Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2015, 15:08   #1
eg24
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 01 Şubat 2015
Mesajlar: 6,382
Standart “2015’de hedef: Beyin ÖlÜmÜ tespitlerinde bagis oranini yÜzde 50’ye Çikarmak”

“Hayat Verenler ile Hayata Tutunanlar”

Çanakkale’de Bulustu, Organ bagisi ve organ nakli için hedefler konusuldu:

Organ bagisinin önemine dikkat çekmek ve organ naklinde yasanan gelismeleri paylasmak amaciyla Çanakkale Saglik Müdürlügü, Bursa Saglik Müdürlügü, Uludag Üniversitesi Tip Fakültesi, Acibadem Saglik Grubu ve Bursa Dardanel Diyaliz Merkezi, 06 Eylül 2012 Persembe günü, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde 'Hayat Verenler ile Hayata Tutunanlar' adi altinda bir sempozyum düzenledi. Hastalar, hekimler ve çok sayida bürokrati bir araya getiren sempozyumda, alaninda uzman yaklasik 40 hekimin katilimiyla organ bagisi ile organ nakli konusunda son dönemde dünyada ve Türkiye’de yasanan gelismeler anlatildi. Sempozyuma, böbrek ve karaciger bagisinda bulunanlar, nakli olanlar ile organ nakli bekleyen hastalardan olusan yaklasik 150 kisi katildi.

Sempozyumun açilisinda konusan Çanakkale Vali Vekili Hüseyin Kulözü, “Il Saglik Müdürlügümüz çok hayirli ve kutsal bir toplanti düzenlemis oluyor, ben de burada bulunmaktan ötürü mutluluk duyuyorum. Son yillarda organ ve doku nakli ihtiyaci olan hastalarin sayisi gün geçtikçe artiyor. Ancak organ bagisi çok yeni bir konu. Henüz bu konudaki duyarliligimizi çok artiramadik. Ama her konuda oldugu gibi bu konuda da istenilen düzeye gelecegimizi ümit ediyoruz” diye konustu.

2900 BÖBREK NAKLININ YÜZDE 75’I CANLI VERICILERDEN

Sempozyumda bir konusma yapan Saglik Bakanligi Saglik Hizmetleri Genel Müdür Yardimcisi Dr. Arif Kapuagasi ise, yillardir organ naklinde iki büyük sorun yasandigini belirterek, “Bunlardan birincisi beyin ölümü vakalarinin yeterince bildirilmemesiydi. Ikincisi ise kadavradan bagisi artiramamakti. Geçen yil 2900 böbrek nakli yapildi, bunlarin yüzde 75’i canlidan alinan böbreklerle gerçeklestirildi. Oysa biz bu nakillerin yüzde 75’ini kadavradan yapabilmeyi isterdik” dedi. Son yillarda halka ve hekimlere yönelik egitim çalismalari sayesinde beyin ölümünün daha yüksek oranlarda bildirildigine dikkati çeken Dr. Arif Kapuagasi, “Bizim 2015 yilinda öncelikli hedefimiz beyin ölümü tesbitinde yüzde 25 düzeyinde olan kadavradan aile bagisini yüzde 50’ye çikarmaktir. Burada basta medya olmak üzere, halkimiza, hekimlerimize ve bizlere büyük görev düsüyor” dedi.

ORGAN BAGISLAYANLARIN BAGISLARI ADALETLI BIR SISTEMLE DAGITILIYOR

Çanakkale ilinin bölgenin amiral gemisi durumunda oldugunu, bunun da yüksek beyin ölümü bildirimi, yüksek kadavra bagisiyla, insanlarin kültürel, sosyo ekonomik yapisiyla açiklanabilecegine isaret eden Dr. Arif Kapuagasi su bilgileri verdi:

“Organ naklinde en büyük sorunumuz organ bagisinin artmamasidir, kadavra organ bagisinda sikintilar yasaniyor. Çanakkale bu bölgenin amiral gemisidir. Burada çalisan ekip en çok beyin ölümü bildiren ekiptir. Bu bölgeye gelmeyi biz özellikle istedik, burada özveriyle çalisan arkadaslarimizi tebrik etmek istedik. Ayni sekilde Bursa, Izmir, Antalya illerimiz de bu alanda ön plana çikmaktadir. Kadavradan bagistaki sikintilari Ispanya asmis durumdadir. Orada bagislarin yüzde 85’i kadavradan saglaniyor. Biz de 2015 yili hedefimizi yüzde 50’ye çikarmak için yogun çalismalar yapiyoruz. Toplumun sosyo kültürel yapisi, bazi farkli inanislar, insanlarin özellikle aile, çevre baskisi, organ bagislarsam ne derler korkusu bagisçi olmalarini engelliyor. Dini inançlarinin bagislamalarina engel oldugunu belirtiyorlar, ancak dini yetkililer de organ bagislamakta sakinca olmadigini açikça ve israrla vurguluyor. Insan canliyken organlarini bagisliyor, bir yakini vefat ettiginde neden organ bagisina izin vermesin?”

BAGISLANANDAN FARKLI BIR ORGAN ALINMIYOR

Organ bagisinda çok önemli bulduklari iki konuya da vurgu yapan Dr. Arif Kapuagasi, sunlari söyledi:

1- Organ nakliyle ugrasan ekiplerimiz hiçbir zaman kisilerin bagisladiklari organin disinda bir organi almazlar.

2- Organ nakli sözkonusu oldugunda kimseye ayrim yapilmaz. Organ bagislandiktan sonra sistem devreye girer, kimin acil ihtiyaci varsa, listeden bakilir ve organ o merkeze gönderilir. Vatandasimiz ‘ben organlarimi bagisladim, birilerine gidiyor’ dememelidir. Çünkü adaletle isletilen bir sistemimiz vardir. Basindaki haberlerden de izlediginizde nakil yapilan vatandaslarimizin büyük bir çogunlugunun ekonomik düzeyi daha düsük kisilerden olustugunu görebilirsiniz.

TÜRKIYE HEDEFIMIZI ÇANAKKALE TUTTURDU

Türkiye’nin dünyada en çok nakil yapan ülkeler arasinda yer aldigini, ABD ve Avrupa’dan canli nakil olmak için ülkemize gelen birçok hasta bulundugunu ifade eden Dr. Arif Kapuagasi, “Almanya’dan daha fazla nakil yapiyoruz. Fransa ile basa bas gidiyoruz. Bizim sikintimiz tekrar vurgulamam gerekirse kadavradan bagisi artiramamaktir. Ancak Çanakkale ilimiz bu basariyi saglamistir. Çanakkale’de beyin ölümü bildirilen vakalarin yüzde 50’si aile bagisiyla saglaniyor. Bu ilimiz Türkiye 2015 hedefimizi tutturmus bulunmaktadir” dedi.

Çanakkale’deki çalismalar hakkinda bilgi veren Çanakkale Devlet Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Azem Ülkü, uzun yillardir sürdürdükleri egitimler ve bilinçlendirme çalismalari sayesinde Çanakkale’de kadavradan bagisi artirabildiklerini vurguladi. 2002 yilindan beri ilde organ nakli koordinatörü olarak çalistigini belirten Dr. Azem Ülkü, “Organ naklinde ekip çalismasi çok önemlidir. Eger biz bir basari sagladiysak valimizden memurumuza kadar tüm kademelerde hepimizin organ bagisina inanmamiz, isimizi titizlik ve özenle yapmamizin etkisiyledir. Bu alana bir katkida bulunabiliyorsak ne mutlu bize” diye konustu.

BEYIN ÖLÜMÜ VAKALARININ ÜÇTE BIRI ÇANAKKALE’DEN BILDIRILIYOR

Bursa’daki çalismalar hakkinda bilgi veren Organ ve Doku Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Yavuz Selim Çinar ise, halki bilgilendirmenin yani sira yogun bakim hekimleri, beyin cerrahlari ve nörologlarin, diger saglik personelinin egitimine de büyük önem verdiklerini söyledi. Beyin ölümü vakalarinin dogru bildirilmesinde hekimlerin bilgili olmasinin önemine isaret eden Dr. Yavuz Selim Çinar, “Bölgemizdeki beyin ölümü vakalarinin üçte biri Çanakkale ilimizden çikiyor. Bunun altyapisinda ise basta hekimlerimiz olmak üzere, okullarda, Kur’an kurslarinda, milli egitim müdürlügü ve il müftülügümüzle birlikte yaptigimiz egitim çalismalari yer aliyor” dedi.

Acibadem Bursa Hastanesi Karaciger Nakli Sorumlusu Prof. Dr. Remzi Emiroglu, eskiden insanlarin nakil ameliyat olmak için yurtdisina gittiklerini ancak artik Türkiye’nin organ nakli ameliyatlarinda tercih edilen bir ülke oldugunu belirterek, “Irak’tan hastalarimiz geldi, nakil yaptik. Nereden nereye geldik. Canlidan nakil çok zor bir is. Avrupa ve ABD’de bu konuda çok tecrübe yok, o yüzden Türkiye’yi tercih ediyorlar. Hepimizin tercihi kadavradan yapmaktir, ancak bu konuda yeterince bilinç olusmadigi için canlidan nakil yapmak zorunda kaliyoruz” diye konustu. Acibadem Bursa Hastanesi’nden Nefroloji Uzmani Dr. Hüseyin Çelik de, organ nakli hakkinda sunlari söyledi: “10 yil önce ciddi komplikasyonlarin oldugu böbrek nakilleri artik cerrahi olarak kolaylasti. Cerrahinin ve ilaç tedavilerinin çok gelismesiyle birlikte, artik organ nakli olan kisilerin yasam kalitesi saglikli insanlardan farkli olmuyor. Cerrahin çok önemi var, nefrologun çok önemi var. Görünmeyen kahramanlar yogun bakim hekimleri ve koordinatörlerdir. Onlarin basarisi organ naklinin basarisini direkt etkilemektedir.”

Sempozyumda, vakalar ve örneklerle organ bagisinin önemine dikkat çekilerek, organ nakliyle ilgili merak edilenler anlatildi. Ayrica siyasi parti il baskanlari ile bürokratlarin da davetli olarak yer aldigi sempozyumda, Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi de katildi ve kendisine plaket verildi.
eg24 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla