Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2015, 11:40   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Bas dönmesi hayatinizi karartmasin!

Pek çok hastaligin belirtisi olabilecek vertigo, yani bas dönmesi yasam kalitesini büyük ölçüde düsürüyor. Istanbul Medipol Hastanesi KBB Hastaliklari ve Bas Boyun Cerrahisi’nden Yrd. Doç. Dr. Özmen ÖZTÜRK, bazi hastaliklarin vertigoya yol açabilecegini ama tanisi konduktan sonra uygun tedaviyle bu rahatsizligin önlenebildigini söyledi.

Sürekli bas dönmesinden mi sikayetçisiniz? Ayaktayken, yürürken siddetle sallandiginizi düsünüyor ve oturma ihtiyaci mi hissediyorsunuz? Belki de bütün bunlar vertigo yüzündendir!

Aslinda ‘vertigo’ terimi kendi basina bir hastaligi tanimlamiyor. Vertigo bas dönmesi kelimesinin Latincesi ve pek çok hastaligin vertigoya yol açtigi biliniyor. Hastanin dengesini saglamada karsilastigi her türlü problem bu baslik altinda incelenebiliyor.

Istanbul Medipol Hastanesi KBB Hastaliklari ve Bas Boyun Cerrahisi’nden Yrd. Doç. Dr. Özmen Öztürk vertigoya yol açan nedenleri ve vertigoyu tetikleyen rahatsizliklari su sekilde siraladi: “Vertigo özellikle iç kulagi bagli gelisen hastaliklarda görülmektedir. Pozisyona bagli bas dönmesi (iç kulakta denge ayarini saglayan kristal yapidaki toza benzeyen maddelerin pozisyon kaybina bagli olarak fonksiyonel ayarlarin yitirmesi), Meniere hastaligi (iç kulak sivisinin kimyasal yapisinin degismesi ve iç kulak sivi basincinin artmasi), vestibüler nörinit (iç kulak denge sinyallerini beyne ulastiran sinirin iltihaplanmasi), kronik orta kulak iltihaplanmalari, enfeksiyonlarin iç kulagi etkiledigi labirentit olarak adlandirilan hastaliklar ve tümörel tutulumlar KBB ile ilgili bas dönmesi sebepleri arasinda sayilmaktadir. Nöroloji, dahiliye, kardiyoloji ve fizik tedavi tarafindan degerlendirilmesi gereken pek çok hastalik da vertigoya yol açabilir.”

Ölümcül bir hastalik zannediliyor

Çogunlukla aniden gelisen pozisyonel vertigonun hastalarin paniklemesine neden oldugunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özmen, sözlerini söyle sürdürdü: “Korku içinde acil servise basvuran hastalar, ölümcül bir hastaliga sahip olduklarini düsünürler. Ilk degerlendirme ve taninin konulmasindan sonra verilen tedavinin bas dönmesini yatistirmasina ve hastalarda belirgin bir rahatlama hissinin gelismesine ragmen yaklasik olarak 10 güne kadar uzayan sikintili bir dönem olmaktadir. Bu dönemde hastalarda belirgin is kaybi olurken, hayat kalitesinde düsüs, uyku ve beslenme düzeninde de bozulma olmaktadir. Bu dönemde hastalarin psikolojik olarak da desteklenmeleri gerekmektedir.”

Depresyon ve migrenle baglantisi var

Bas dönmesi genellikle kadinlara özgü bir rahatsiz olarak biliniyor. Peki bu dogru mu? Vertigoya en çok kadinlarda mi rastlaniyor. Yrd. Doç. Dr. Özmen Öztürk’ün verdigi bilgiye göre, kadinlarda görülme orani erkeklere göre oldukça yüksek: “Özellikle kronik ve ataklar halinde tekrarlayan bir hastalik olan Meniere hastaligi yüzde 80’e yaklasan oranlarda kadinlarda görülür. Kadinlarda daha sik görülme egiliminde olan depresyon ve migrenin de dengesizlik hissi ve vertigo ile yakindan iliskisi ispatlanmistir.”

Vertigo pek çok durumda gelisebiliyor. Bas dönmesine neden olan hastaligin tanisi kondugu zaman uygun tedavi seçeneklerinden faydalaniliyor. Çogunlukla iç kulak kaynakli gelisen, ani baslayan selim karakterde pozisyonel bas dönmesinde, KBB hekimi tarafindan uygulanan düzeltici manevralar ve ilaç tedavisi yüz güldürücü sonuçlari kisa bir zaman içerisinde sagliyor. Ama az da olsa, ileri tetkiklerin ve çesitli branslardan hekimlerin degerlendirmesi gereken durumlar da mevcut. Vertigoya yol açan hastaliklarin tedavisi çogunlukla kisa süreli olsa da, tekrarlayan sikayeti olan hastalarin uzun süreli takipleri gerekebiliyor.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla