Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2015, 11:34   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Isyeriniz Alerjinizi Arttiriyor Olabilir

Dünya Saglik Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 300 milyon astim hastasi bulunuyor, her yil 250.000 kisi astim sebebiyle hayatini kaybediyor. Yüzyilin hastaligi olan alerjinin ekonomiye yükünün ise, hastane masraflari, ilaçlar, ise gidememe gibi nedenlerden dolayi Amerika’da 707 milyar dolar, Avrupa’da ise 25 milyar Avro oldugu belirtiliyor.

Türkiye’de 4 milyon astim hastasi bulundugunu belirten Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak Amerika’nin bazi eyaletlerinde uygulanan kamu binalarinda ki “parfüm yasagini” degerlendiriyor, isyerlerinde kullanilan kimyasallarin saglik açisindan önemine deginiyor ve yöneticileri uyariyor.

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, yüzyilin hastaliginin alerji oldugunu ve alerjinin sebeplerinden birinin de kisinin kimyasallara karsi asiri duyarliligindan kaynaklandigini belirtiyor. Isyerlerinde temizlik amaçli kullanilan ucuz, kokulu kimyasallarin yani sira çalisanlarin parfümlerinin bile bu ataklara sebep olduguna dikkat çekiyor. Amerika’da alerjik kisilerin kimyasallar yüzünden açtigi davalarin artmasi sebebiyle, kamu kuruluslarinda parfümün yasaklandigini, temizlik maddelerinin ise kokusuz ve saglikli olanlarinin tercih edildiginin altini çiziyor.

Yöneticiler Dikkat!

Alerjinin ekonomiye yüküne deginen Prof. Dr. Yonca Tabak, çalisanindan verim alabilmesi için her yöneticinin, çalisma alanini saglik açisindan degerlendirmesini tavsiye ediyor ve gerekli önlemlerin alinmasini istiyor. Alerjinin Türkiye ekonomisine zarar vermemesi için her yöneticinin alacagi basit önlemlerin, performans düsüklügünü, üretim ve is günü kaybini, hastane ve ilaç masraflarini azaltacagina dikkat çekiyor.

Kimyasallar Nasil Etkiliyor?

Prof. Dr. Tabak; kimyasallarin, kokularin yogun oldugu, oksijenin az bulundugu ortamlarda hirilti, nefes darligi ve öksürük seklinde ataklarin olusabildigini, kasinti, kizariklik, döküntü gibi reaksiyonlar gelisebildigini söylüyor. Kimyasal madde buharinin, küf kokusunun, alerjisi olmayan saglikli kisileri bile olumsuz etkiledigine deginerek, çok az miktarinin bile astimli hastalarda, alevlenme olusturdugunun altini çiziyor.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Alerji Uzmani Prof. Dr. Yonca Tabak, astim tanisi almis çocuk ya da yetiskin hastalarin oda spreyi, parfüm, çamasir suyu kokusu, kolonya gibi kimyasal maddelerin buharindan rahatsiz oldugunun bilinmesi gerektigini vurguluyor. Bu hastalarin bulunduklari ortamda bu tip maddelerin bulundurulmamasi, kullanilmamasinin önemine deginiyor.

Çocuklar Için;

Okullarda her 5 çocuktan birinin alerjik, her 10 çocuktan birinin de astim oldugunu belirten Prof. Dr. Tabak, okul ortaminda koku veren kimyasal yapistirici, kalem, dezenfektan jel, kolonya, çamasir suyu gibi maddelerin yasaklanmasi gerektiginin altini çiziyor. Alerjik çocuklar azinlikta bile olsa, tüm okulda uygulamasinin altini çiziyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla