek çogu zaman sorunlarin baslamadan çözümlenmesi ile sonuçlaniyor.

Saglikli bir evlilik yasantisi için neler yapilmali?

Elinizdekilerin degerini bilin

Sagliginizin, ailenizin, çocuklarinizin, dostlarinizin degerini bilin. Esinizle ortak arkadasliklar kurun.

Mutlulugunuz için araya hedefler koymayin

Kendinize ev, araba alinca, çocuk olunca ya da baska bir olay gerçeklesince mutlu olacagiz gibi hedefler koymayin. Mutluluk hedef degil, uzun bir yolculuktur.

Her elestiriye kulak vermeyin

Çevrenizdeki insanlarin elestirilerine ve önerilerine göre yasarsaniz, kendiniz için yasayamazsiniz.

Hatalara duyarli olmayin: Hatalar, tekrarlanmadikça görmezden gelinmelidir. Gördügünüz seyi söylemezseniz hafizanizdan uçup gider, söylerseniz hafizanizda yer eder. Her olumsuzlugu söze dökmeyin.

Evliliginize zaman ayirin

Çiftler, aksam yemeklerini birlikte yemeye gayret göstermeli, pazar sabahlari hep beraber uzun kahvalti keyifleri yapmalidir. Ayda birkaç kez konsere, sinemaya, tiyatroya bu da olmazsa piknige gidilmeli, seyahatlerden eslere hediyelerle dönülmelidir.

Baskalarina yardim edin

Yardima muhtaç insanlara birlikte destek olmaya çalismak, birliktelik duygusunu pekistirir. Bu da beraberlige takim ruhu kazandirarak iliskinin dogru çizgide ilerlemesini saglar.

Yalnizlik bir tercih olmasin

Dünya’da yalniz yasayanlarin sayisi, 1996’da 153 milyon iken, 2011 yilinda ise; 277 milyona yükselmistir. Yapilan arastirmalara göre, Dünya’da son 15 yilda yalniz yasayanlarin sayisi % 55 artti ve insanlar evlenmekten su an oldugumuz zaman itibariyle eskisinden daha fazla korkuyorlar.

Uzman Dr. Mehmet Yavuz’a göre; eslerden her ikisinin de çalisiyor olmasi, evliligi bosanmaya götüren nedenlerden biri. Çalisan kadina, ev islerinde erkegin yardimci olmamasinin yozlasmayi artirdigi ve çalisan kadinlarin profesyonel alanda, evlerinde iki farkli role sahip olmasinin yorucu oldugunu hatirlatti. Çalisan kadin evine vakit ayirdigi zaman kariyeri tehlikeye giriyor, kariyerine yöneldiginde evini ihmal ediyor. Isine daha çok vakit ayirdiginda, esler bunu anlayisla karsilamayabiliyor. Tüm bu nedenler dogrultusunda çalisan kadinlarda çalismayanlara göre 6 kat daha fazla bosanma vakasi görüldügünü belirten

Dr. Mehmet Yavuz, bunda ekonomik özgürlügün de payinin büyük oldugunu dile getirdi.

Tüm çiftler çesitli zorluklari asarak evlenme karari alirken ilerleyen dönemlerde bosanacaklarini düsünmezler. Ilerde bosanmamak için, her iki tarafinda onarici ve bagislayici olmasi evliliklerini saygi ve sevgi esliginde uzun bir süreçte yürütebileceklerine isaret ediyor. Dr. Yavuz, sorunlariyla bas edemeyen çiftlerin bir uzman yardimina basvurmalarini öneriyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla