Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2015, 11:26   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart TÜp bebek tedavisinde en Çok merak edilen 10 soru

Evli çiftlerin belli bir zaman sonra çocuk sahibi olma istegi bazen gerçege dönüsememekte ve hayal kirikligina neden olmaktadir. Peki, hangi durumlarda ve ne zaman tüp bebek tedavisine basvurmak gerekir? Memorial Atasehir Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Cem Demirel, tüp bebek tedavisine baslayacak olan çiftlere rehberlik etmesi için en çok merak edilen 10 soruyu yanitladi.

1- Tüp bebegi en fazla kaç defa deneyebilirsiniz?

Deneme sayisi konusunda bir sinir bulunmamaktadir. Ancak iyi merkezlerde yapilan tedavilere ragmen gebelige ulasilamamissa, deneme sayisi arttikça gebelik beklentisinde bir azalma olacaktir. Bazen nedeni belirsiz tutunamama problemi yasayan çiftler, birçok denemeden sonra gebelige ulasabilmektedirler. 8 ya da 10. denemeden sonra gebelik sansini yakalayan çiftlerin de öykülerine tanik olmaktayiz.

2- Yas, gebe kalma sansini etkiler mi?

Tüp bebek uygulamalarinda gebe kalma sansini belirleyen birçok nokta bulunmaktadir. Bunlardan en önemlisi, tedavi görmekte olan kadinin yasidir. Gebe kalma sansi 35 yasindan genç kadinlarda en yüksek, 35-38 yas arasinda kabul edilebilir, 38-40 yas arasinda azalan, 40-42 yas arasinda yine de ümidimizi korudugumuz, 42-44 yas arasinda ise gittikçe düsmüs durumdadir.

3- Transfer edilen embriyo sayisi gebelik sansini belirleyen bir faktör müdür?

Tüm yas gruplarina bakildiginda tek embriyo transferi ile gebelik beklentisi % 28 dolaylarinda iken, çift embriyo transferi ile bu oran % 45’e çikmaktadir. Tek embriyo transferi yapilan vakalarda geriye dondurulabilecek birçok embriyo kalmaktadir ve bunlarin kullanimi ile de ciddi oranda ilave gebeliklere ulasilmaktadir. Ciddi derecede erkek faktörüne bagli infertilitede, spermin ciddi sekil bozuklugu gösterdigi çiftlerde ve sperm üretiminin testiküler yetmezlik nedeniyle bozuldugu “azoospermik” vakalarda yine gebelik sansi tüp bebek tedavisinde düsmektedir.

4- Tüp bebekte düsük daha mi sik izlenmektedir?

Tüp bebek tedavisi ile elde edilen gebeliklerde düsük riski, normal yolla kalinan gebeliklerden çok az daha yüksektir. Bunun nedeni tedaviden degil, gebe kalamamaya neden olan problemin kendisinden kaynaklanmaktadir.

5- Tüp bebek gebeliklerinin basinda izlenen vajinal kanamalar normal midir?

Gebe kalmis hiçbir hastada vajinal kanama normal kabul edilmemelidir ve doktora mutlaka danisilmalidir. Fakat öte yandan da tüp bebek gebeliklerinin basinda vajinal kanama ve lekelenmelere çok sik rastlanilmaktadir. Bu, mutlaka kötüye gidisin bir göstergesi olmayabilir.

6- Dondurulmus embriyolar ile sans nedir?

Bazi tüp bebek uygulamalarinda transfer edilen embryolarin disinda elimizde geride çok iyi kaliteli embriyolar kalabilmektedir. Bu embriyolarin dondurulup saklanmasi, aileye ileride tekrar bir gebelik sansi verebilmektedir. O nedenle embriyo dondurma hastalar için çok faydali bir uygulamadir. Dondurulan embriyolar çözündükten sonra %70-80 canli kalmakta ve %50-70 oraninda gebelikle sonuçlanmaktadir. Dondurulmus embriyolar ile elde edilen bebeklerin sagligi, dogal yolla elde edilen gebeliklerden farkli degildir.


7- Tüp bebek öncesinde herhangi bir diyet uygulanmali mi?

Bu konuya iliskin yeterli bilimsel çalisma verileri olmamakla birlikte; bazi çalismalar özellikle gebelik planlamasina geçildigi dönemde (prekonsepsiyonel dönem) Akdeniz tipi diyet (yüksek oranda bitkisel yaglar, sebzeler, balik ve baklagiller ve hafif atistirmaliklar) ile beslenen hastalarda tüp bebek basari oranlarinin artigini göstermektedir. Akdeniz diyetindeki bitkisel kaynakli az doymus yaglar, yüksek folik asit ve B6 vitamini bu beslenme seklinin üstünlügünde belirtilen temel içeriklerdir.

8- Tüp bebek tedavisi öncesi kilo vermek gerekli mi?

Kilolu bayanlarda tüp bebek tedavisi öncesi kilo verilmesinin tedavi sonuçlarina olumlu etkisinin olabilecegi yönünde net bilgi bulunmamaktadir. Fakat kilonun ideal düzeylere getirilmesi, tedavi süresinin kisalmasina, ihtiyaç duyulan ilaç miktarinin azalmasina ve tüp bebek ile gebe kalinilirsa düsük yapma riskinde azalmaya neden olmaktadir. O nedenle ideal kilolara gelmenin tedavinin sonuç disindaki özelliklerine ve gebelik olustugunda da düsük ya da gebelik sekeri gibi problemlere karsi faydasi bulunmaktaktadir.

9- Embriyo transferinden sonra cinsel yasam devam edebilir mi?

Cinsel yasamin devami gebeligin tutmasina engel olusturmaz. Fakat yumurta toplama isleminden sonra yumurtaliklarin hala çok büyük olabilmesi, vajinal yolla kullanilan ilaçlar, bazen lekelenme tarzi vajinal kanamalar, normal bir cinsel iliski sürecini anne adayi için rahatsizlik verici olabilmektedir.

10- Agir kaldirma gebeligin tutunmasina etki eder mi?

Halk arasinda düsünülenin aksine, transfer sonrasi hareket etmek, agir kaldirmak, seyahat etmek, öksürmek, ikinmak, yüksege uzanmak, transferden hemen sonra ayaga kalkmak gibi aktivitelerin gebeligin tutunma ve devami üzerine herhangi hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Bu dönemde dikkat edilmesi gereken doktorlarin önerdigi ilaçlari düzenli kullanilmasi ve eger yumurtaliklar asiri derecede uyarilmis ve büyümüslerse de fazla agri ve rahatsizlik duyulmamasi için dinlenilmesidir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla