Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 15:07   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Sabah agrilari ne zaman dikkate alinmali?

Sabah agrilarla uyanma sikayeti çok sik karsilasilan bir durum olsa da genellikle dikkate alinmaz. Anadolu Saglik Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, uykudan uyandiran bir agri ya da vücutta uyandiktan sonra olusan tutukluk hissinin bir saatten fazla sürmesi durumlarinda mutlaka bir hekime basvurulmasi gerektigini belirtiyor.

Sabah agrilari bir çok kisinin ortak sorunu. Peki, bu agrilar ne zaman ciddiye alinmali? Eger sirt ve bel agrisi ile uyaniliyorsa öncelikle bunun agri mi yoksa tutukluk mu oldugunun ayirt edilmesi gerektigini belirten Anadolu Saglik Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, hastalarin çogunlukla bu ikisini birbirine karistirdigini söylüyor. Aradaki farkin çok önemli oldugunu dile getiren Prof. Dr. Semih Aki, sabah agrilari ve agrilarin altinda yatan nedenler hakkinda önemli bilgiler veriyor.

Saglikli kisilerde tutukluk hissi bir saati geçmez

“Kisi kalktiginda tutukluktan bahsediyorsa bunun altinda yatan bir hastaligi düsünmek gerekir” diyen Prof. Dr. Semih Aki, yatak yapisi ya da fiziksel ortam ile etkenlerin disinda ayrica bir hastaligin tutukluga neden olma ihtimalinin çok yüksek oldugunu belirtiyor. Tutuklugun süresinin de önemli bir kriter oldugunu ifade eden Prof. Dr. Semih Aki, bu tutulmanin bir saatten fazla sürmesinin de bir hastalik isareti olarak sayildigini, böyle bir durumda mutlaka herhangi bir romatizmal hastaligin arastirilmasi gerektigini vurguluyor.

“Tutukluk bir hareket kisitliligidir. Tutuklukta, kisinin yataktan kalkip yüzünü yikayana kadar eklemleri çok iyi çalismaz, hareketlerini bir miktar kisitlanmis gibi hisseder” diyen Prof. Dr. Aki, saglikli kisilerde tutukluk hissinin kisa bir sürede geçecegini ve daha çok boyun, bel ve sirt bölgesi ile ellerde olustugunu söylüyor.

Hastalik agrilari istirahatte artar

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, agrilari söyle ayirt ediyor:

“Eger mekanik nedenler ya da fiziksel zorlamalar nedeniyle agri ortaya çikiyorsa bu genellikle hareketle artan, istirahatla azalan bir agridir. Ancak ciddi hastaliklardan kaynaklanan agri uykudan uyandirici, istirahatte artan bir agridir.

Yorgun uyanmanin en önemli sebeplerinden bir tanesinin de uyku kalitesinin iyi olmamasi oldugunu hatirlatan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Prof. Dr. Semih Aki, saglikli uykunun en önemli kriterlerini ise söyle siraliyor:

• Vücut seklini almayan yatak: Uyku kalitesinin iyi olmamasinin en önemli sebeplerinden birisi de yatagin vücuda uygun olmamasi. Eger kisinin vücudu, yattigi zaman yataga gömülmüyorsa yani yatak hastanin vücudunun seklini almiyorsa bu ideal bir sertliktir. Vücuttaki basinci dagitmasi açisindan son yillarda kullanilan silikon yataklar da sagliklidir. Ancak bunlardan herkes memnun kalmayabilir.

• Uygun sertlik ve yükseklikte yastik: Yastik seçiminde de en önemli kriterler uygun sertlik ve yüksekliktir. Yastigin sertligi kisiden kisiye degisir, o nedenle çok belirgin bir sey söylemek mümkün olmasa da kisi rahat ettigi sertlikteki yastigi kullanabilir. Yükseklik açisindan ise kisi yan yattigi zaman omuzla boyun bölgesi arasindaki boslugu doldurabilecek yükseklik ideal yükseklik olarak kabul edilir. Ancak bu kriter saglikli kisiler için geçerlidir. Boynundan rahatsizligi olan kisilere belli kaliptaki yastiklar önerilebilir. Boynuyla ilgili ciddi problemleri olan hastalara boynun hareketini engelleyen belirli sekildeki yastiklar verilebilir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla