Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 15:07   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart Demir eksikligi beyin gelisimini yavaslatiyor

Bebeklik çaginda görülen demir eksikligi çocuklarin okul performansini da olumsuz etkiliyor

Demir eksikligi, çocuklarin hem beyin gelisimini hem de bedensel gelisimini olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklarda demir eksikligi tedavisinde geç kalinirsa hasarin da kalici olabilecegini belirten Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hilal Mocan, bebeklerin saglikli beden ve beyin gelisimleri için ilk bir yil dogru ve demirce zengin beslenmenin önemine dikkat çekiyor.

Bebek beslenmesi konusunda Türkiye’de yapilan arastirmalara göre 5 yas alti her 2 çocuktan birinde demir eksikligi görülüyor. Yogun olarak 6 ile 36 ay arasi çocuklarda yasanan demir eksikligi, süt çocuklarinda beden ve beyin gelisimini yavaslatarak çocuklarin sosyal gelisiminin bozulmasina neden oluyor. Demir eksikligi olan çocuklarda beyin gelisiminin olumsuz yönde etkilendigi bilinirken, tedavi için hizli büyüme döneminin kaçirilmasi halinde kaybin geri dönüsünün de mümkün olmadigi belirtiliyor.

Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Hilal Mocan, özellikle büyümenin çok hizli oldugu 0 - 3 yas bebeklik ve çocukluk döneminde bebek beslenmesinin, çocugun fiziksel ve beyin gelisimi açisindan hayati öneme sahip oldugunu söyledi. Beyin gelisimi dolayisiyla bilissel gelisimin beslenme ile çok yakindan ilgili oldugunu belirten Mocan, “Beyin, demir eksikligine karsi son derece hassas bir bölgedir. Ilk 6 ay bebege verilebilecek en degerli besinin sadece anne sütüdür” dedi. Anneden depolanan demirin bebege ilk 6 ay boyunca yeterli gelebilecegine isaret eden Mocan, “Ancak özellikle 6. aydan itibaren anne sütü yetersizse, bebeklere litresinde 6 - 12 mg demir içeren formül mamalar ve demirce zengin oldugunu bildigimiz ek besinler (et, yumurta, baklagiller gibi) verilebilir” diye konustu. Pirinç unu, bisküvi, ekmek gibi kilo alimi disinda bebege faydasi olmayan besinlerden kaçinilmasini gerektigini de belirten Mocan, 1 yasindan önce inek sütünü de demir yönünden zayif oldugu için önerilmedigini hatirlatti.

Erken çocukluk döneminde yasanan demir eksikligi anemisinin, 11 - 14 yaslarindaki okul performansinin düsmesine neden olabilecegine dikkat çeken Prof. Mocan, “Iki yasina kadar demir eksikligi görülen çocuklarin fiziksel ve beyin gelisimleri düsük seviyelerde gerçeklesiyor. Sonrasinda ise demir takviyesi yapilsa bile bunun telafisi mümkün olamiyor” dedi.

Demirden Zengin Beslenme Sart

Amerikan Pediatri Akademi Komitesi, yeni doganlarin 9 - 12. ayda, prematürelerin ise 6. ayda demir eksikligi açisindan taranmasini öneriyor. Süt çocuklarinin demir ihtiyacinin, uygun beslenme ile kasilanamamasi halinde ‘Demir Eksikligi Anemisi’ hizla gelisiyor. Bebeklerin 6. aydan daha uzun süre ‘tek basina’ anne sütü ile ya da demirden eksik ek gidalarla beslenmesinin demir eksikligini kolaylastirdigi belirtiliyor. Bunun yaninda inek sütüne dayali beslenmede, inek sütünün demir içeriginin ve emiliminin düsük olmasi bebeklerde demir eksikliginin ortaya çikmasinda etkin rol oynamaktadir.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla