Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 15:05   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Okullar aÇilirken beslenme Önerileri

Biz diyetisyenler, okul öncesi dönemdeki ve okul çagindaki çocuklarin beslenmesinden bahsederken çocuklarin hem fiziksel büyümeleri hem de zihinsel gelismeleri için gerekli enerji ve besin ögelerini saglayabilecek bir beslenme plani düsünürüz. Ayni zamanda ileri yaslarda olusabilecek kronik hastaliklarin önüne geçebilmek için saglikli yeme aliskanliklari olusturmak ve çocuklarin saglikli kiloda olmasinin saglanmasini da göz önünde bulundururuz.Çünkü yeni arastirmalar bize gösteriyor ki sisman çocuklar, yasina ve boyuna göre saglikli kiloda olan çocuklara göre ileriki yaslarda kilo problemi ile daha çok mücadele ediyorlar.Sismanlik da çagimizin en temel saglik sorunlarindan biri ve seker hastaligi,kalp hastaligi gibi önemli baska hastaliklara da davetiye çikariyor.Bu sebeple çocuklara saglikli yeme davranisi kazandirmak O’nun gelecegine yapilmis bir yatirim olarak düsünülmeli.

Çocuklarda saglikli beslenme aliskanliklarinin olusturulmasi aile içinde baslar.Çocuklarin beslenme aliskanliklari ,sofra düzeni ,yemek aralarinda atistirdiklari gidalar bile genellikle aile bireylerinden etkilenerek olusur.

En önemli ögün kahvalti

Kahvalti günün en uzun açligi olan gece açligini takip etmesi nedeniyle biten enerjinin tekrar alinabilmesi için en önemli ögündür.Sabah kahvalti aliskanligi olmayan bir aile içinde genellikle çocuklar da okula gitmeden önce kahvalti yapmak istemez.Ancak siz de ise gitmeden önce 15-20 dakika kadar erken kalkip çocugunuzla beraber kahvalti yaparsaniz çocugunuza kahvalti yapma aliskanligi kazandirmaniz daha kolay olur.

Yapilan çalismalarda kahvalti yapmanin okul basarisini arttirdigi ve çocuklarda kavrama ve problem çözme yetenegini olumlu etkiledigi gösterilmistir. Çocuklarin kahvalti yapmasi kadar kahvaltida yedigi besinlerin içerigi de önemlidir. Kahvaltida çabuk sindirilen, kana çok çabuk karisan sekerli gidalar yerine süt, yumurta gibi yavas emilen, tokluk hissi daha fazla olan ve büyüme döneminde daha fazla ihtiyaçlari olan proteinli gidalarla birlikte enerji ihtiyacini karsilayabilecek ekmek, meyve, taze sebze (domates,salatalik gibi) karbonhidrat içeren besinleri de almak gerekir.Tabii ki çocuklarin çok sevdigi bal,reçel,findik ezmesi ,taze meyve sulari gibi gidalar da zaman zaman kahvaltiyi renklendirmek amaciyla kullanilabilir.Anne sütünden sonra en iyi protein kaynagi olan yumurta da kahvaltinin vazgeçilmezlerinden biridir.

Okul menüleri

Okul döneminde anne babalarin en çok endise duydugu konulardan biri de okulda verilen yemeklerdir. Bazi veliler menülerin çok kalorili olmasindan bazilari ise kaliteli yemekler verilmemesinden sikâyet ederler. Tabii ki okul menüleri planlanirken çocuk beslenmesinin genel ilkeleri dogrultusunda plan yapilmalidir. Çocuklarin yeterli sebze,meyve,kurubaklagil ,yogurt tüketmesi saglanmali ,enerji ihtiyaci ise pilav,makarna,börek,komposto,sütlü tatli gibi besinlerle dengelenmelidir.Günümüzde bazi okullar menü planlamasini diyetisyen kontrolünde yapmaya baslamistir.Bu sayede menülerin çocuklarin gereksinimleri dogrultusunda yapilacagi kanisindayim.Ancak tabii ki maliyetler ve her çocugun beslenme aliskanliklarinin ayni olmadigi da göz önünde bulundurulursa her veliyi memnun etmek imkansizdir.

Beslenme Çantalari

Beslenme çantasi, çocugunuza evde ögrettiginiz beslenme aliskanliklarini devam ettirebilmesi için bir firsattir.Bu aliskanliklardan en önemlisi saglikli gida yeme davranisidir.Bununla beraber beslenme çantasi götürdügünde günlük besin gereksinimlerini karsilamasina yardimci ara ögünler yeme sansi da olacaktir.


Çocuklar özellikle tam gün okullarda okuyorlarsa bazi besinlerden eksik beslenebiliyorlar.Örnegin yeterli meyve ve sebze yiyemiyorlar.Beslenme çantasina koyacaginiz bir elma ve bir havuçla en azindan gün içinde de meyve-sebze yemis olur.Bunun disinda köfteli,tavuklu ve yesillikli sandviçler,ayran,süt gibi içecekler,taze meyveler,kek,meyveli yogurt gibi enerji açigini kapatacaklar tatlilar da beslenme çantasina konabilir.

Bunun disinda beslenme çantasina çikolata,gofret gibi gidalari daha az koymak gerekir.Bu tip gidalardan aldigimiz kalori daha çok bos kaloridir.Yani vitamin,mineral içerigi düsük ,kalori içerigiyse yüksektir.Mayonezli ve kremali gidalar da beslenme çantalari için özellikle sicak günlerde çok uygun olmayabilir.Çünkü bu tip gidalar daha çabuk bozulabilir ve çocugunuz bu gidalari bozuldugunu fark etmeden yiyebilir.

Çocuklar için kahvalti örnekleri

Menü 1
Peynirli,zeytin ezmeli,domatesli sandviç
Süt

Menü 2
Haslanmis yumurta
Beyaz peynir
Ekmek
Taze meyve suyu
Zeytin

Menü 3
Ispanakli omlet
Ekmek
Domates
Taze meyve suyu

Menü 4
Peynirli,otlu krep
Domates,salatalik
Süt
Çocuklar için beslenme çantalari

Menü1
Salatalik ve krem peynirli,beyaz peynirli sandviç
Meyve
Ayran

Menü2
Ton balikli, yesillikli sandviç
Portakal suyu

Menü3
Tavuklu, misirli yesil salata
Meyveli yogurt
Ekmek

Menü 4
Köfteli salata
Meyveli Kek
Süt
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla